ΑρχικήUpdatesGoogle Chrome: Ανακοινώθηκε η υποστήριξη των passkey!

Google Chrome: Ανακοινώθηκε η υποστήριξη των passkey!

Οι μέρες των κωδικών πρόσβασης μπορεί να είναι μετρημένες καθώς το Google Chrome υποστηρίζει πλέον το passkey! Τι σημαίνει όμως αυτό για εσάς ακριβώς;

Με την κυκλοφορία του Google Chrome M108, τα passkey είναι έτοιμα να αντικαταστήσουν οριστικά τους κωδικούς πρόσβασης. Αυτή η τεχνολογία βασίζεται σε βιομηχανικά πρότυπα και υποστηρίζεται από βασικούς προμηθευτές πλατφορμών όπως η Google, η Apple, η Microsoft καθώς και η FIDO Alliance. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο blog της Google: “Αξιοποιώντας την τελευταία έκδοση του Chrome, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα passkey σε Windows 11 ,macOS και Android“. Τώρα, με το Google Password Manager στο Android, μπορείτε να συγχρονίσετε όλους τους κωδικούς σας στο cloud και να συνδεθείτε σε υπηρεσίες με μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ! Εφόσον πληροίτε όλες τις απαιτήσεις του υλικού του και βρείτε έναν συμβατό πάροχο υπηρεσιών, αυτός ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης θα φροντίσει να συγχρονίσει με ασφάλεια κάθε κλειδί πρόσβασης (passkey).

Τα passkey φέρνουν επανάσταση στον κόσμο της διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Επί του παρόντος, οι κωδικοί πρόσβασης και τα συστήματά τους μοιάζουν με λύση – το πλαίσιο κειμένου δημιουργήθηκε για να πληκτρολογούν τα άτομα χειροκίνητα τους κωδικούς τους και να τους θυμούνται. Συνεπώς ένας διαχειριστής κωδικών ίσως φαίνεται περίεργο να χρησιμοποιηθεί.

Google Chrome: Ανακοινώθηκε η υποστήριξη των passkey!
Google Chrome: Ανακοινώθηκε η υποστήριξη των passkey!

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τους κωδικούς πρόσβασης, διευκολύνοντας τη χρήση μεγαλύτερων και ασφαλέστερων κωδικών πρόσβασης. Σήμερα, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για το χειρισμό των πεδίων κωδικών πρόσβασης είναι η αξιοποίηση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που μπορεί να δημιουργήσει τυχαίους χαρακτήρες τους οποίους δεν θα μπορούσατε ποτέ να θυμάστε – διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες σας παραμένουν ασφαλείς!

Δείτε επίσης: Η Google ενοποιεί τα τμήματα Waze και Maps για να μειώσει τα έξοδα

Το passkey καταργεί τη χρήση ενός περιβάλλοντος κειμένου και, αντ’ αυτού, αποθηκεύει ένα μυστικό κωδικό το οποίο στη συνέχεια μεταβιβάζεται σε μια σελίδα στο διαδίκτυο. Εάν ταιριάζει αυτό που εισάγετε, μπορείτε να συνδεθείτε για παράδειγμα στον λογαριασμό Google χωρίς καμία ταλαιπωρία. Τα passkey δεν κάνουν χρήση αυθαίρετων συμβολοσειρών ή κειμένων – αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας το πρότυπο “WebAuthn”, το οποίο δημιουργεί ζεύγη κλειδιών δημόσιου-ιδιωτικού τύπου όπως ακριβώς κάνει το SSH. Με αυτό το βελτιωμένο μέτρο ασφαλείας, τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή από κακόβουλες πηγές!

Ο Ali Sarraf, διαχειριστής προϊόντων Chrome, δήλωσε σε διαδικτυακή ανάρτηση ότι είναι απαραίτητη η μετάβαση προς τον έλεγχο ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης. Τα passkey είναι πολύ καλύτερη επιλογή για την Google από τους κωδικούς πρόσβασης και άλλες ευάλωτες μορφές ελέγχου ταυτότητας: δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, δεν θα αποκαλυφθούν αν ο server παραβιαστεί και προστατεύουν αποτελεσματικά τους καταναλωτές από δόλιες δραστηριότητες όπως οι επιθέσεις phishing.

Τώρα ας εμβαθύνουμε στη σφαίρα των προβλημάτων συμβατότητας με τα passkey. Είναι απαραίτητο να έχετε μια κινητή συσκευή για να χρησιμοποιήσετε τα σημερινά passkey, ακόμη και αν συνδέεστε σε έναν κανονικό υπολογιστή. Αν και τα smartphones είναι η ιδανική συσκευή για να χρησιμοποιήσετε για αυτό, τα Macbook ή τα iPad μπορούν επίσης να είναι αρκετά. Την πρώτη φορά που ανοίγετε έναν λογαριασμό Google σε μια νέα συσκευή, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή authentication βρίσκεται κοντά σας, ώστε να μπορεί να επαληθεύσει με ασφάλεια το passkey. Ο έλεγχος με passkey ξεκινά με τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν ανταλλάσσονται ευαίσθητα δεδομένα μέσω Bluetooth – χρησιμοποιείται μόνο ως εργαλείο επαλήθευσης. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας λειτουργεί ομαλά, προκειμένου η διαδικασία να αρχίσει να λειτουργεί σωστά. Εάν συνδέεστε σε έναν υπάρχοντα λογαριασμό σε μια νέα συσκευή, επιλέξτε ποια συσκευή θα χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο ταυτότητας – συνήθως το τηλέφωνό σας. Θα πρέπει να δείτε ένα μενού με συσκευές, αν και οι δύο συσκευές ανήκουν στο ίδιο οικοσύστημα μεγάλης τεχνολογίας, αλλά σε περίπτωση που δεν ανήκουν, απλά σαρώστε τον κωδικό QR που παρέχεται.

Google Chrome: Ανακοινώθηκε η υποστήριξη των passkey!
Google Chrome: Ανακοινώθηκε η υποστήριξη των passkey!

Ας μιλήσουμε για το δεύτερο πρόβλημα: Η Google υποστηρίζει μόνο τα Windows 11 με passkey, όχι τα Windows 10. Αυτό θα είναι ένα δύσκολο σημείο, επειδή το Statcounter έχει τα Windows 11 να βρίσκονται κάτω από το 16% όλων των εγκατεστημένων εκδόσεων των Windows και το 70% χρησιμοποιεί σήμερα τα Windows 10. Εάν τύχει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό χρησιμοποιώντας έλεγχο ταυτότητας με passkey, μπορείτε να συνδεθείτε μόνο σε πιο σύγχρονες εκδόσεις αυτού του λειτουργικού συστήματος. Τα passkey αποθηκεύονται με ασφάλεια στα αντίστοιχα keystores, όπως το Keychain στις συσκευές iOS και macOS, το Google Password Manager ή μια εφαρμογή τρίτου μέρους για τους χρήστες Android, καθώς και το Windows Hello στα Windows 11. Ο συγχρονισμός μεταξύ των συσκευών είναι διαθέσιμος με το iCloud της Apple και το λογαριασμό Google αν χρησιμοποιείτε iPhone και Android αντίστοιχα- ωστόσο αυτή η επιλογή δεν είναι προσβάσιμη μέσω των Windows/Linux/Chrome OS. Μην ανησυχείτε όμως – ο συγχρονισμός θα έρθει να σας σώσει αν ποτέ χαθεί το τηλέφωνό σας. Τα δεδομένα σας παραμένουν σε αντίγραφα ασφαλείας ακόμη και όταν είστε συνδεδεμένοι σε έναν από τους δύο αυτούς λογαριασμούς (Apple ή Google).

Δείτε επίσης: Google Photos: Αλλάζει ο τρόπος εκτίμησης τοποθεσίας των φωτογραφιών;

Παρά το γεγονός ότι η τεκμηρίωση της Google δεν κάνει καμία αναφορά στο Chrome OS, έχει δηλώσει: “Εργαζόμαστε ενεργά για την ενεργοποίηση των passkey για iOS και Chrome OS”. Δυστυχώς, οι εφαρμογές Android δεν απολαμβάνουν ακόμη τέτοια υποστήριξη- ωστόσο, η Google προσπαθεί επίσης να παρέχει αυτή την υπηρεσία. Όλα είναι έτοιμα για τον Chrome 108 και ένα υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα, οπότε μπορείτε τώρα να πλοηγηθείτε στην ενότητα “autofill” των ρυθμίσεων του Chrome ή να επικολλήσετε το chrome://settings/passkeys στη γραμμή διευθύνσεων για να αποκτήσετε πρόσβαση στην οθόνη passkey. Καθώς συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι, ο επόμενος στόχος είναι περισσότεροι ιστότοποι και υπηρεσίες να υποστηρίζουν συνδέσεις με passkey αντί για κωδικούς πρόσβασης.

Google Chrome: Ανακοινώθηκε η υποστήριξη των passkey!
Google Chrome: Ανακοινώθηκε η υποστήριξη των passkey!

Η αξιοποίηση της υποστήριξης του λογαριασμού Google είναι ένα καλό πρώτο βήμα – επί του παρόντος προσφέρουν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων με passkey, αλλά η αντικατάσταση κωδικού πρόσβασης δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Το καλύτερο παράδειγμα για τη χρήση του passkey είναι ο ιστότοπος demo passkeys.io.

Εν κατακλείδι, το να έχετε μαζί σας το hardware σας και να ολοκληρώνετε τον έλεγχο με passkey είναι μια πιο ασφαλής εναλλακτική λύση από το να βασίζεστε αποκλειστικά σε παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης ή σε λιγότερο αξιόπιστα συστήματα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, όπως οι κωδικοί επαλήθευσης SMS.

Πηγή: arstechnica.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS