ΑρχικήyoutubeΚαρκίνος θεραπεία: Ιός που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα χορηγήθηκε σε ασθενή

Καρκίνος θεραπεία: Ιός που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα χορηγήθηκε σε ασθενή

Καρκίνος θεραπεία: Ο πειραματικός ογκολυτικός ιός Vaxinia χορηγήθηκε σε ασθενή με σκοπό να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Γιατροί και επιστήμονες συνεχίζουν να μάχονται δυναμικά κατά του καρκίνου. Η πρώτη δόση μίας πειραματικής θεραπείας, η οποία βασίζεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταραχορηγήθηκε αυτή την εβδομάδα σε έναν ασθενή, στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής.

Η θεραπεία χρησιμοποιεί έναν ιό που έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, ενώ επίσης ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον καρκίνο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτή η νέα θεραπεία θα μπορέσει να βοηθήσει άτομα με συμπαγείς όγκους, σε συνδυασμό, όμως, με άλλα υπάρχοντα φάρμακα.

Δείτε επίσης: Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει έγκαιρα τον καρκίνο σε σκύλους

ογκολυτικός ιός Vaxinia

Ο γενετικά τροποποιημένος ιός που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα είναι γνωστός ως CF33-hNIS ή Vaxinia και δημιουργήθηκε αρχικά από ερευνητές στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope στην Καλιφόρνια. Τώρα αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρεία Imugene Limited.

Ο Vaxinia είναι ένας ογκολυτικός ιός, δηλαδή ιός που προτιμά να στοχεύει και να μολύνει όγκους από καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα αυτού τους είδους ιών εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Αλλά μέχρι τώρα, οι δοκιμές είχαν περιορισμένη επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ιατρικές ομάδες αποφάσισαν να εξερευνήσουν ένα ελαφρώς διαφορετικό σχέδιο επίθεσης στον καρκίνο. Αυτός ο γενετικά τροποποιημένος ιός όχι μόνο μολύνει και βλάπτει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επίσης αναγκάζει αυτά τα κύτταρα να γίνουν πιο αναγνωρίσιμα από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης: Νέα θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης θα μπορούσε να σταματήσει ή να αναστρέψει τα συμπτώματα

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει άλλες θεραπείες, που ενισχύουν την ανοσολογική μας απόκριση στα καρκινικά κύτταρα, να είναι πιο αποτελεσματικές, ιδιαίτερα έναντι των συμπαγών όγκων που είναι δύσκολο να στοχευτούν. Αυτές οι θεραπείες είναι συλλογικά γνωστές ως ανοσοθεραπεία. Σε πρώιμα πειράματα σε ζώα, ο ιός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων στο παχύ έντερο, τον πνεύμονα, τον μαστό, τις ωοθήκες και το πάγκρεας.

Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δύναμη της ανοσοθεραπείας και πιστεύουμε ότι ο ιός CF33-hNIS έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας στη μάχη τους με τον καρκίνο“, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Daneng Li, επίκουρος καθηγητής του τμήματος έρευνας στο City of Hope.

Καρκίνος θεραπεία Ιός καρκινικά κύτταρα

Ο ιός Vaxinia θα δοκιμαστεί αρχικά (Phase I trials) σε 100 καρκινοπαθείς με μεταστατικό καρκίνο ή προχωρημένους συμπαγείς όγκους που έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον δύο άλλες θεραπείες. Οι ομάδες ασθενών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές είτε θα λάβουν δόσεις του Vaxinia μόνο είτε θα λάβουν τη δόση μαζί με πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab), ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας.

Δείτε επίσης: Far-UVC light: Νέα τεχνολογία φωτισμού σκοτώνει παθογόνα στον αέρα

Οι δοκιμές σε αυτή την πρώτη φάση αποσκοπούν στην εξέταση της ασφάλειας και τον καθορισμό της βέλτιστης δόσης της πειραματικής θεραπείας. Δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν κατηγορηματικά ότι η θεραπεία λειτουργεί. Ωστόσο, οι ερευνητές θα παρακολουθούν τους ασθενείς για να βλέπουν πώς ανταποκρίνονται στον γενετικά τροποποιημένο ιό, να εξετάζουν εάν ο καρκίνος τους εξελίσσεται και να βλέπουν το ποσοστό επιβίωσής τους τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα δεδομένα θα δείξουν αν πρέπει να γίνει περαιτέρω κλινική έρευνα. Η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Πηγή: gizmodo.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS