ΑρχικήinetΗ NASA προσφέρει 3D εικόνες του φεγγαριού για δημιουργίες γραφικών

Η NASA προσφέρει 3D εικόνες του φεγγαριού για δημιουργίες γραφικών

Η NASA προσφέρει 3D εικόνες ολόκληρης της Σελήνης, φτιαγμένες για όσους ειδικεύονται στην δημιουργία γραφικών για υπολογιστές, καθώς και για καλλιτέχνες.

Αν είστε δημιουργός γραφικών και θέλετε να φτιάξετε μία ταινία ή ένα παιχνίδι που δραστηριοποιείται στην Σελήνη, δεν είναι δύσκολο να βρείτε εικόνες του φεγγαριού. Αλλά η NASA μόλις κυκλοφόρησε ένα χρήσιμο, όμορφο και νέο σύνολο 3D φωτογραφιών και δεδομένων, μόνο για δημιουργούς γραφικών, που περιλαμβάνει όχι μόνο επίπεδες εικόνες, αλλά και το βάθος, καθιστώντας έτσι απλή τη δημιουργία ενός λεπτομερούς 3D χάρτη της Σελήνης.

Το CGI Moon Kit προέρχεται από το Goddard Space Flight Center της NASA, όπου ο Ernie Wright διαπίστωσε ότι τα δεδομένα της Σελήνης που είχε συγκεντρώσει (για άλλους σκοπούς) θα ήταν αρκετά δημοφιλή στους καλλιτέχνες που ασχολούνται με το 3D.

Τα δεδομένα προήλθαν από δύο όργανα που βρίσκονται επάνω στο Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, ένα διαστημικό δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη εδώ και πάνω από μία δεκαετία, τραβώντας εικόνες και λαμβάνοντας μετρήσεις όλη την ώρα.

Στο δορυφόρο υπάρχει μια υψηλής ποιότητας κάμερα, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί έναν εκπληκτικά υψηλής ποιότητας χάρτης της σεληνιακής επιφάνειας. Η κάμερα μπορεί να συλλάβει μόνο ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά, αλλά το κάνει συνεχώς και καθώς η τροχιά του δορυφόρου μετατοπίζεται, έχει καταγράψει σχεδόν ολόκληρη την ορατή περιοχή της Σελήνης. Αν και μερικές σκοτεινές περιοχές δεν μπορούν να απεικονιστούν, ακόμη και μετά τη διέλευσή του δορυφόρου χιλιάδες φορές.

Όμως οι φωτογραφίες είναι μόνο ένα μέρος του χάρτη. Για την δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου της επιφάνειας της Σελήνης η NASA διαθέτει και ένα λέιζερ μέτρησης ύψους. Αυτό στέλνει μία παλλόμενη ακτίνα λέιζερ προς την επιφάνεια και παρακολουθεί τόσο το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει όσο και πόσο ισχυρή επιστρέφει. Έτσι συλλέγει το πόσο μακριά είναι η επιφάνεια (και ως εκ τούτου το υψόμετρο) με ακρίβεια μισού μέτρου, καθώς και ποιο είναι το είδος της επιφάνειας, όπως για παράδειγμα μια σκληρή βραχώδης ή μαλακή σκόνη κλπ.

Αυτά τα δεδομένα συγκεντρώνονται και φτιάχνεται ένας τοπογραφικός χάρτης όπου αντί για ισοϋψής γραμμές διαφοροποιείται το χρώμα. Υπάρχουν δύο παραλλαγές αυτού του χάρτη, αλλά η βασική χρήση είναι η ίδια. Τυπώνετε τον χάρτη σε μία επιφάνεια και στη συνέχεια την τυλίξετε γύρω από μια σφαίρα και έχετε έναν εικονικό τοπογραφικό κόσμο της Σελήνης.

Δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω:

https://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a000000/a004700/a004720/moon_mapping_360p30.mp4

Το CGI Moon Kit της NASA είναι ελεύθερο για λήψη και όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα με μερικές επιλογές που μάλλον μόνο οι 3D καλλιτέχνες θα καταλάβουν. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό και να το αποκτήσετε κάνοντας κλικ εδώ .

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS