ΑρχικήsecurityΑυτές είναι οι μεγαλύτερες επιθέσεις DDoS που έχουν γίνει παγκοσμίως

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες επιθέσεις DDoS που έχουν γίνει παγκοσμίως

Οι επιθέσεις DDoS αποτελούν μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αυτές οι επιθέσεις, που γίνονται με την αποστολή υπερβολικού όγκου κυκλοφορίας σε έναν ιστότοπο, έχουν το δυναμικό να “πνίξουν” ολόκληρα δίκτυα.

Επιπτώσεις των επιθέσεων DDoS 

  • Διακοπή υπηρεσιών: Ενας από τους στόχους των επιθέσεων DDoS είναι να καταστήσουν τους ιστοτόπους μη προσβάσιμους.
  • Οικονομικές απώλειες: Οι επιχειρήσεις που πέφτουν θύματα των επιθέσεων DDoS μπορεί να υποστούν σημαντικές οικονομικές απώλειες.
  • Κατάρευση της εμπιστοσύνης: Οι επιθέσεις DDoS μπορεί να προκαλέσουν απώλεια εμπιστοσύνης από τους χρήστες σε έναν ιστότοπο ή μια υπηρεσία.

Προστασία από τις επιθέσεις DDoS 

Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις DDoS. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τον εντοπισμό ανωμαλιών, τη χρήση firewall και την εφαρμογή συστημάτων πρόληψης εισβολών.

The average cost of a DDoS attack for businesses is $2.5 million.

DDoS

Ανάλυση της πιο συχνής μορφής επιθέσεων DDoS

Οι επιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service) είναι οι συχνότερες και πιο τρομακτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Τι είναι όμως οι επιθέσεις DDoS; Πρόκειται για επιθέσεις που αποσκοπούν στην αδυναμία λειτουργίας ενός δικτυακού κόμβου, είτε αυτός είναι ένας διακομιστής, είτε ένα ολόκληρο δίκτυο, μέσω της κατακόρυφης αύξησης της εισερχόμενης κίνησης. 

Πώς γίνεται όμως αυτό; Οι επιθέσεις DDoS εκτελούνται μέσω του ελέγχου ενός αριθμού υπολογιστών, τα οποία αποκαλούνται “zombie computers”, που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση της επίθεσης. 

Αυτό που καθιστά τις επιθέσεις DDoS εξαιρετικά τρομακτικές είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστεί και να αποκρούσει μια τέτοια επίθεση πριν είναι πολύ αργά.

Τα στάδια μιας επίθεσης DDoS 

  1. Αρχικά, ο επιτιθέμενος πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν αριθμό υπολογιστών, γνωστό ως “botnet”, προκειμένου να εκτελέσει την επίθεση.
  2. Στη συνέχεια, οι υπολογιστές αυτοί χρησιμοποιούνται για να στείλουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων στον στόχο.
  3. Τέλος, ο στόχος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην κίνηση, με αποτέλεσμα να πέφτει το δίκτυο ή ο διακομιστής.

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιθέσεων DDoS είναι η προετοιμασία και η πρόληψη. Είναι απαραίτητο να διαθέτει κανείς τα κατάλληλα εργαλεία και συστήματα ασφάλειας για να προστατεύσει το δίκτυο και τα συστήματα του. Πρέπει επίσης να γνωρίζει κανείς τις ευάλωτες ζώνες του δικτύου του και να προετοιμάζεται για τυχόν επιθέσεις.

The longest DDoS attack lasted for 292 hours.

Αντίκτυπος των επιθέσεων DDoS στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις

Οι επιθέσεις DDoS έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές σε υπηρεσίες και πληροφορίες που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή. 

Για τις επιχειρήσεις, οι επιθέσεις DDoS μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες εσόδων και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πελατών. Η παρεμπόδιση πρόσβασης σε ιστοσελίδες ή άλλες online υπηρεσίες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά της εμπορικής φήμης. 

Για την κοινωνία ως σύνολο, οι επιθέσεις DDoS μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, οι τράπεζες και οι κυβερνητικές υπηρεσίες. 

  • Στην υγεία, η διακοπή υπηρεσιών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να παρεμποδίσει την πρόσβαση σε ζωτικές ιατρικές πληροφορίες ή να διακόψει απομακρυσμένες ιατρικές υπηρεσίες.
  • Στις τράπεζες, μια επίθεση DDoS μπορεί να διακόψει την πρόσβαση σε online λογαριασμούς, προκαλώντας πανικό στους πελάτες και την απώλεια εμπιστοσύνης στο δημοσιονομικό σύστημα.
  • Για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, οι επιθέσεις DDoS μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην παροχή εξυπηρετήσεων στους πολίτες, όπως η είσοδος σε κυβερνητικά συστήματα ή η υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Είναι σαφές ότι η προστασία από τις επιθέσεις DDoS είναι ουσιαστική για την σταθερότητα και την ασφάλεια της ψηφιακής μας κοινωνίας.

In 2017, GitHub was targeted by a DDoS attack that peaked at 1.35 Tbps, making it the second-largest DDoS attack in history.

Παραβιασμένα WordPress sites αναγκάζουν τους επισκέπτες να εκτελούν DDoS επιθέσεις σε ουκρανικά sites

Τεχνικά στοιχεία των μεγαλύτερων επιθέσεων DDoS παγκοσμίως

Η επίθεση DDoS, ή Distributed Denial of Service, είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται για την παραλύση ή την καθυστέρηση των υπηρεσιών ενός δικτύου, μιας υπηρεσίας ή ενός ιστοτόπου. Ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές επιθέσεις DDoS που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως. 

1. Η επίθεση στον ιστότοπο του BBC (2015) 

Την Πρωτοχρονιά του 2015, η ιστοσελίδα του BBC καθώς και όλες οι υπηρεσίες του, έπεσαν θύμα μιας τεράστιας επίθεσης DDoS. Η επίθεση είχε πιθανότητα να φτάσει τα 600 Gbps, γεγονός που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα, η επίθεση που έγινε στο BBC θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά και εκτεταμένα DDoS που έχουν γίνει ποτέ.

2. Η επίθεση στην Dyn (2016) 

Τον Οκτώβριο του 2016, η εταιρεία διαχείρισης DNS Dyn έπεσε θύμα μιας επίθεσης DDoS που έφτασε τα 1,2 Tbps. Αυτή η επίθεση προκάλεσε σημαντικές διαταραχές σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ιστοτόπους του κόσμου, όπως Twitter, Reddit και Netflix. Η επίθεση αυτή θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες που έχουν διαπιστωθεί, χρησιμοποίησε την μέθοδο του “Mirai botnet”, που περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες μη καταχωρημένες συσκευές IoT.

In 2016, the Mirai botnet was responsible for the largest DDoS attack in history, reaching 1.2 Tbps.

3. Η επίθεση στην GitHub (2018) 

Τον Μάρτιο του 2018, η πλατφόρμα κώδικα GitHub έπεσε θύμα μιας επίθεσης DDoS που έφτανε τα 1,35 Tbps. Αυτή η επίθεση, η οποία παρείχε περισσότερα από 129,7 εκατομμύρια packets ανά δευτερόλεπτο, διήρκεσε μόλις 20 λεπτά. 

Όπως μπορείτε να δείτε, οι επιθέσεις DDoS δεν είναι μόνο καταστροφικές, αλλά και ιδιαίτερα ογκώδεις. Η προστασία ενάντια σε τέτοιου είδους επιθέσεις αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Αντίκτυπος των επιθέσεων DDοS στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιθέσεις DDοS έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. Αυτές οι μαζικές επιθέσεις που πλημμυρίζουν το δίκτυο με κινητικότητα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληροφοριών.

Για τις επιχειρήσεις, οι επιπτώσεις μπορούν να είναι καταστροφικές. Η πτώση μιας ιστοσελίδας ή ενός δικτυακού συστήματος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες, να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των πελατών και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανταγωνιστές. 

Σε μια κοινωνία που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ψηφιακή τεχνολογία, οι επιθέσεις DDoS μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή. Από την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες, μέχρι την παρακολούθηση των online μαθημάτων, όλα μπορούν να επηρεαστούν.

Δεδομένου ότι οι επιθέσεις DDoS γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες, η ανάγκη για αύξηση της ασφάλειας και της προστασίας από αυτές είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από μια επίθεση DDoS

Είναι γεγονός ότι οι επιθέσεις DDoS έχουν γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κυβερνο-κινδύνους για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες στον ψηφιακό κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτού του τύπου των επιθέσεων. 

  • Χρησιμοποιήστε εργαλεία ανίχνευσης και πρόληψης DDοS: Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και λύσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν αυτοματοποιημένες επιθέσεις και να βοηθήσουν στην απόκρουσή τους.
  • Κρατήστε τα συστήματά σας ενημερωμένα: Τα πιο πρόσφατα λογισμικά και υλικό έχουν συχνά βελτιωμένες δυνατότητες ασφαλείας που μπορούν να προστατέψουν από επιθέσεις DDoS.
  • Χρησιμοποιήστε ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN): Ένα CDN μπορεί να απορροφήσει την επιπλέον επιβάρυνση του δικτύου που προκαλείται από μια επίθεση DDοS, διασφαλίζοντας την συνέχεια της λειτουργίας του ιστότοπου σας.

Τέλος, θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων. Απαιτείται συνεχής ενημέρωση και προσαρμογή στις αλλαγές του κυβερνοχώρου.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS