ΑρχικήyoutubeΗ χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, δείχνει μακροπρόθεσμα οφέλη από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση ή την απώλεια βάρους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν αισθητά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου, σε μια περίοδο δέκα ετών σε σύγκριση με παρόμοια άτομα που ήταν παχύσαρκα και δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Όσοι εμφάνισαν καρκίνο είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτόν.

Δείτε επίσης: Καρκίνος θεραπεία: Ιός που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα χορηγήθηκε σε ασθενή

χειρουργική επέμβαση

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Gundersen Lutheran Health System στο Ουισκόνσιν. Εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 1.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο τους, από το 2001. Αυτοί οι ασθενείς συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου σχεδόν 2.000 μη χειρουργημένων ασθενών, που εξετάστηκαν σε παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και ο βασικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Στη συνέχεια, τα αποτελέσματά τους που σχετίζονται με τον καρκίνο παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 10 ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι πιθανότητες νέας διάγνωσης καρκίνου ήταν σημαντικά μικρότερες στην χειρουργημένη ομάδα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (5,2% έναντι 12,2%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο παρατηρήθηκαν για τον καρκίνο του μαστού (1,4% έναντι 2,7%), τους καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες (0,4% έναντι 2,6%) και τον καρκίνο των νεφρών (0,10% έναντι 0,80%). Επιπλέον, το ποσοστό 10ετούς επιβίωσης για τους καρκινοπαθείς ήταν 92,9% στη βαριατρική ομάδα έναντι 80,6% για τους ασθενείς ελέγχου.

Δείτε ακόμα: Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει έγκαιρα τον καρκίνο σε σκύλους

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS) και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Αλλά αυτή είναι η πιο πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι οι βαριατρικοί ασθενείς έχουν καλύτερα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρκίνου, μετά από χειρουργική επέμβαση. Στην πραγματικότητα, μια ξεχωριστή εργασία που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο ASMBS διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Αυτή η μελέτη ρίχνει επίσης φως στους διάφορους καρκίνους που μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία, καθώς και σε ποιο βαθμό η βαριατρική χειρουργική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε στο Gizmodo ο Jared Miller, γενικός και βαριατρικός χειρουργός στο Gundersen Lutheran. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση άλλων επαγγελματιών υγείας για το πώς μπορεί να επηρεαστεί ένας καρκίνος συγκεκριμένος για κάθε ειδικότητα από τη βαριατρική χειρουργική».

Δείτε επίσης: Καρκίνος και AI: Ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Υπάρχουν διάφορες μορφές βαριατρικής χειρουργικής. Στην πλειονότητά τους ωστόσο περιλαμβάνουν μόνιμη σμίκρυνση του πεπτικού συστήματος. Οι ασθενείς τείνουν στη συνέχεια να χάνουν σημαντικό ποσοστό του βάρους τους, χωρίς να το παίρνουν πίσω, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέσω τυπικών διατροφικών αλλαγών και τρόπου ζωής. Τα περισσότερα από τα οφέλη που σχετίζονται με τον καρκίνο από τη χειρουργική επέμβαση προέρχονται από αυτή την απώλεια βάρους, λέει ο Miller, αν και μπορεί να εμπλέκονται και άλλες σωματικές αλλαγές. Επισημαίνει ότι η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή, αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών, μηχανισμοί που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον κίνδυνο καρκίνου και στην επιβίωση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS