ΑρχικήsecurityΠυρκαγιές Αυστραλία: Twitter bots και trolls προωθούν θεωρίες συνομωσίας

Πυρκαγιές Αυστραλία: Twitter bots και trolls προωθούν θεωρίες συνομωσίας

πυρκαγιές

Ενώ η Αυστραλία εξακολουθεί να μάχεται με τις φονικές πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της χώρας, μία καμπάνια που διαδίδει ψευδείς ειδήσεις έχει ξεκινήσει σχετικά με τις αιτίες.

Όπως αναφέρει ο Dr Timothy Graham, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland (QUT), tweets τα οποία φέρουν hashtags όπως το #ArsonEmergency, φαίνεται να προέρχονται από λογαριασμούς bot και troll.

Όπως δήλωσε στο ZDNet, τα tweets αυτά “επικεντρώνονταν ιδιαίτερα στην άρνηση αλλαγής του κλίματος, και στο ότι οι οικολόγοι είναι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές, ενώ λένε επίσης ότι πρόκειται για εμπρηστικές επιθέσεις“.

Αυτά τα τελευταία δύο είναι θεωρίες συνωμοσίας, είπε.

Οι οικολόγοι ουδέποτε έχουν εμποδίσει τα αντιπυρικά μέτρα στις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πυρκαγιές. Στην πραγματικότητα τα υποστηρίζουν.

Και ενώ κάποιες πυρκαγιές προκαλούνται όντως από εμπρησμό, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Ο Graham συγκέντρωσε ένα δείγμα tweets από την 1η έως τις 6η Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο με βάση την Python. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ένας μεγάλος αριθμός ύποπτων λογαριασμών bot.

Ο Graham ανέφερε ότι η ανάλυση βασίζεται σε μόλις 315 λογαριασμούς, που χρησιμοποιούσαν το hashtag #ArsonEmergency, σε σύγκριση με 1106 που χρησιμοποιούν το #BushfireAustralia και 7674 που χρησιμοποιούν το #AustraliaFire.

Σε γενικές γραμμές, η κύρια ανησυχία του Graham είναι ότι όλο αυτό το επεισόδιο θα είναι “λίγο ενοχλητικό” για την Αυστραλία, εξαιτίας αυτού που λέει ότι είναι μια “άνευ προηγουμένου” παραπληροφόρηση.

Για ψεύτικες δωρεές προειδοποιεί η κυβέρνηση

Όπως συμβαίνει συχνά σε περιόδους κρίσης υπάρχουν κι εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την περίσταση προς όφελός τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ορισμένοι απατεώνες προσποιούνται άτομα που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και ζητούν οικονομική βοήθεια.

“Οι απατεώνες παίρνουν τηλέφωνα, στέλνουν άμεσα μηνύματα και δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες και σελίδες στα κοινωνικά μέσα για να αντλήσουν δωρεές”, προειδοποίησε το Scamwatch τη Δευτέρα.

“Μην δωρίζετε μέσω σελίδων δωρεών σε πλατφόρμες που δεν ελέγχουν τη νομιμότητα του συλλέκτη των δωρεών ή που δεν εγγυώνται ότι τα χρήματά σας θα επιστραφούν αν η σελίδα κριθεί κακόβουλη”, έγραψαν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS