ΑρχικήyoutubeΟ Covid μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο όσο μια δεκαετία γήρανσης

Ο Covid μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο όσο μια δεκαετία γήρανσης

Ακόμη και ένα ήπιο κρούσμα του Covid-19 μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τη σκέψη, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες σε μια μελέτη που υπογραμμίζει τον ανησυχητικό αντίκτυπο της ασθένειας στη λειτουργία του εγκαφάλου.

Δείτε επίσης: Nerbian RAT: Νέο malware διανέμεται μέσω emails με θέμα τον COVID-19

Covid

Οι ερευνητές εντόπισαν εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με τον Covid, μήνες μετά τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής που συνδέεται με την όσφρηση, καθώς και συρρίκνωση σε μέγεθος που ισοδυναμεί με μια δεκαετία φυσιολογικής γήρανσης. Οι αλλαγές παρουσιάζονται σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν εντυπωσιακά στοιχεία της επίδρασης του ιού στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί εάν τα στοιχεία από το Wellcome Center for Integrative Neuroimaging στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σημαίνουν ότι ο Covid-19 θα επιδεινώσει το πρόβλημα της άνοιας και άλλων νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Ο ιός SARS-CoV-2 θεωρείται ευρέως παθογόνος παράγοντας του αναπνευστικού που επιτίθεται στους πνεύμονες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει και πολλές νευρολογικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των νευρομυϊκών διαταραχών, που εκδηλώνονται κατά την οξεία φάση της νόσου. Άλλες επιδράσεις όπως η μειωμένη συγκέντρωση, ο πονοκέφαλος, οι αισθητηριακές διαταραχές, η κατάθλιψη, ακόμη και η ψύχωση μπορεί να επιμείνουν για μήνες.

Για να διερευνήσουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο, η νευροεπιστήμονας Gwenaelle Douaud και οι συνεργάτες της αξιοποίησαν τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού στον κόσμο. Οι αρχικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 785 εθελοντών λήφθηκαν πριν από την έναρξη της πανδημίας ως μέρος της έρευνας της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συνδυάζει μεγάλης κλίμακας γονιδιωματικά και λεπτομερή κλινικά δεδομένα για μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Δείτε ακόμα: Μια επίθεση ransomware και η πανδημία του COVID-19 κλείνουν το Lincoln College

Μια επόμενη σάρωση λήφθηκε κατά μέσο όρο 38 μήνες αργότερα. Μέχρι τότε, 401 συμμετέχοντες είχαν βγει θετικοί στον Covid. Το μη μολυσμένο υπόλοιπο χρησίμευσε ως ομάδα ελέγχου που ήταν παρόμοια με τους επιζώντες ως προς την ηλικία, το φύλο και πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και ο διαβήτης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ήταν ηλικίας 51 έως 81 ετών και κυρίως Καυκάσιοι.

εγκέφαλο

Μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν κατά μέσο όρο 4,5 μήνες πριν από τη δεύτερη σάρωση, οι ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερη μείωση στο πάχος της φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όσφρηση, γνωστές ως τροχιακός φλοιός και παραιππόκαμπη έλικα. Το εύρημα μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της εξασθενημένης όσφρησης που βιώνουν πολλοί ασθενείς με Covid, ως αποτέλεσμα είτε άμεσης ιογενούς βλάβης είτε φλεγμονής που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον ιό.

Η απώλεια της φαιάς ουσίας, που αποτελεί το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, αντιπροσωπεύει τον εκφυλισμό, δήλωσε η Leah Beauchamp, νευροφαρμακολόγος στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ψυχικής Υγείας Florey στη Μελβούρνη. «Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό», είπε.

Η ομάδα που μολύνθηκε εμφάνισε επίσης 0,2%-2% μεγαλύτερη μείωση στο μέγεθος του εγκεφάλου σε σύγκριση με όσους δεν είχαν μολυνθεί από το ιό και εμφάνισε επίσης μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση με βάση την απόδοσή τους αναλαμβάνοντας πολύπλοκες εργασίες. Αυτό συσχετίστηκε με ατροφία, ή συρρίκνωση, σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της παρεγκεφαλίδας — μια περιοχή στο πίσω μέρος και στο κάτω μέρος του εγκεφάλου — που συνδέεται με τη γνωστική λειτουργία. Οι διαφορές μεταξύ των μολυσμένων και των μη μολυσμένων συμμετεχόντων ήταν πιο έντονες στους ηλικιωμένους.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ – Uber: Προαιρετικές οι μάσκες COVID-19 για οδηγούς και πελάτες

Το μέγεθος των αλλαγών σε μεμονωμένες σαρώσεις ήταν «μικρό» και δεν ήταν ορατό με γυμνό μάτι, είπε η Douaud. Μια μείωση 0,2% της φαιάς ουσίας αντιπροσωπεύει περίπου ένα χρόνο φυσιολογικής γήρανσης στον εγκέφαλο ενός ηλικιωμένου ατόμου. Μια μείωση 2% αντιπροσωπεύει περίπου 10 χρόνια γήρανσης.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να συμβούν μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2, ακόμη και σε άτομα που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, δήλωσε η Joanna Hellmuth, νευρολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Οι μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι κλινικά σχετικές και εάν σχετίζονται με συγκεκριμένα νευρολογικά ζητήματα μετά τον Covid», είπε.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS