ΑρχικήsecurityKnoxville: Εκτός λειτουργίας το IT δίκτυο της πόλης λόγω ransomware

Knoxville: Εκτός λειτουργίας το IT δίκτυο της πόλης λόγω ransomware

Knoxville  IT δίκτυο

Η πόλη Knoxville, στο αμερικανικό κράτος Τενεσί, αναγκάστηκε να κλείσει το IT δίκτυο μετά από μια επίθεση ransomware.

Η ransomware επίθεση έλαβε χώρα το βράδυ μεταξύ 10 και 11 Ιουνίου. Το IT τμήμα της πόλης δεν εντόπισε την εισβολή εγκαίρως και έτσι το ransomware κατάφερε να κρυπτογραφήσει πολλά συστήματα.

Μόλις έγινε αντιληπτή η επίθεση, το IT προσωπικό έκλεισε τους servers και τα workstations που επηρεάστηκαν, και έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο της πόλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του εσωτερικού IT δικτύου της πόλης, του δημόσιου website της και του δικτύου του δικαστηρίου.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Knoxville, όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία και οι ανοιχτές γραμμές δεν επηρεάστηκαν, καθώς λειτουργούσαν σε ξεχωριστά συστήματα. Επίσης, δεν επηρεάστηκε το δίκτυο του Knox County, παρόλο που μοιράζεται ορισμένα IT συστήματα με την πόλη Knoxville.

Οι υπάλληλοι του Knoxville, που έφτασαν στη δουλειά χθες το πρωί, είδαν ένα email που τους ενημέρωνε για την επίθεση. Το email ανέφερε ότι έλαβε χώρα μια ransomware επίθεση και ζητούσε από τους υπαλλήλους να μην συνδεθούν στους υπολογιστές τους.

ransomware

Οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι εξετάζουν ένα email, που ανοίχτηκε από έναν υπάλληλο. Πιστεύουν ότι αυτό αποτέλεσε το αρχικό σημείο εισόδου για το ransomware. Ωστόσο, αυτό είναι μια απλή θεωρία. Έχει ήδη ξεκινήσει διεξοδική έρευνα, ενώ οι αξιωματούχοι της πόλης λαμβάνουν βοήθεια και από το τοπικό γραφείο του FBI.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το όνομα ή ο τύπος του ransοmware που “χτύπησε” την πόλη. Τον τελευταίο καιρό, πολλά ransomware κλέβουν δεδομένα από μολυσμένα δίκτυα, πριν τα κρυπτογραφήσουν, και έπειτα τα δημοσιεύουν ή τα πουλούν στο διαδίκτυο.

Το Knoxville προστίθεται στη μεγάλη λίστα με τις αμερικανικές πόλεις, που έχουν δεχτεί επίθεση ransomware. Οι περισσότερες ransomware επιθέσεις στοχεύουν μικρότερες πόλεις. Κάποιες φορές, όμως, μολύνουν το δίκτυο μιας μεγαλύτερης πόλης, όπως η Ατλάντα, η Βαλτιμόρη, το Ντένβερ, η Νέα Ορλεάνη και τώρα, το Knoxville.

Τον Ιούλιο του 2019, η Διάσκεψη των Δημάρχων των ΗΠΑ συμφώνησε ομόφωνα να σταματήσει να πληρώνει λύτρα ransomware (κάτι το οποίο δεν συμβαίνει πάντα).

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS