ΑρχικήinetΤο Facebook απαγορεύει τα deepfakes αλλά όχι την παραπληροφόρηση

Το Facebook απαγορεύει τα deepfakes αλλά όχι την παραπληροφόρηση

deepfakes

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα, η αντιπρόεδρος του Facebook για τη διαχείριση της παγκόσμιας πολιτικής, Monica Bickert, η εταιρεία «ενισχύει την πολιτική της απέναντι σε παραπλανητικά βίντεο που έχουν παραποιηθεί», στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα deepfakes αλλά και όσα μέσα έχουν υποστεί παραποίηση.

Ωστόσο η Bickert πρόσθεσε ότι τα βίντεο που απλά σατιρίζουν δεν θα απαγορεύονται, όπως και “όσα βίντεο έχουν επεξεργαστεί αποκλειστικά για να παραλείψουν ή να αλλάξουν τη σειρά των λέξεων.”

Αυτή η προσπάθεια του Facebook φαίνεται αρκετά αξιόλογη, όμως αφήνει ακόμα αρκετό περιθώριο σε παραπλανητικά βίντεο, τα οποία έχουν υποστεί άλλες μορφές παραποίησης και προηγμένες μεθόδους χειρισμού. Μέχρι τώρα μάλιστα, αυτού του είδους τα βίντεο έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Μερικά παραδείγματα παραποιημένων βίντεο που θα εξακολουθούν να επιτρέπονται στο Facebook, περιλαμβάνουν αυτό της Nancy Pelosi που επιβραδύνθηκε για να την κάνει να φαίνεται μεθυσμένη αλλά και το βίντεο του υποψηφίου Joe Biden, που επεξεργάστηκε έτσι ώστε να φαίνεται ότι έκανε ρατσιστικό σχόλιο.

Η Bickert δήλωσε επίσης ότι όσα από τα μέσα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να απαγορευτούν, μπορούν ακόμα να επισημανθούν και να ελεγχθούν από τους αρμόδιους. Εάν διαπιστωθεί ότι είναι τουλάχιστον εν μέρει ψευδή, το Facebook μπορεί να “μειώσει σημαντικά” την κυκλοφορία του βίντεο ή της εικόνας και να προειδοποιεί τους χρήστες για το περιεχόμενό του.

“Αν απλώς αφαιρέσουμε όλα τα παραποιημένα βίντεο που επισημάνθηκαν από τα fact-checkers ως ψευδή, θα είναι ακόμα διαθέσιμα σε άλλο σημείο του διαδικτύου ή του οικοσυστήματος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης”, δήλωσε η Bickert. “Αφήνοντάς τα και χαρακτηρίζοντάς τα ως ψευδή, παρέχουμε στους ανθρώπους σημαντικές πληροφορίες και πλαίσια.”

Το ίδιο πρόβλημα βέβαια μπορεί να υπάρξει και με τα deepfakes. Αν λάβουμε υπόψη την ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν, το γεγονός ότι το Facebook αρνείται να αφαιρέσει περιεχόμενο εκτός αν είναι ταυτόχρονα παραπλανητικό και αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης, είναι αρκετά ανησυχητικό. Όπως εξήγησε ο εμπειρογνώμονας Hany Farid “γιατί να επικεντρωθούμε μόνο στα deepfakes και όχι στο ευρύτερο θέμα των σκόπιμα παραπλανητικών βίντεο;”

Σίγουρα, η αντιμετώπιση των παραπλανητικών deepfakes είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην εποχή μας, όπου η τεχνολογία εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να σταματήσουμε και λιγότερο τεχνολογικά προηγμένες πρακτικές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS