Ερευνητές στο MIT έχουν δημιουργήσει τεχνητές συνάψεις νευρωνικών δικτύων που είναι 1 εκατομμύριο φορές πιο γρήγορες από τις βιολογικές που υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Όπως οι ψηφιακοί επεξεργαστές χρειάζονται τρανζίστορ, οι αναλογικοί χρειάζονται προγραμματιζόμενους αντιστάτες. Αφού διαμορφωθούν σωστά, αυτοί οι αντιστάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός νευρωνικού δικτύου τεχνητών συνάψεων, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.
Αυτές οι συνάψεις με τους τεχνητούς νευρώνες δεν είναι απλώς εξαιρετικά γρήγορες, είναι και εξαιρετικά αποτελεσματικές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί καθώς τα ψηφιακά νευρωνικά δίκτυα γίνονται πιο προηγμένα και ισχυρά, απαιτούν όλο και περισσότερη ενέργεια, αυξάνοντας σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα.
Δείτε επίσης: Ρομπότ-παίκτης έσπασε το δάχτυλο 7χρονου σε τουρνουά σκακιού
Η CISA προειδοποιεί για κρίσιμα ελαττώματα σε συστήματα ICS
NASA: Τηλεσκόπια απαθανάτισαν γαλαξίες που μοιάζουν με μάτια
Οι hackers Andariel χρησιμοποιούν τo Play Ransomware;
Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα νέο έγγραφο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα προωθήσουν το πεδίο του «analog deep learning», ένα αναπτυσσόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Αφήνοντας τα συνηθισμένα χρησιμοποιούμενα οργανικά μέσα και επιλέγοντας γυαλί υψηλής τεχνολογίας, γνωστό ως ανόργανο φωσφοπυριτικό γυαλί (PSG), οι ερευνητές μπόρεσαν να φτάσουν ταχύτητες νανοδευτερόλεπτου, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με τις ταχύτητες των βιολογικών συνάψεων των νευρωνικών δικτύων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
«H ικανότητα της δράσης των βιολογικών κυττάρων αυξάνεται και μειώνεται με μια χρονική κλίμακα χιλιοστών του δευτερολέπτου καθώς η διαφορά τάσης των περίπου 0,1 volt περιορίζεται από τη σταθερότητα του νερού», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής πυρηνικής επιστήμης Ju Li, στη δήλωση. «Εδώ εφαρμόζουμε έως και δέκα volts σε μια ειδική συμπαγή γυάλινη μεμβράνη πάχους νανοκλίμακας που διαβιβάζει πρωτόνια, χωρίς όμως να καταστρέφεται μόνιμα».
«Και όσο ισχυρότερο είναι το πεδίο, τόσο πιο γρήγορες είναι οι ιοντικές συσκευές», πρόσθεσε.
Επειδή το PSG μπορεί να αντέξει υψηλές τάσεις χωρίς να σπάει, επιτρέπει στα πρωτόνια να ταξιδεύουν με απίστευτες ταχύτητες ανάμεσα στους τεχνητούς νευρώνες, ενώ είναι επίσης πολύ ενεργειακά αποδοτικό.
Δείτε επίσης: Επιστήμονες μετατρέπουν νεκρές αράχνες σε ρομποτικά εξαρτήματα
Το υλικό είναι κοινό και εύκολο στην κατασκευή, καθιστώντας το όχι μόνο ως την ταχύτερη επιλογή, αλλά και την πιο πρακτική.
«Μόλις αποκτήσετε έναν αναλογικό επεξεργαστή, δεν θα εκπαιδεύετε πλέον δίκτυα πάνω στα οποία εργάζονται και όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Murat Onen στη δήλωση. «Θα εκπαιδεύσετε δίκτυα με πρωτοφανή πολυπλοκότητα που κανείς άλλος δεν έχει την δυνατότητα, και ως εκ τούτου θα τα ξεπεράσετε κατά πολύ όλα».
«Με άλλα λόγια, αυτό δεν είναι απλά σαν ένα πιο γρήγορο αυτοκίνητο, αυτό είναι σαν ένα διαστημόπλοιο», πρόσθεσε.
Πηγή: futurism.com