ΑρχικήinetΤεχνολογικές εταιρείες: Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων

Τεχνολογικές εταιρείες: Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων

Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, έχουμε αρχίσει να γινόμαστε μάρτυρες ενός κύματος απολύσεων σε όλο τον κλάδο. Οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς που ακολούθησαν αυτή τη δεκαετία ευημερίας επηρεάζουν αναμφίβολα τις τεχνολογικές εταιρείες και γενικά τις επιχειρήσεις και τις αναγκάζουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, όπως να προχωρήσουν σε απολύσεις.

απολύσεις

Την Τετάρτη, η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απολύσει 10.000 υπαλλήλους. Επιπλέον, η Amazon ξεκίνησε ένα νέο κύμα περικοπών θέσεων εργασίας που θα οδηγήσει 18.000 μέλη του προσωπικού στην πόρτα της εξόδου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του εργατικού δυναμικού στην 28χρονη ιστορία της.

Λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος και των γενικότερων ανησυχιών για την οικονομία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πραγματοποιούνται απολύσεις.

Δείτε επίσης: Xiaomi – Απολύσεις: Θα περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού

Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές περικοπές στον κλάδο της τεχνολογίας μέχρι στιγμής. Όπως αναφέρει και το CNBC, οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση με βάση καταθέσεις, δημόσιες δηλώσεις και αναφορές μέσων ενημέρωσης:

απολύσεις

Amazon: 18.000 απολύσεις

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να απολύσει περίπου 18.000 υπαλλήλους – κυρίως από τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και καταστημάτων. Ήδη από τον Νοέμβριο, η εταιρεία είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της για περικοπές.

Εν μέσω της πανδημίας, η Amazon προχώρησε σε μια τεράστια αύξηση του προσωπικού για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Microsoft: 10.000 περικοπές

Η Microsoft θα αποχωριστεί 10.000 εργαζομένους έως τις 31 Μαρτίου, καθώς προετοιμάζεται για πιο αργή αύξηση εσόδων.

Είμαι βέβαιος ότι η Microsoft θα βγει από αυτό ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική“, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella σε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εταιρείας την Τετάρτη. Μερικοί υπάλληλοι θα μάθουν αυτή την εβδομάδα αν χάνουν τη δουλειά τους, έγραψε.

Τεχνολογικές εταιρείες

Meta: 11.000 απολύσεις

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα προχωρούσε σε απολύσεις που θα επηρέαζαν 11.000 υπαλλήλους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία είχε προσλάβει extra προσωπικό. Ωστόσο, η Meta έχει πληγεί από τον ανταγωνισμό, όπως το TikTok, και έχει έρθει αντιμέτωπη με διάφορα προβλήματα.

Salesforce: 7.000 απολύσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Salesforce στις 4 Ιανουαρίου, η εταιρεία μειώνει το 10% του προσωπικού της, καθώς και ορισμένους χώρους γραφείων ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης. Μέχρι το Δεκέμβριο, η εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 79.000 εργαζομένους.

Σε επιστολή προς τους εργαζομένους, ο συν-CEO Marc Benioff είπε ότι οι πελάτες ήταν πιο “μετρημένοι” στις αγοραστικές τους αποφάσεις, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Αυτό οδήγησε τη Salesforce στο να λάβει την “πολύ δύσκολη απόφαση” να απολύσει εργαζομένους.

Δείτε επίσης: DoorDash: Η υπηρεσία delivery απολύει 1.250 υπαλλήλους

Tesla: Απομάκρυνση 6.000 υπαλλήλων

Τον Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, έστειλε σε όλους τους εργαζόμενους ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλεγε ότι η εταιρεία θα μείωνε το προσωπικό της κατά 10%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της The Wall Street Journal, αυτό θα επηρέαζε περίπου 6.000 εργαζόμενους, όπως υποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα.

Τεχνολογικές εταιρείες
Τεχνολογικές εταιρείες: Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων τον τελευταίο μόνο χρόνο

Twitter: 3.700 υπάλληλοι αποχώρησαν

Λίγο μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk, ανακοινώθηκε ότι περίπου το μισό προσωπικό της εταιρείας θα έβλεπε σύντομα την πόρτα της εξόδου. Έκτοτε, πολύ περισσότεροι υπάλληλοι παραιτήθηκαν αφού ο Musk άλλαξε ορισμένες πολιτικές σχετικά με την εργασία από το σπίτι και ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους να δεσμευτούν σε ένα “σκληροπυρηνικό” εργασιακό περιβάλλον.

Coinbase: 2.000 απολύσεις

Στις 10 Ιανουαρίου, η Coinbase ανακοίνωσε τα σχέδιά της να περικόψει περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της, στα πλαίσια μείωσης του κόστους.

Η υπηρεσία crypto exchange σχεδιάζει να περικόψει 950 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μια ανάρτηση. Η Coinbase, η οποία είχε περίπου 4.700 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε ήδη περικόψει το 18% του εργατικού δυναμικού της τον Ιούνιο λέγοντας ότι έπρεπε να διαχειριστεί το κόστος.

Stripe: 1.100 απολύσεις

Ο γίγαντας διαδικτυακών πληρωμών Stripe ανακοίνωσε τον Νοέμβριο σχέδια για περικοπές του προσωπικού του (περίπου 1.100 υπαλλήλους).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Patrick Collison, έγραψε στο προσωπικό ότι οι περικοπές ήταν απαραίτητες εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, φόβων για επικείμενη ύφεση, υψηλότερα επιτόκια, ενεργειακά σοκ, αυστηρότερους επενδυτικούς προϋπολογισμούς και λιγότερη χρηματοδότηση.

Robinhood: 1.100 απολύσεις

Η Robinhood απέλυσε το 23% του προσωπικού της τον Αύγουστο. Τον Απρίλιο, είχε επίσης προχωρήσει σε απολύσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Robinhood, Vlad Tenev, είπε ότι η απόφαση πάρθηκε λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος.

Shopify: 1.000 απολύσεις

Τον Ιούλιο, η Shopify ανακοίνωσε ότι απέλυσε 1.000 υπαλλήλους, που αντιστοιχεί στο 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Tobi Lutke, αναγνώρισε ότι είχε εκτιμήσει εσφαλμένα το πόσο θα διαρκέσει η άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω πανδημίας και είπε ότι η εταιρεία πλήττεται από μια ευρύτερη υποχώρηση στις διαδικτυακές δαπάνες.

Τεχνολογικές εταιρείες

Snap: 1.000 απολύσεις

Στα τέλη Αυγούστου, η Snap ανακοίνωσε ότι απέλυσε το 20% του εργατικού δυναμικού της (πάνω από 1.000 υπαλλήλους).

Ο διευθύνων σύμβουλος, Evan Spiegel, είπε ότι η εταιρεία πήρε αυτή την απόφαση γιατί έπρεπε να αναδιαρθρώσει την επιχείρησή της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις.

Lyft: 700 απολύσεις 

Η Lyft ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι προχώρησε σε απολύσεις που επηρέασαν 700 υπαλλήλους. Σε επιστολή προς τους εργαζομένους, ο Διευθύνων Σύμβουλος Logan Green και ο Πρόεδρος John Zimmer επεσήμαναν “μια πιθανή ύφεση κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο”.

Για τους απολυμένους εργαζομένους, η εταιρεία υποσχέθηκε αποζημίωση 10 εβδομάδων, κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης μέχρι το τέλος Απριλίου κ.ά. Οι εργαζόμενοι που ήταν στην εταιρεία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια έλαβαν επιπλέον τέσσερις εβδομάδες αμοιβής.

Δείτε επίσης: Η HP θα απολύσει περίπου 6000 υπαλλήλους μέχρι το 2025

Crypto.com: 500 απολύσεις

Στις 13 Ιανουαρίου, η Crypto.com ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις, μειώνοντας το εργατικό δυναμικό της κατά 20%. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 490 εργαζόμενοι επηρεάστηκαν από αυτή τη δυσάρεστη είδηση.

Όλο το επηρεαζόμενο προσωπικό έχει ήδη ειδοποιηθεί“, είπε ο Marszalek σε μια ανάρτηση.

απολύσεις
Τεχνολογικές εταιρείες: Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων τον τελευταίο μόνο χρόνο

Netflix: 450 απολύσεις

Το Netflix ανακοίνωσε δύο γύρους απολύσεων. Τον Μάιο, η υπηρεσία απομάκρυνε 150 υπαλλήλους, αφού η εταιρεία ανέφερε απώλεια συνδρομητών, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία. Στα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε άλλες 300 απολύσεις.

Σε μια δήλωση προς τους υπαλλήλους, το Netflix είπε: “Ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικά στην επιχείρηση, κάναμε αυτές τις προσαρμογές ώστε το κόστος μας να αυξάνεται σύμφωνα με την πιο αργή αύξηση των εσόδων μας“.

Alphabet (Verily): 230 απολύσεις

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, είχε αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις απολύσεις μέχρι τον Ιανουάριο, όταν απομάκρυνε το 15% των εργαζομένων από την Verily, το τμήμα health sciences. Η ίδια η Google δεν έχει προβεί σε σημαντικές απολύσεις, αλλά οι εργαζόμενοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο βλέποντας τι συμβαίνει και σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κι άλλες σημαντικές τεχνολογικές εταιρείες που ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για απολύσεις υπαλλήλων το τελευταίο διάστημα. Μερικές από αυτές, ανέφεραν ότι οι απολύσεις θα γίνουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: www.cnbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS