Τρίτη, 26 Μαΐου, 02:12
Αρχική security Interpol: Προσοχή! Αυξημένες οι ransomware επιθέσεις σε νοσοκομεία

Interpol: Προσοχή! Αυξημένες οι ransomware επιθέσεις σε νοσοκομεία

Interpol

Η Interpol προειδοποιεί ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν όλο και πιο συχνά νοσοκομεία προσπαθώντας να εγκαταστήσουν ransomware στα δίκτυά τους. Τέτοιες επιθέσεις έχουν λάβει χώρα και στο παρελθόν. Ωστόσο, η κατάσταση τώρα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, αφού τα νοσοκομεία έχουν να αντιμετωπίσουν και μια άλλη απειλή, τον COVID-19.

Το περασμένο μήνα, κάποιες ransomware συμμορίες είχαν δηλώσει ότι θα σταματούσαν τις επιθέσεις σε νοσοκομεία, λόγω της κατάστασης. Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλοι οι hackers αυτή την τακτική.

Για παράδειγμα, οι φορείς του Ryuk ransomware συνεχίζουν να επιτίθενται στα νοσοκομεία, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες ασθενείς που κινδυνεύουν λόγω COVID-19.

Την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft δήλωσε ότι άρχισε να στέλνει δεκάδες ειδοποιήσεις σε νοσοκομεία σχετικά με ευάλωτες συσκευές VPN, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους hackers του Revil (Sodinokibi) ransomware για την παραβίαση των δικτύων τους.

Τώρα έρχεται και η Interpol για να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ότι “ανίχνευσε σημαντική αύξηση ransomware επιθέσεων σε σημαντικούς οργανισμούς και υποδομές, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του ιού“.

Μετά από αυτή την ανακάλυψη, η Interpol αναφέρει ότι έχει εκδώσει μια “Ανακοίνωση που ειδοποιεί την αστυνομία σε όλα τα κράτη μέλη της (194) για την αυξημένη απειλή των ransomware”.

Οι επιθέσεις στα νοσοκομεία μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο ασθενών

Η ομάδα της Interpol προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, καθώς επίσης και να βοηθήσει οργανισμούς να αποτρέψουν μια ransomware επίθεση.

Επίσης, συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των κρατών μελών για να διερευνήσει περιπτώσεις ransomware και να αναλύσει τα δεδομένα για τον μετριασμό των κινδύνων.

“Καθώς τα νοσοκομεία και οι ιατρικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο εργάζονται χωρίς διακοπή για να διατηρήσουν την ευημερία των ατόμων που πλήττονται από τον κορωνοϊό, έχουν γίνει στόχοι αδίστακτων κυβερνοεγκληματιών, που θέλουν να κερδίσουν χρήματα σε βάρος των ασθενών”, δήλωσε η Interpol.

“Το κλείδωμα κρίσιμων συστημάτων των νοσοκομείων όχι μόνο θα καθυστερήσει την ταχεία ιατρική ανταπόκριση, που απαιτείται σε αυτές τις πρωτοφανείς περιόδους, αλλά μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς στο θάνατο”.

νοσοκομεία ransomware

“Η Interpol εξακολουθεί να στηρίζει τα κράτη μέλη της και να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα υγείας παραμένουν άθικτα και ότι οι εγκληματίες που τα στοχεύουν θα τιμωρηθούν”, πρόσθεσε.

Προστασία από ransomware επιθέσεις

Τα δίκτυα των νοσοκομείων αποτελούν στόχο των ransomware επιθέσεων, οι οποίες ξεκινούν συνήθως μέσω spam εκστρατειών που περιέχουν κακόβουλα συνημμένα.

Η Interpol συνιστά στα νοσοκομεία και στους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να ενημερώνουν πάντα τα συστήματά τους και να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας σε offline συσκευές αποθήκευσης, για να εμποδίσουν πιθανές επιθέσεις.

Τέλος, η Interpol συμβουλεύει τα νοσοκομεία να ακολουθούν απλούς κανόνες ασφαλείας, όπως: άνοιγμα email μόνο από αξιόπιστες πηγές, αποφυγή συνδέσμων και εγγράφων από άγνωστους αποστολείς, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, χρήση αξιόπιστων λογισμικών προστασίας από ιούς, χρήση μοναδικών και ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

LIVE NEWS

Bill Gates: Νέα θεωρία συνωμοσίας για το εμβόλιο του COVID-19

Νέα θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Bill Gates να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για την καταπολέμηση του COVID-19, για...

Power Glove: Μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth!

Power Glove: μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth: O Sam Battle, βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει το γάντι της Nintendo, σε «τηλεχειριστήριο» μουσικής,...

PowerToys: Κυκλοφόρησε η έκδοση 0.18 με δύο νέα εργαλεία

Στο συνέδριο Microsoft Build 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα PowerToys 0.18, τα οποία περιέχουν δύο νέα εργαλεία,...

Mozilla, Twitter και Reddit: Απαραίτητη η προστασία του ιστορικού αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών

Μια ομάδα επτά εταιρειών Internet δεσμεύεται να υπερασπιστεί το απόρρητο των χρηστών της αυτή την εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των...

Το eBay port σαρώνει τα PC για προγράμματα remote access

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο eBay.com, θα τρέχει ένα script που εκτελεί σάρωση τοπικής θύρας του υπολογιστή σας για να εντοπίσει εφαρμογές απομακρυσμένης...

Παραβίαση σε τράπεζα οδήγησε σε διαρροή στοιχείων καρτών πελατών

Οι hackers πίσω από το Maze ransomware δημοσίευσαν δεδομένα καρτών πληρωμής που έκλεψαν από την Τράπεζα της...

Κυκλοφόρησε νέο Unc0ver jailbreak: Επηρεάζει την έκδοση iOS 13.5!

Μια ομάδα από hackers, ερευνητές ασφαλείας και μηχανικούς, η Unc0ver, κυκλοφόρησε ένα νέο jailbreak package για iOS...

Hacker πουλά τις βάσεις δεδομένων των Ledger, Trezor και KeepKey

Ο hacker που παραβίασε το φόρουμ Ethereum.org φέρεται να πουλά τις βάσεις δεδομένων για τα τρία πιο δημοφιλή hard wallets κρυπτογράφησης -...

Πλατφόρμα εκπαίδευσης EduCBA: Επαναφέραμε τα password σας

Ο διαδικτυακός ιστότοπος εκπαίδευσης EduCBA άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες ότι επανέφεραν τους κωδικούς πρόσβασης μετά από παραβίαση δεδομένων.

Επιχειρήσεις: “Work From Home” ή “Work From Anywhere”;

Στην εποχή μας, στα περισσότερα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε ένα γραφείο, μπροστά από έναν υπολογιστή....