ΑρχικήbusinessΤο Linux αντικαθιστά τα Windows στα δημόσια συστήματα της Γερμανίας

Το Linux αντικαθιστά τα Windows στα δημόσια συστήματα της Γερμανίας

Το Μόναχο επιλέγει τα Linux αντί για τα Windows, μία μεγάλη αλλαγή για την πόλη της Γερμανίας. Την απόφαση πήραν οι πρόσφατα εκλεγμένοι πολιτικοί.

Η συμφωνία του νέου συνδυασμού μεταξύ του εκλεγμένου Πράσινου κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών οριστικοποιήθηκε την Κυριακή και θα είναι σε ισχύ έως το 2026: «Όπου είναι τεχνολογικά και οικονομικά δυνατό, η πόλη θα δώσει έμφαση σε ανοιχτά πρότυπα και δωρεάν open – source εξουσιοδοτημένο λογισμικό. Θα ακολουθήσουμε την αρχή του “δημόσια χρήματα, δημόσιος κώδικας”. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν εμπλέκονται εμπιστευτικά και προσωπικά δεδομένα, ο πηγαίος κώδικας του λογισμικού στην πόλη θα είναι δημόσιος.»

Το Linux αντικαθιστά τα Windows σε δημόσια συστήματα της Γερμανίας

Μια αναδρομή στο παρελθόν

Η αρχή του δρόμου προς αυτή την απόφαση βρίσκεται 15 χρόνια πριν, το 2003, όταν η Microsoft σχεδίαζε να τερματίσει την υποστήριξη του Windows NT 4.0. Έτσι το Μόναχο κλήθηκε να βρει έναν αντικαταστάτη και το 2006 άρχισε να απομακρύνεται από το κατοχυρωμένο λογισμικό. Αυτό το πρωτοποριακό και φιλόδοξο έργο, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, βασιζόταν στα Linux, ήταν ανεξάρτητο από προμηθευτές και ήταν ανοιχτής μορφής, με κωδική ονομασία «LiMux» (συνδυασμός Linux και Μόναχο). Ενώ είχε προγραμματιστεί το 80% των υπολογιστών της διοίκησης της πόλης να λειτουργούν με το LiMux λογισμικό μέχρι το 2013, το συμβούλιο συνέχισε να τρέχει παράλληλα και λογισμικό της Microsoft. Ωστόσο όταν η κυβέρνηση άλλαξε, το 2017, αποφασίστηκε να καταργήσουν τα LiMux και να επιλέξουν την Microsoft, μια απόφαση που φάνηκε ύποπτη σε πολλούς.

Είναι αναμενόμενο κάθε τέτοιου είδους μετάβαση να διαρκέσει χρόνια. Στην περίπτωση όμως του Μονάχου μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα λόγω της προϊστορίας τους. Εάν το CDU παραμείνει στην εξουσία, θα μπορούσε να αποτελέσει την επίσημη θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας.

Ωστόσο, από τεχνική άποψη κανένα από τα δύο συστήματα δεν είναι καλύτερο από το άλλο στη σύγχρονη χρήση, όπως είπε η Basanta Thapa, ειδικός ψηφιακών της κυβέρνησης του Ιδρύματος Fraunhofer: «Δεν είναι μια καθαρά τεχνική απόφαση, αλλά πιο πολύ πολιτική, κατά τη γνώμη μου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το βρίσκω πολύ συναρπαστικό που το Μόναχο επέστρεψε.»

Αυτή η απόφαση αποτελεί αναμφισβήτητα μια νίκη για τους υποστηρικτές του δωρεάν λογισμικού, οι οποίοι τη θεωρούν ως καλύτερη επιλογή, οικονομική και πολιτική, αλλά και από άποψη διοικητικής διαφάνειας.

Τελικά αυτή η επιλογή ίσως μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανεξαρτησία από τους μεγάλους προμηθευτές.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS