Οι γυναίκες στο Instagram εκτίθενται σε μια «επιδημία μισογυνίστικης κακοποίησης», σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Μια μελέτη που εξέτασε πάνω από 8.700 DMs πέντε γυναικών υψηλού προφίλ στο Instagram διαπιστώνει ότι η πλατφόρμα απέτυχε να δράσει στο 90% της κακοποίησης.
Δείτε επίσης: Instagram: Κυκλοφόρησαν δύο modes που θα αλλάξουν το feed σας
Το Centre for Countering Digital Hate (CCDH), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στο διαδικτυακό μίσος και την παραπληροφόρηση, συνεργάστηκε με πέντε γυναίκες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού Amber Heard, για να αναλύσει περισσότερα από 8.717 Instagram DMs που έλαβαν οι γυναίκες.
Η έκθεση κατηγορεί το Instagram ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τις αναφορές για κακοποίηση που είχαν κάνει οι γυναίκες υψηλού προφίλ στην πλατφόρμα.
Σε ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο, η CCDH διαπίστωσε ότι το Instagram δεν ενήργησε στο 90 τοις εκατό των κακοποιητικών DMs που στάλθηκαν στις γυναίκες αυτής της μελέτης, παρά τα μηνύματα που αναφέρθηκαν στους συντονιστές.
Η λειτουργία των DMs του Instagram είναι ιδιωτική και λειτουργεί σαν τα εισερχόμενα των email. Αποτελεί επίσης εδώ και πολύ καιρό λιγότερο ορατή εστία μίσους, εν μέρει λόγω της ιδιωτικής φύσης του. Τα Instagram DMs παρακολουθούνται λιγότερο, έτσι οι παρενοχλητές μπορούν να λειτουργούν μυστικά.
Το Instagram διέψευσε το δημοσίευμα.
«Αν και διαφωνούμε με πολλά από τα συμπεράσματα της CCDH, συμφωνούμε ότι η παρενόχληση των γυναικών είναι απαράδεκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπουμε το μίσος με βάση το φύλο ή οποιαδήποτε απειλή σεξουαλικής βίας, και πέρυσι ανακοινώσαμε ισχυρότερη προστασία για τα γυναικεία δημόσια πρόσωπα», δήλωσε η Cindy Southworth, επικεφαλής για την ασφάλεια των γυναικών στο Facebook.
Δείτε επίσης: Πώς να κάνετε unmute κάποιον στο Instagram
Η εταιρεία λέει ότι η έκθεση καταλήγει λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι δεν τιμωρεί τους χρήστες επειδή δεν απενεργοποιεί πάντα τους λογαριασμούς τους. Ωστόσο, το Instagram λέει ότι τιμωρεί τους χρήστες σταδιακά: Μια μεμονωμένη παράβαση έχει ως αποτέλεσμα μια απεργία, μια προειδοποίηση και τον αποκλεισμό της ικανότητας ενός ατόμου να στέλνει άμεσα μηνύματα για ένα χρονικό διάστημα.
Η παρενόχληση κατά των γυναικών αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα στο Instagram. Πέρυσι, το 16% των γυναικών δημοσιογράφων ανέφεραν περιστατικά διαδικτυακής βίας στο Instagram, σύμφωνα με έκθεση της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και του Διεθνούς Κέντρου Δημοσιογράφων (ICFJ) για διαδικτυακές επιθέσεις. Νεαρές γυναίκες έχουν αναφέρει ότι παρενοχλούνται από «σελίδες μίσους» στην εφαρμογή, που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτούς τους σκοπούς. Το 2020, μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών Plan International έδειξε ότι η διαδικτυακή κακοποίηση οδηγεί τα κορίτσια να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, με σχεδόν το 60% να υφίσταται παρενόχληση.
Η έρευνα του CCDH δείχνει ότι 1 στα 15 DMs του Instagram που αποστέλλονται από άγνωστους σε γυναίκες υψηλού προφίλ περιέχουν περιεχόμενο που παραβιάζει τις οδηγίες της ίδιας της κοινότητας του Instagram.
Τα DMs του Instagram χρησιμοποιούνται τακτικά για την αποστολή σεξουαλικά υβριστικού και πορνογραφικού περιεχομένου που βασίζεται σε εικόνες, σύμφωνα με την έκθεση. Οι χρήστες επιλέγουν να στέλνουν αυτές τις παράνομες φωτογραφίες και υβριστικά μηνύματα σε γυναίκες μέσω προσωπικών μηνυμάτων για να ξεφύγουν από τον έλεγχο που συνοδεύει μια δημόσια ανάρτηση.
Πολλοί χρήστες στέλνουν υβριστικά ή απειλητικά μηνύματα χρησιμοποιώντας τα φωνητικά μηνύματα. Η έρευνα του CCDH έδειξε ότι 1 στα 7 φωνητικά μηνύματα στα δεδομένα των συμμετεχόντων ήταν abusive. Το Instagram λέει ότι το σύστημά του επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν φωνητικά μηνύματα μόνο από λογαριασμούς των οποίων έχουν αποδεχτεί τα αιτήματα για DMs.
Δείτε επίσης: Το Instagram θα σας επιτρέψει να απαντάτε σε DMs απευθείας από το feed σας;
Ωστόσο, αυτοί που σκοπεύουν να στείλουν τέτοια abusive μηνύματα ξεκινούν στέλνοντας αβλαβή μηνύματα υποστήριξης ή προτίθεται να προσφέρουν μια επιχειρηματική ευκαιρία, οπότε οι γυναίκες αρχικά δέχονται αυτά τα DMs. Μόλις ο παρενοχλητής αποκτήσει πρόσβαση, αρχίζουν την επίθεσή τους.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι και η λειτουργία “hidden words” του Instagram, η οποία υποτίθεται ότι κρύβει ορισμένες λέξεις που οι χρήστες δεν θέλουν να βλέπουν, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική στο φιλτράρισμα της κατάχρησης για τους ερωτηθέντες, συμπεριλαμβανομένων επιβλαβών γλωσσών ή φράσεων. Οι κρυφές λέξεις μπορούν επίσης να αποσταλούν υπό την προϋπόθεση ότι είναι γραμμένες σε μια εικόνα.
Το Instagram αναφέρει συνεχώς ότι δεν ελέγχει τα DMs με τον ίδιο τρόπο όπως το δημόσιο περιεχόμενο, επειδή θεωρεί ότι τέτοιο περιεχόμενο είναι ιδιωτικό.
Πηγή πληροφοριών: washingtonpost.com