ΑρχικήsecurityClearview app: o νέος "χάκερ" των προσωπικών σας στοιχείων

Clearview app: o νέος “χάκερ” των προσωπικών σας στοιχείων

Μία νέα καινοτομία, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ανησυχίες και φόβους σε εκατομμύρια ανθρώπους, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για την εφαρμογή Clearview  η οποία δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να βρει το όνομα κάποιου καθώς και άλλα προσωπικά του στοιχεία και πληροφορίες μόνο με ένα στιγμιότυπο φωτογραφίας.clearview app φωτογραφιες

Η εφαρμογή Clearview AI  χρησιμοποιείται ήδη από εκατοντάδες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του FBI.

Πώς όμως λειτουργεί η συγκεκριμένη εφαρμογή; Η Clearview AI  συγκρίνει μία φωτογραφία με περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια εικόνες που έχουν κλαπεί από διάφορες εφαρμογές όπως το Facebook, το Venmo και το YouTube. Στη συνέχεια, εντοπίζει συνδέσμους προς τις τοποθεσίες όπου αρχικά εμφανίστηκαν αυτές οι φωτογραφίες της βάσης δεδομένων. Πλέον, ένα όνομα μπορεί εύκολα να ανακαλυφθεί και από εκεί θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν και άλλες πληροφορίες και να διαρρεύσουν στο διαδίκτυο.

Η βάση δεδομένων του FBI, στην οποία υπάρχουν συγκεντρωμένες φωτογραφίες διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης, είναι μία από τις μεγαλύτερες, με περίπου 700 εκατομμύρια εικόνες Αμερικανών πολιτών.FBI φωτογραφιες

Η εφαρμογή Clearview δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη στο κοινό, αλλά εκτιμάται πως θα είναι στο μέλλον. Στελέχη που έχουν ως αρμοδιότητα την επιβολή δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν την εφαρμογή καθώς τους είναι χρήσιμη και τους βοηθά στην επίλυση εγκλημάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η κατάργηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και η μείωση των δολοφονιών.

Από την άλλη μεριά, οι θιασώτες της ιδιωτικής ζωής προειδοποιούν ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει την αστυνομία σε λανθασμένες αντιστοιχίες δεδομένων και πληροφοριών, ενώ θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους που προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες εξυπηρετώντας συγκεκριμένους πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους σκοπούς. Έχουν επίσης τονίσει ότι οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή μαζικής επίβλεψης. Η ρύθμιση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου βρίσκεται προς το παρόν στον “αέρα” στις ΗΠΑ.  Υπάρχουν πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, που έχουν απαγορεύσει τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα θεσμοθετημένοι ομοσπονδιακοί νόμοι. Έγιναν όμως κάποια βήματα καθώς δύο γερουσιαστές εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που θα περιόριζε τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί, όπως το FBI και η αμερικανική μετανάστευση και τελωνειακή επιβολή, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS