Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 08:00
Αρχική security Σλοβακία: Ύποπτες συσκευές είχαν συνδεθεί στο κυβερνητικό δίκτυο

Σλοβακία: Ύποπτες συσκευές είχαν συνδεθεί στο κυβερνητικό δίκτυο

κυβερνητικό δίκτυο

Οι αστυνομικές αρχές της Σλοβακίας συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο έρευνας για μια σειρά ύποπτων συσκευών που βρέθηκαν συνδεδεμένες στο επίσημο IT κυβερνητικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό site Aktuality, οι συσκευές πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς παρακολούθησης. Με τη σύνδεση αυτών των συσκευών, οι δράστες μπορούσαν να παρακολουθούν τόσο τις διαδικτυακές όσο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και δραστηριότητες των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες, ήταν ένα είδος server, που είχε συνδεθεί στο GOVNET, το κυβερνητικό δίκτυο που διασυνδέει διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες της Σλοβακίας.

Αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ποινικών Υπηρεσιών (ΝΑΚΑ-τμήμα της αστυνομίας της Σλοβακίας) συνέλαβαν την Τρίτη τους δράστες με σκοπό να πάρουν τον ύποπτο εξοπλισμό. Σύμφωνα με το σλοβακικό ειδησεογραφικό site Denník N, ορισμένες από τις συσκευές κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές υπηρεσίες.

Οι αξιωματικοί της NAKA συνέλαβαν τα τέσσερα ύποπτα άτομα, προκειμένου να γίνει ανάκριση. Ανάμεσα στους υπόπτους, βρίσκονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δικτύων και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (NASES). Ο κυβερνητικός αυτός οργανισμός είναι υπεύθυνος για το κυβερνητικό δίκτυο GOVNET και τη διαχείριση όλου του παρακείμενου φυσικού εξοπλισμού.

Ο τρίτος ύποπτος ανήκει στο προσωπικό του γραφείου του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ ο τέταρτος ασχολείται με τον ιδιωτικό τομέα. Οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν μέσω ενός post στο Facebook, την Τρίτη.

Οι αξιωματούχοι της NAKA διερευνούν τις συσκευές για να κατανοήσουν πλήρως τις δυνατότητες και τους σκοπούς τους.

Τα ύποπτα στελέχη του NASES ανακρίνονται, προκειμένου να κατανοηθεί ο ρόλος που έπαιξαν κατά την εγκατάσταση του ύποπτου εξοπλισμού στο κυβερνητικό δίκτυο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν είχαν άμεση συμμετοχή ή αν είναι κι αυτοί θύματα.

Οι αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο εμπλοκής κάποιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, με σκοπό την κατασκοπεία.

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό site Noviny ανέφερε ότι οι συσκευές που βρέθηκαν στο κυβερνητικό δίκτυο, θα μπορούσαν να είναι συνηθισμένα συστήματα ασφαλείας, εγκατεστημένα μετά από προηγούμενους ελέγχους ασφαλείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

LIVE NEWS

Hackers από το Βιετνάμ χρησιμοποιούν νέο macOS backdoor

Οι ερευνητές της Trend Micro έχουν εντοπίσει ένα νέο macOS backdoor που πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται από τη hacking ομάδα του Βιετνάμ, OceanLotus.

Διευθυντής εταιρείας μάρκετινγκ αποκλείστηκε απ’τα καθήκοντά του επειδή πραγματοποίησε ενοχλητικές κλήσεις

Στον διευθυντή μιας εταιρείας μάρκετινγκ απαγορεύτηκε να ασκήσει το επάγγελμά του σε αυτή την θέση για έξι χρόνια, καθώς φέρεται να πραγματοποίησε...

AstraZeneca: Βορειοκορεάτες hackers επιτέθηκαν στην εταιρεία

Το προσωπικό της βρετανικής εταιρείας βιοφαρμακευτικών προϊόντων AstraZeneca, η οποία διεξάγει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, που ανέπτυξε από κοινού...

Δύο στα επτά email που στάλθηκαν κατά το Black Friday ήταν κακόβουλα!

Ειδικοί ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι δύο στα επτά email που στάλθηκαν την ημέρα του Black Friday ήταν κακόβουλα. Η Vade Secure ισχυρίζεται ότι...

Η APT ομάδα πίσω από την επιχείρηση Dark Caracal επέστρεψε με νέες επιθέσεις

Σύμφωνα με την Check Point, η APT ομάδα πίσω από την hacking επιχείρηση Dark Caracal επέστρεψε. Οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας αποκάλυψαν...

Να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον Password Manager μου;

Στην εποχή μας, που ο καθένας διαθέτει πολλούς λογαριασμούς, η χρήση ενός Password Manager είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε...

Ιταλία: Χάκερς έκλεψαν 800.000€ από 35 ATM με Black Box επίθεση!

Χάκερς έκλεψαν χρήματα από τουλάχιστον 35 ATM που λειτουργούν σε τράπεζες στην Ιταλία, με μια νέα τεχνική Black Box επίθεσης. Οι καραμπινιέρι...

Hacker πουλά email credentials που ανήκουν σε υψηλόβαθμα στελέχη

Ένας hacker πουλά credentials για λογαριασμούς email που ανήκουν σε εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη (C-level) εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Kaspersky: Μικρότερο το κόστος παραβιάσεων για επιχειρήσεις που είναι ειλικρινείς

Όπως αποκάλυψε μία νέα έρευνα της Kaspersky, όσες επιχειρήσεις αποκαλύπτουν ότι έπεσαν θύματα παραβίασης, έχουν 40% λιγότερες οικονομικές ζημιές.

Κομητεία της Πενσυλβάνια πλήρωσε 500.000$ λύτρα στους χάκερς του DoppelPaymer ransomware

Η κομητεία Ντέλαγουερ της Πενσυλβάνια πλήρωσε 500.000$ λύτρα σε χάκερς που μόλυναν τα συστήματά της με το DoppelPaymer ransomware το προηγούμενο Σαββατοκύριακο....