ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΟι "Πυλώνες της Δημιουργίας" μέσα από τα μάτια του James Webb

Οι “Πυλώνες της Δημιουργίας” μέσα από τα μάτια του James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το ισχυρότερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, μας έφερε ίσως την πιο εμβληματική φωτογραφία του μέχρι σήμερα, μια φωτογραφία που απεικονίζει τους “Πυλώνες της Δημιουργίας“.

Πυλώνες της Δημιουργίας James Webb

Οι προηγούμενες εικόνες από αυτό το εντυπωσιακό μέρος του σύμπαντος είχαν τραβηχτεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αρχικά το 1995 και στη συνέχεια το 2014.

Δείτε επίσης: Μαύρη τρύπα «ξερνάει» αστέρια χρόνια αφού τα κατάπιε

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας αποτελούνται από πυκνά νέφη ψυχρών διαστρικών αερίων και σκόνης. Εκεί σχηματίζονται νέα άστρα. Οι τρεις πυλώνες απλώνονται σαν τα μεγάλα δάχτυλα ενός κοσμικού χεριού. Η πρόσφατη εικόνα, που τραβήχτηκε από την κάμερα του Webb, NIRCam, υπογραμμίζει τις φωτεινές κόκκινες τοποθεσίες όπου γεννιούνται τα νέα αστέρια.

Δείτε επίσης: NASA: Θα εξερευνήσει την Αφροδίτη με ένα αερόστατο

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του τηλεσκοπίου James Webb, οι μικρές κόκκινες κουκκίδες στις άκρες των πυλώνων είναι αστέρια-μωρά, λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Οι κόκκινες ραβδώσεις που μοιάζουν με λάβα στα σύννεφα, προκαλούνται από αστέρια που σχηματίζονται. Αυτές οι εκκολαπτόμενες μπάλες αερίου εκπέμπουν πίδακες υλικού που χτυπούν το αέριο στους πυλώνες, προκαλώντας τη λάμψη των ενεργητικών μορίων υδρογόνου στο σύστημα.

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας βρίσκονται στο Νεφέλωμα του Αετού, ένα σύννεφο σκόνης και αερίου περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αν και το νεφέλωμα ανακαλύφθηκε το 1745, οι πυλώνες έγιναν παγκοσμίως διάσημοι όταν απεικονίστηκαν από το Hubble το 1995. Στη συνέχεια, το Hubble απεικόνισε την τοποθεσία στο ορατό φως το 2014. Οι φωτογραφίες από το Hubble θεωρήθηκαν εντυπωσιακές, αλλά αν δούμε τις εικόνες του Hubble και του Webb συγκριτικά (αριστερά Hubble, δεξιά Webb), μπορούμε να καταλάβουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει το νέο τηλεσκόπιο.

Οι “Πυλώνες της Δημιουργίας” μέσα από τα μάτια του James Webb

Η εικόνα του Webb είναι πολύ πιο καθαρή και δείχνει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες. Το “υπέρυθρο μάτι” του τηλεσκοπίου Webb διεισδύει επίσης μέσα από τα πυκνά σύννεφα σκόνης και αερίου και έτσι μπορεί να δει περιοχές σχηματισμού άστρων που προηγουμένως δεν ήταν γνωστές.

Δείτε επίσης: Νέα επιτυχία της NASA: Τελικά, το DART probe άλλαξε την τροχιά του αστεροειδούς

Στους επόμενους μήνες, το James Webb θα τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες από τους Πυλώνες της Δημιουργίας και από άλλα μέρη του σύμπαντος, ώστε να βοηθήσει τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για το πώς γεννιούνται τα αστέρια, πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες και πολλά άλλα.

Πηγή: gizmodo.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS