ΑρχικήsecurityΚακόβουλη καμπάνια στοχεύει Ιταλούς χρήστες με Maze Ransomware

Κακόβουλη καμπάνια στοχεύει Ιταλούς χρήστες με Maze Ransomware

maze

Κακόβουλοι παράγοντες, χρησιμοποιούν στελέχη της οικογένειας Maze ransomware και στοχεύουν χρήστες από την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανακάλυψη του ερευνητή ασφαλείας JAMESWT, η κακόβουλη εκστρατεία στοχεύει χρήστες στην Ιταλία, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία υποτίθεται πως προέρχονται από την Agenzia delle Entrate ή αλλιώς την ιταλική υπηρεσία εσόδων. Το κείμενο του μηνύματος πληροφορεί τους αποδέκτες ότι πρέπει να αρχίσουν να συμμορφώνονται με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε ο Οργανισμός. Το email περιλαμβάνει ένα συνημμένο που ονομάζεται “VERDI.doc”, το οποίο περιγράφει όπως ισχυρίζεται το κείμενο, αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.

Μόλις ο χρήστης ανοίξει το αρχείο “VERDI.doc” ενημερώνεται ότι το περιεχόμενό του είναι κρυπτογραφημένο με τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης RSA και ότι θα χρειαστεί να “Ενεργοποιήσει το περιεχόμενο” για να δει τις νέες οδηγίες. Οι χρήστες που συμφωνούν, εκτελούν εν αγνοία τους μια ενσωματωμένη μακροεντολή που κατεβάζει ένα στέλεχος του Maze στη συσκευή τους.

Το Maze είναι μια σχετικά νέα απειλή, που μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει την προσοχή της κοινότητας ασφαλείας, εξαιτίας διαφόρων κιτ εκμετάλλευσης για διανομή. Τον Ιούλιο για παράδειγμα, η Cisco Talos ανακάλυψε επιτιθέμενους που χρησιμοποιούσαν το κιτ εκμετάλλευσης Fallout για να μεταδώσουν το ransomware. Ήταν μόλις λίγους μήνες αργότερα, όταν το Bleeping Computer ανακάλυψε μια εκστρατεία στην οποία το κιτ εκμετάλλευσης Spelevo χρησιμοποίησε ένα ελάττωμα στο Flash Player για να διανείμει το Maze.

Σε μια νεότερη επίθεση, το ransomware κρυπτογράφησε τον υπολογιστή του παραλήπτη και άλλαξε το φόντο της επιφάνειας εργασίας εμφανίζοντας ένα σημείωμα που ζητούσε λύτρα. Αυτό το μήνυμα ζητούσε από το θύμα να επισκεφτεί τον ιστότοπο πληρωμών για να αγοράσει ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Στην ανάλυσή του, το Bleeping Computer διαπίστωσε ότι οι χειριστές του Maze ζητούσαν 1.200 δολάρια ως λύτρα.

Δεν υπάρχει τρόπος για τα θύματα του Maze να ανακτήσουν τα αρχεία τους δωρεάν αυτή τη στιγμή, γι αυτό πάντα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τα email που λαμβάνεται, ακόμα και αν φαίνεται ότι προέρχονται από γνωστούς οργανισμούς ή εταιρείες και να μην απαντάται ή ανοίγεται τυχόν συνημμένα που μπορεί να περιέχουν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS