ΑρχικήsecurityΚόστα Ρίκα: Η υπηρεσία δημόσιας υγείας χτυπήθηκε από το ransomware Hive

Κόστα Ρίκα: Η υπηρεσία δημόσιας υγείας χτυπήθηκε από το ransomware Hive

Το δίκτυο δημόσιας υπηρεσίας υγείας της Κόστα Ρίκα είναι πλέον εκτός σύνδεσης, μετά από μια επίθεση ransomware Hive που έπληξε τα συστήματά του.

Δείτε επίσης: Hive ransomware: Χρησιμοποιεί νέο τέχνασμα για να κρύψει το payload

ransomware Hive

Η Hive είναι μια επιχείρηση Ransomware-as-a-Service (RaaS), που βρίσκεται πίσω από επιθέσεις σε περισσότερους από 30 οργανισμούς και δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2021.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας ανακοίνωσε δημόσια την επίθεση σε μια δήλωση που εκδόθηκε στο Twitter, λέγοντας ότι οι δράστες εισέβαλαν στο δίκτυό της «τα ξημερώματα της Τρίτης».

Ενώ η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, η κυβερνητική υπηρεσία της Κόστα Ρίκα λέει ότι οι πληροφορίες υγείας και φορολογίας των πολιτών που είναι αποθηκευμένες στις βάσεις δεδομένων EDUS (Unified Digital Health) και SICERE (Centralized Tax-Collection System) δεν παραβιάστηκαν.

Οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι τους είπαν να κλείσουν τους υπολογιστές τους και να τους αποσυνδέσουν από τα δίκτυα, αφού όλοι οι εκτυπωτές στο δίκτυο της κυβερνητικής υπηρεσίας άρχισαν να εκτυπώνουν αυτόματα όταν ξεκίνησε η επίθεση.

Δείτε ακόμα: Hive ransomware: Αλλάζει τον κρυπτογραφητή Linux VMware ESXi σε Rust

Μερικοί μοιράστηκαν επίσης βίντεο που δείχνουν στοίβες από δεκάδες εκτυπωμένες σελίδες γεμάτες με ασυνήθιστο κείμενο που βασίζεται σε ASCII.

Κόστα Ρίκα

Η υπηρεσία εργάζεται τώρα για την αποκατάσταση των επηρεαζόμενων συστημάτων και των κρίσιμων υπηρεσιών, αλλά μέχρι στιγμής είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας των συστημάτων.

Το περιστατικό έρχεται αφότου η Κόστα Ρίκα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από επιθέσεις Conti ransomware που έπληξαν πολλούς κυβερνητικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας (CCSS).

Ο κατάλογος των κυβερνητικών φορέων που επλήγησαν από τις θυγατρικές της Conti περιλαμβάνει επίσης το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (MTSS), το Υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών και το Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης και Οικογενειακών Επιδομάτων (FODESAF).

Δείτε επίσης: Το δίκτυο πρατηρίων Rompetrol χτυπήθηκε από το Hive ransomware

Η συμμορία Conti ζήτησε λύτρα 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Οικονομικών της Κόστα Ρίκα, τα οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε να πληρώσει.

Πηγή: BleepingComputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS