Αρχικήinet4ήμερη εργασία: Αλλάζει το τοπίο της εργασίας το 2024

4ήμερη εργασία: Αλλάζει το τοπίο της εργασίας το 2024

Το 2024, η ζήτηση για ευελιξία στον χώρο εργασίας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί και η παραδοσιακή εργασιακή εβδομάδα αρχίζει να μοιάζει με κάτι παρελθοντικό. Με την προώθηση μιας πιο υγιούς ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής χωρίς να θυσιάζουμε την παραγωγικότητα, η κίνηση για την 4ήμερη εργασία επιτρέπει να εργαζόμαστε 40 ώρες σε τέσσερις ημέρες για να κάνουμε τη δουλειά μας – και οι εργοδότες επιτέλους το αναγνωρίζουν.

Δείτε επίσης: Tesla data breach: Ευθύνονται δύο πρώην υπάλληλοι

4ήμερη εργασία

Μετά την επιτυχία σε πολλές παγκόσμιες δοκιμές, μεγάλα ονόματα όπως η Microsoft και η Amazon είναι πλέον ανάμεσα στις εταιρείες που προσφέρουν την 4ήμερη εργασία ως πρόσθετο προνόμιο για τους εργαζομένους τους. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναλαμβάνει περισσότερες εργασίες, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η 4ήμερη εβδομάδα θα γίνει πιο αποδεκτή φέτος.

Για όσους ενδιαφέρονται για την εργασία 4 ημερών, έχουμε συγκεντρώσει μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το θέμα, που αντλήθηκαν από την έκθεση “Επίδραση της Τεχνολογίας στον Χώρο Εργασίας“, η οποία διεξήχθη σε πάνω από 1000 επιχειρηματικούς ηγέτες που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλύπτει επίσης τα βασικά οφέλη της κίνησης της 4ήμερης εργασίας, προκειμένου να τοποθετηθούν στα πλαίσια της γρήγορης αύξησης της δημοτικότητάς της.

Απλά, η 4ήμερη εργασιακή εβδομάδα είναι ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας όπου οι υπάλληλοι εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για πέντε. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν ποια ημέρα θα είναι ρεπό, αλλά η πλειονότητα προτιμά να έχει ρεπό τη Δευτέρα ή την Παρασκευή για να δώσει τη δυνατότητα για τριήμερο Σαββατοκύριακο.

Συνήθως, αυτή η μείωση των ωρών δεν πρέπει να συνδέεται με μείωση του μισθού, αν και πολλές επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν την απόφαση αυτή ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους.

Σε μια παραδοσιακή εβδομάδα εργασίας 4 ημερών, οι εργαζόμενοι εργάζονται 28 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών. Ωστόσο, είναι επίσης συνηθισμένο για τις επιχειρήσεις να διατηρούν πλήρεις ώρες εργασίας με λιγότερες ημέρες – για παράδειγμα, διαιρώντας μια εβδομάδα 40 ωρών σε τέσσερα κομμάτια των 10. Αυτό το μοντέλο ονομάζεται συμπιεσμένη εβδομάδα εργασίας.

Παρά την αρχική διστακτικότητα πολλών επιχειρηματικών ηγετών να προβούν στην αλλαγή, η έκθεση αποκάλυψε ότι πάνω από το ήμισυ των εταιρειών είναι πλέον ανοιχτές στην ιδέα της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας, με το 18% των ανταποκρινομένων να έχουν ήδη κάνει βήματα για να την καθιερώσουν. Ενώ οι αντίπαλοι της κίνησης παραμένουν, αυτό το εύρημα αποκαλύπτει ότι οι ζυγαριές κλίνουν επίσημα προς όφελος της ευέλικτης πολιτικής.

Το επίπεδο γνώσης της τεχνητής νοημοσύνης από μια εταιρεία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να υιοθετήσει μια ευέλικτη πολιτική. Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που βασίζονται πλήρως σε τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να υιοθετήσουν το μοντέλο σε σύγκριση με μόνο 41% που δεν χρησιμοποιούν καθόλου την τεχνολογία, και 59% που τη χρησιμοποιούν σε περιορισμένο βαθμό.

Οι νεότερες γενιές είναι αισθητά πιο πιθανό να υποστηρίξουν την κίνηση της 4ήμερης εργασίας. Η υποστήριξη για την πολιτική ήταν η υψηλότερη μεταξύ των εκπροσώπων της γενιάς των Millennials και Gen X, ηλικίας 35-44 ετών, ακολουθούμενη στενά από τη γενιά των Gen Z και τα άτομα ηλικίας 26-34 ετών, με 63% της ηλικιακής ομάδας να υποστηρίζει την κίνηση, ενώ το 15% παραμένει αμφίσημο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Baby Boomers είναι λιγότερο υπέρ της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας σε σύγκριση με τις νεότερες ομάδες, με λιγότερους από το ήμισυ να τη θεωρούν αποδεκτή πολιτική και το 37% να την απορρίπτει εντελώς.

Δείτε ακόμα: Amazon – Επιστροφή στο γραφείο: Οι υπάλληλοι δεν θέλουν να επιστρέψουν

Τα οφέλη μιας εργασίας 4 ημερών

Ακόμα δεν βλέπετε τον λόγο για τον οποίο η 4ήμερη εργασία είναι ελκυστική; Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους εκατομμύρια επιχειρήσεις στις ΗΠΑ σκέφτονται να εφαρμόσουν το ευέλικτο σύστημα εργασίας το 2024.

  • Πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι – Η εργασία λιγότερων ωρών εργασίας και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σημαντικά την ευτυχία και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Τα τριήμερα Σαββατοκύριακα έχει βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα άγχους και στον εργασιακό χώρο, αντιπροσωπεύοντας μια σαφή νίκη για την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
  • Αυξημένη παραγωγικότητα – Ικανοποιημένοι και αφοσιωμένοι υπάλληλοι είναι πιθανό να είναι πιο παραγωγικοί, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναφέρουν ότι η συνολική παραγωγικότητα διατηρήθηκε ή αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού πειράματος της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας.
  • Μειωμένο κόστος – Καθώς το αυξανόμενο ποσοστό πληθωρισμού συνεχίζει να πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις, η αναστολή της λειτουργίας του γραφείου μία μέρα την εβδομάδα παραμένει έξυπνος τρόπος για να κόψετε τα λειτουργικά έξοδα. Το μοντέλο ευνοεί επίσης τον τραπεζικό λογαριασμό των υπαλλήλων που εργάζονται σε φυσικούς χώρους γραφείων, μείωντας τα έξοδα μετακίνησης και γευμάτων.
  • Μικρότερες περιπτώσεις εξάντλησης– Οι εβδομάδες εργασίας τεσσάρων ημερών μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον αντιμετώπιση ενός από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στις ΗΠΑ – την εξουθένωση των εργαζομένων. Αυτό δεν συμβάλλει μόνο σε ένα πιο ευτυχισμένο και υγιές εργατικό δυναμικό, αλλά επίσης ευνοεί τους εργοδότες αυξάνοντας την παραγωγικότητα.
  • Πλεονεκτήματα πρόσληψης –Η εφαρμογή του ευέλικτου προγράμματος εργασίας καθιστά απόλυτα εύχρηστο για τους υπεύθυνους πρόσληψης να προσελκύουν κορυφαία ταλέντα, προσφέροντάς τους ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Εταιρείες που εφαρμόζουν την 4ήμερη εργαστηριακή εβδομάδα αναφέρουν επίσης συνεχώς μειωμένα περιστατικά παραίτησης των εργαζομένων, μειώνοντας το κόστος και τα λογιστικά προβλήματα που συνδέονται με την ανάπληρωση των θέσεων.
Δείτε επίσης: Tesla: Υπάλληλοι στη Σουηδία απειλούν με απεργία

Με βάση αυτά τα στατιστικά είναι πιθανόν η παραδοσιακή εργασιακή εβδομάδα έχει επίσημα αλλάξει κατεύθυνση. Παρά τις επιφυλάξεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, η έννοια της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας κερδίζει έδαφος ως μια γοητευτική πρόταση τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Επιπλέον, με την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, αυτή η πολιτική έχει γίνει πιο εφικτή και προσβάσιμη από ποτέ.

Ποιες είναι οι προκλήσεις της μετάβασης στην 4ημερη εργασία;

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά τη μετάβαση σε 4ημερη εργασία είναι η αναδιοργάνωση των εργασιών και των ωραρίων. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει, τουλάχιστον αρχικά σε αυξημένη κόπωση.

Επίσης, η μετάβαση σε 4ημερη εργασία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ισορροπία εργασίας-ζωής των εργαζομένων. Αν και οι εργαζόμενοι θα έχουν μια επιπλέον ημέρα ελευθερίας, οι περισσότερες ώρες εργασίας κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών μπορεί να κάνουν δύσκολη την εξισορρόπηση των προσωπικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Τέλος, η μετάβαση σε 4ημερη εργασία μπορεί να απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στην εταιρική κουλτούρα και τη διαχείριση. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπους για να διατηρήσουν την παραγωγικότητα και την απόδοση, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια πιο ευέλικτη και ισορροπημένη εργασιακή εμπειρία στους εργαζόμενους.

Πηγή: tech.co

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS