Μια διεθνής ερευνητική ομάδα αποκάλυψε τη Δευτέρα τις πρώτες εικόνες που δείχνουν το νεφέλωμα του Ωρίωνα και τραβήχτηκαν με το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου, το James Webb Space Telescope της NASA.
Το νεφέλωμα του Ωρίωνα βρίσκεται 1.350 έτη φωτός μακριά από τη Γη και θεωρείται περιβάλλον παρόμοιο με αυτό στο οποίο γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Δείτε επίσης: MOXIE: Η συσκευή της NASA που παράγει οξυγόνο στον Άρη
Το κεντρικό τμήμα του νεφελώματος βρίσκεται στη μέση του αστερισμού του Ωρίωνα, ακριβώς κάτω από τα τρία αστέρια που σχηματίζουν τη ζώνη του. Το James Webb παρατήρησε μια μικρότερη, πιο εσωτερική περιοχή ακριβώς κοντά σε μια ομάδα αστεριών που ονομάζεται The Trapezium. Η παρατήρησή του σχεδιάστηκε για να καταγράψει τι συμβαίνει στις περιοχές γέννησης αστεριών.
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την περιοχή αυτή για να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη κατά τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια της πλανητικής μας εξέλιξης.
Η λήψη αυτών των εικόνων αποτελεί μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Οι εικόνες ελήφθησαν ως μέρος του προγράμματος Early Release Science στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες σε 18 χώρες, από ιδρύματα όπως το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), το Western University στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο του Michigan.
Δείτε επίσης: NASA: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της έκρηξης του SNR 0519;
“Είμαστε έκπληκτοι από τις εικόνες με το νεφέλωμα του Ωρίωνα που κόβουν την ανάσα“, δήλωσε η αστροφυσικός του Western University, Els Peeters για τις εικόνες που τράβηξε το James Webb.
“Αυτές οι νέες παρατηρήσεις μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα τεράστια αστέρια μεταμορφώνουν το νέφος αερίου και σκόνης στο οποίο γεννιούνται“, πρόσθεσε.
Δεδομένου ότι τα νεφελώματα καλύπτονται από μεγάλες ποσότητες σκόνης η παρατήρηση με τηλεσκόπια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, δεν ήταν εύκολη. Το Webb, όμως, διαθέτει εξοπλισμό που του επιτρέπει να διεισδύσει στη σκόνη. Χάρη σε αυτή τη δυνατότητα του νέου τηλεσκοπίου μπορούμε να δούμε και να μάθουμε πολλά περισσότερα.
“Ελπίζουμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ολόκληρο τον κύκλο της γέννησης των αστεριών“, δήλωσε ο Edwin Bergin, πρόεδρος αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.
Δείτε επίσης: Rocket Cargo: Εξαιρετικά γρήγορες παραδόσεις φορτίου σε όλο τον κόσμο μέσω πυραύλων
“Σε αυτήν την εικόνα με το νεφέλωμα του Ωρίωνα, εξετάζουμε αυτόν τον κύκλο όπου η πρώτη γενιά αστεριών ουσιαστικά ακτινοβολεί το υλικό για την επόμενη γενιά. Οι απίστευτες δομές που παρατηρούμε θα αναφέρουν λεπτομερώς πώς συμβαίνει ο κύκλος ανάδρασης της αστρικής γέννησης στον γαλαξία μας και πέρα από αυτόν”.
Το James Webb Space Telescope, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Εκτοξεύτηκε πριν από περίπου οκτώ μήνες και απέχει σχεδόν 1,5 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.
Πηγή: www.dailysabah.com