ΑρχικήsecurityΣλοβακία: Ύποπτες συσκευές είχαν συνδεθεί στο κυβερνητικό δίκτυο

Σλοβακία: Ύποπτες συσκευές είχαν συνδεθεί στο κυβερνητικό δίκτυο

κυβερνητικό δίκτυο

Οι αστυνομικές αρχές της Σλοβακίας συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο έρευνας για μια σειρά ύποπτων συσκευών που βρέθηκαν συνδεδεμένες στο επίσημο IT κυβερνητικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό site Aktuality, οι συσκευές πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς παρακολούθησης. Με τη σύνδεση αυτών των συσκευών, οι δράστες μπορούσαν να παρακολουθούν τόσο τις διαδικτυακές όσο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και δραστηριότητες των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες, ήταν ένα είδος server, που είχε συνδεθεί στο GOVNET, το κυβερνητικό δίκτυο που διασυνδέει διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες της Σλοβακίας.

Αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ποινικών Υπηρεσιών (ΝΑΚΑ-τμήμα της αστυνομίας της Σλοβακίας) συνέλαβαν την Τρίτη τους δράστες με σκοπό να πάρουν τον ύποπτο εξοπλισμό. Σύμφωνα με το σλοβακικό ειδησεογραφικό site Denník N, ορισμένες από τις συσκευές κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές υπηρεσίες.

Οι αξιωματικοί της NAKA συνέλαβαν τα τέσσερα ύποπτα άτομα, προκειμένου να γίνει ανάκριση. Ανάμεσα στους υπόπτους, βρίσκονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δικτύων και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (NASES). Ο κυβερνητικός αυτός οργανισμός είναι υπεύθυνος για το κυβερνητικό δίκτυο GOVNET και τη διαχείριση όλου του παρακείμενου φυσικού εξοπλισμού.

Ο τρίτος ύποπτος ανήκει στο προσωπικό του γραφείου του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ ο τέταρτος ασχολείται με τον ιδιωτικό τομέα. Οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν μέσω ενός post στο Facebook, την Τρίτη.

Οι αξιωματούχοι της NAKA διερευνούν τις συσκευές για να κατανοήσουν πλήρως τις δυνατότητες και τους σκοπούς τους.

Τα ύποπτα στελέχη του NASES ανακρίνονται, προκειμένου να κατανοηθεί ο ρόλος που έπαιξαν κατά την εγκατάσταση του ύποπτου εξοπλισμού στο κυβερνητικό δίκτυο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν είχαν άμεση συμμετοχή ή αν είναι κι αυτοί θύματα.

Οι αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο εμπλοκής κάποιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, με σκοπό την κατασκοπεία.

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό site Noviny ανέφερε ότι οι συσκευές που βρέθηκαν στο κυβερνητικό δίκτυο, θα μπορούσαν να είναι συνηθισμένα συστήματα ασφαλείας, εγκατεστημένα μετά από προηγούμενους ελέγχους ασφαλείας.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS