ΑρχικήinetBodyCompass: Παρακολουθεί τη στάση του ύπνου με ραδιοσυχνότητες!

BodyCompass: Παρακολουθεί τη στάση του ύπνου με ραδιοσυχνότητες!

Το Bodycompass του MIT μπορεί να παρακολουθεί τις στάσεις ύπνου των ανθρώπων, χωρίς τη χρήση κάμερας, χρησιμοποιώντας ραδιοσήματα.

Μια ομάδα ερευνητών του MIT ανέπτυξε μια συσκευή που παρακολουθεί τις στάσεις του ύπνου των ανθρώπων με ραδιοσυχνότητες.

bodycompass
BodyCompass: Παρακολουθεί τη στάση του ύπνου με ραδιοσυχνότητες!

Mπορεί να παρακολουθήσει τον ύπνο και τις στάσεις των ανθρώπων χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί κάμερες ή αισθητήρες πάνω στο σώμα τους. Είναι μια επιτοίχια οθόνη που η ομάδα ονόμασε «BodyCompass» και λειτουργεί αναλύοντας ραδιοσυχνότητες καθώς αναπηδούν από τα αντικείμενα που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του MIT, μια συσκευή που μπορεί να παρακολουθεί τις στάσεις του ύπνου έχει πολλές πιθανές χρήσεις. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον, καθώς τα άτομα με την πάθηση χάνουν την ικανότητά τους να γυρίζουν στο κρεβάτι.

Για να γίνει διάκριση μεταξύ ραδιοφωνικών σημάτων που αναπηδούν από ένα σώμα, και σημάτων που αναπηδούν από τυχαία αντικείμενα σε ένα δωμάτιο, το σύστημα εστιάζει σε σήματα που αναπηδούν από το στήθος και την κοιλιά ενός ατόμου. Με άλλα λόγια, τα μέρη του σώματος που κινούνται κατά την αναπνοή. Στη συνέχεια στέλνει αυτά τα σήματα στο cloud, έτσι ώστε το σύστημα BodyCompass να μπορεί να αναλύσει τη στάση του χρήστη.

Η ομάδα εκπαίδευσε το νευρικό δίκτυο της συσκευής και δοκίμασε την ακρίβειά του, συγκεντρώνοντας 200 ώρες δεδομένων ύπνου από 26 άτομα που έπρεπε να φορούν αισθητήρες στο στήθος και την κοιλιά τους στην αρχή. Είπαν ότι μετά την προπόνηση της συσκευής σε δεδομένα μιας εβδομάδας, προέβλεπε τη σωστή στάση του σώματος του 94% του χρόνου.

mit
BodyCompass: Παρακολουθεί τη στάση του ύπνου με ραδιοσυχνότητες!

Στο μέλλον, το BodyCompass θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλες συσκευές για να ωθήσει όσους κοιμούνται να αλλάξουν θέσεις, όπως «έξυπνα στρώματα». Όταν συμβεί αυτό, η συσκευή θα μπορούσε να ειδοποιεί τα άτομα με επιληψία εάν έχουν πάρει μια πιθανώς θανατηφόρα θέση ύπνου, να μειώσουν τα περιστατικά άπνοιας στον ύπνο και να ειδοποιήσουν τους φροντιστές να μετακινήσουν τους ακίνητους ασθενείς που κινδυνεύουν να αναπτύξουν έλκος. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει όλους τους άλλους να κοιμηθούν καλά, γιατί σίγουρα όλοι το χρειαζόμαστε.

Ο Shichao Yue θα παρουσιάσει το σύστημα στο συνέδριο UbiComp 2020 στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα [PDF] τους στην ιστοσελίδα του MIT.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS