ΑρχικήsecurityΝέα απάτη σεξουαλικού εκβιασμού! Hackers λένε ότι θα δημοσιεύσουν γυμνές φωτογραφίες σας

Νέα απάτη σεξουαλικού εκβιασμού! Hackers λένε ότι θα δημοσιεύσουν γυμνές φωτογραφίες σας

σεξουαλικού εκβιασμού.Hackers χρησιμοποιούν μια νέα μέθοδο σεξουαλικού εκβιασμού. Πρόκειται για μια νέα απάτη, όπου οι hackers ζητούν χρήματα από τα θύματά τους απειλώντας τους πως θα δημοσιεύσουν γυμνά βίντεο και φωτογραφίες που συλλέχθηκαν από οικιακές κάμερες.

Σύμφωνα με μια ειδικό ασφαλείας, αποτελεί μια νέα έκδοση της παλιάς γνωστής απάτης σεξουαλικού εκβιασμού, όπου οι εγκληματίες προσπαθούσαν να πείσουν τα θύματα ότι είχαν βίντεο ή πληροφορίες, τις οποίες θα δημοσίευαν αν τα θύματα δεν έδιναν τα λύτρα. Η ειδικός ανέφερε ότι στάλθηκαν 1.600 scam emails μέσα σε μόλις δύο ημέρες (από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 3 Ιανουαρίου).

Η απάτη ξεκινά με την αποστολή ενός email που λέει ότι “έχουμε κάποιες γυμνές φωτογραφίες σου”. Περιέχει, επίσης, ένα link που οδηγεί σε μια σελίδα, που δείχνει μια τοποθεσία που καταγράφεται από μια Nest ή άλλη κάμερα. Συνήθως η τοποθεσία που απεικονίζεται, είναι μια περιοχή γνωστή στο θύμα (π.χ μια καφετέρια που είχε επισκεφτεί το θύμα την προηγούμενη εβδομάδα). Αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το θύμα παρακολουθείται όπου και να είναι, ακόμα και εκτός σπιτιού.

Ένα email έγραφε: “Σκεφτείτε τι κάνατε μέσα σε 11 μήνες και φανταστείτε τι είδαμε εμείς. Τα βίντεό σας έχουν μεταφορτωθεί αυτήν τη στιγμή σε πολλά πορνογραφικά sites και έχετε μόνο μία εβδομάδα μέχρι να είναι διαθέσιμα στο κοινό”.

Οι εγκληματίες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικιακές κάμερες (π.χ Nest κάμερες της Google, Ring κάμερες της Amazon). Παλιότερα είχαν χρησιμοποιήσει κάμερες που παρακολουθούν/ ελέγχουν μωρά.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες απάτες αυτού του είδους, οι hackers χρησιμοποιούν συνήθως το social engineering για να προκαλέσουν πανικό στο θύμα και να το κάνουν να δράσει άμεσα, χωρίς να το σκεφτεί πολύ.

Μετά το αρχικό email σεξουαλικού εκβιασμού, οι απατεώνες ζητούν από το θύμα να ακολουθήσει μια διαδικασία και να εγγραφεί σε μια άλλη διεύθυνση email, για να λάβει (υποτίθεται) περισσότερες αποδείξεις και πληροφορίες.

Στην πορεία, ζητούν από το θύμα να δημιουργήσει ένα bitcoin wallet και να πληρώσει περίπου 500 δολάρια σε cryptocurrency για να μην δημοσιευτούν οι γυμνές φωτογραφίες και τα βίντεο. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν πέσει θύμα αυτής της νέας απάτης.

Σύμφωνα με την ειδικό ασφαλείας, οι φωτογραφίες και τα βίντεο δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Είναι μια απάτη. Οι εγκληματίες έχουν δημιουργήσει μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία ώστε να μην μπορούν να ανιχνευτούν τα emails και η προέλευση του bitcoin wallet του εγκληματία.

Οι απάτες σεξουαλικού εκβιασμού είναι εύκολες και φθηνές, γι’ αυτό οι hackers τις προτιμούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικού εκβιασμού, το θύμα απλά λαμβάνει ένα email που μπορεί να περιλαμβάνει κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης από παλιό λογαριασμό email του θύματος, για να το πείσει ότι έχει παραβιάσει τα δεδομένα του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εγκληματίες δεν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του θύματος.

Οι απάτες συνήθως στοχεύουν εφήβους. Το Σεπτέμβριο, το FBI ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιστατικά με συνολικές απώλειες ύψους 83 εκατομμυρίων δολαρίων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS