ΑρχικήinetΕρευνητές τράβηξαν αλλόκοτα πλάνα από δελφίνια του U.S. Navy

Ερευνητές τράβηξαν αλλόκοτα πλάνα από δελφίνια του U.S. Navy


Ερευνητές τράβηξαν κοντινά πλάνα βίντεο που δείχνουν δελφίνια του U.S. Navy να τρώνε θαλασσινά σε ανοιχτή θάλασσα.

Σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, το U.S. Navy (Πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ) έχει στρατιωτικοποιήσει θαλάσσια θηλαστικά που βοηθούν στον εντοπισμό υποθαλάσσιων ναρκών, στην άμυνα ενάντια στους εχθρούς κολυμβητές και στην προστασία περίπου του 1/4 του πυρηνικού αποθέματος των ΗΠΑ. Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών εξόπλισε μερικά από τα δελφίνια του U.S. Navy με κάμερες και κατέγραψε μερικά αξιοσημείωτα πλάνα από τα κητοειδή να κυνηγούν και να τρέφονται.

Δείτε επίσης: Το Facebook δεν είναι τόσο δημοφιλές πια μεταξύ των εφήβων

Τα δελφίνια είναι μέρος του U.S. Navy και επιτρέπεται να κάνουν κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα. Το πρόσφατο έργο παρουσίασε έξι ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) να πιάνουν πάνω από 200 ψάρια και θαλάσσια φίδια σε μια πισίνα θαλασσινού νερού στον κόλπο του Σαν Ντιέγκο στα ανοιχτά νερά της Καλιφόρνια. Η έρευνα της ομάδας που περιγράφει λεπτομερώς τις μεθόδους κυνηγιού και διατροφής του δελφινιού δημοσιεύεται στο PLOS One.

Ερευνητές τράβηξαν αλλόκοτα πλάνα από δελφίνια του U.S. Navy
Ερευνητές τράβηξαν αλλόκοτα πλάνα από δελφίνια του U.S. Navy

Κάμερες συνδεδεμένες στα δελφίνια με ιμάντες κατέγραψαν βίντεο και ήχο σε διάστημα έξι μηνών. Ο ήχος ήταν σημαντικός επειδή οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πώς επικοινωνούσαν τα δελφίνια κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Αν έχετε συνηθίσει να βλέπετε αυτό το ζώο από οποιαδήποτε άλλη οπτική γωνία, το πλάνα είναι λίγο συγκλονιστικά. Κάποιες κάμερες τοποθετήθηκαν στην πλάτη των ζώων, δίνοντας θέα στην τρύπα τους, αλλά άλλες ήταν στα πλάγια των ζώων, για να δείχνουν καλύτερα τα μάτια και τα σαγόνια τους.

«Τα ψάρια συνέχισαν να ξεφεύγουν κολυμπώντας ακόμα και όταν έμπαιναν στο στόμα των δελφινιών, ωστόσο τα δελφίνια φαινόταν να ρουφάνε τα ψάρια αμέσως», έγραψαν οι ερευνητές. Απέδωσαν αυτή τη διαδικασία σε μια μέθοδο τροφοδοσίας που χρησιμοποιούν οι οδοντωτές φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά, στην οποία το αρπακτικό επεκτείνει το λαιμό του για να ρουφήξει κυριολεκτικά το θήραμα.

Τα μάτια των ζώων περιστρέφονταν ενώ κολυμπούσαν για να εντοπίσουν το θήραμα. Ακόμη και όταν τα ψάρια πηδούσαν στον αέρα, οι ερευνητές παρατήρησαν τα μάτια των δελφινιών να περιστρέφονται, για να παρακολουθήσουν την κίνηση του θηράματός τους.

Ερευνητές τράβηξαν αλλόκοτα πλάνα από δελφίνια του U.S. Navy
Ερευνητές τράβηξαν αλλόκοτα πλάνα από δελφίνια του U.S. Navy

Τα δελφίνια κατανάλωσαν μια σειρά από πλάσματα: λαβράκια, καλκάνια, σακοράφες και αθερίνες. Έπιασαν επίσης θαλάσσια φίδια και τραντάζοντας τα κεφάλια τους βοηθούσαν τα φίδια να κατέβουν στον οισοφάγο τους. Η ερευνητική ομάδα προτείνει την τοποθέτηση παρόμοιων καμερών σε άγρια δελφίνια, για να διαπιστωθεί εάν οι κυνηγετικές και διατροφικές τους συνήθειες είναι διαφορετικές.

Δείτε επίσης: Ο Covid μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο όσο μια δεκαετία γήρανσης

Η αμερικανική ναυτική χρήση των δελφινιών ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με το PBS. Τα δελφίνια χρησιμοποιήθηκαν από το Ναυτικό στο Βιετνάμ και στον Περσικό Κόλπο. Το πρόγραμμα έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής, ίσως κυρίως από τον Ric O’Barry, έναν εκπαιδευτή δελφινιών που εργάστηκε στο πρόγραμμα του U.S. Navy και απελευθέρωσε δύο από τα ζώα του προγράμματος το 1996 τα οποία αργότερα συνελήφθησαν ξανά.

Άλλες χώρες έχουν επίσης ενεργά στρατιωτικά προγράμματα δελφινιών. Τον Απρίλιο, η Ρωσία απέκτησε στρατιωτικά ρινοδέλφινα για να υπερασπιστεί μια από τις βάσεις της στη Μαύρη Θάλασσα.

«Μπορούν να κολυμπήσουν μακριά αν το επιλέξουν, και με την πάροδο των ετών κάποια το έχουν κάνει», αναφέρει ο ιστότοπος του Naval Undersea Museum. «Αλλά μένουν σχεδόν όλα».

Πηγή: gizmodo.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS