ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΚαρκίνος και AI: Ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου...

Καρκίνος και AI: Ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος και AI: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο RMIT ανέπτυξαν πρόσφατα ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση ασυμπτωματικού καρκίνου του προστάτη σε δευτερόλεπτα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες και είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία, ωστόσο, οι άνδρες συχνά αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό, ενώ παραλείπουν τις διαγνωστικές εξετάσεις έως ότου είναι πολύ αργά. Τα ευρήματά των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Scientific Reports”.

Διαβάστε επίσης: Πολιτικοί: AI μετρά πόση ώρα αφιερώνουν στα τηλέφωνα τους στα debates

O αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης (AI) που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, μπορεί να ανιχνεύσει την ασθένεια νωρίς μέσω σαρώσεων υπολογιστικής τομογραφίας ρουτίνας (CT). Η εν λόγω τεχνολογία, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με ειδικούς στο Νοσοκομείο St Vincent της Μελβούρνης, λειτουργεί με την ανάλυση εικόνων CT για ενδεικτικά συμπτώματα καρκίνου του προστάτη, κάτι που είναι δύσκολο ακόμη και για ένα καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο μάτι.

Καρκίνος και AI - εργαλείο - διάγνωση καρκίνου προστάτη
Καρκίνος και AI: Ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Λόγω των απαιτούμενων υψηλών δόσεων ακτινοβολίας, η απεικόνιση CT δεν είναι κατάλληλη για συστηματική εξέταση καρκίνου, αλλά η προσέγγιση του AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο καρκίνου, κάθε φορά που στους άνδρες σκανάρεται η κοιλιά ή η λεκάνη τους για άλλους λόγους. Ο Δρ Ruwan Tennakoon του Πανεπιστημίου RMIT δήλωσε ότι οι αξονικές τομογραφίες ήταν καλές για τη διάγνωση διαταραχών των οστών και των αρθρώσεων, αλλά ακόμη και οι ακτινολόγοι δυσκολεύονταν να εντοπίσουν τους όγκους προστάτη στις εικόνες.

Δείτε ακόμη: Μικροσκοπικές συσκευές βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου!

Καρκίνος και AI - εργαλείο - διάγνωση καρκίνου προστάτη
Καρκίνος και AI: Ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Ο Tennakoon πρόσθεσε ακόμη τα εξής: «Έχουμε εκπαιδεύσει το software μας για να δούμε τί δεν μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μάτι, με στόχο τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη μέσω τυχαίας ανίχνευσης. Είναι σαν να εκπαιδεύουμε ένα σκύλο sniffer – μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το AI να βλέπει πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε εμείς με τα μάτια μας, με τον ίδιο τρόπο που εκπαιδεύεται ένας σκύλος ώστε να μπορεί να μυρίζει πράγματα που οι ανθρώπινες μύτες δεν μπορούν να μυρίσουν.»

Πρόταση: Μελάνωμα: Εμβόλιο προστατεύει για 4 χρόνια από υποτροπή στο δέρμα!

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται αργά, ενώ συχνά ανακαλύπτεται τυχαία, οπότε μπορεί να μην αντιμετωπιστεί για χρόνια.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS