ΑρχικήsecurityΜυστική αστυνομία της Ρωσίας: Πώς διέρρευσαν λεπτομέρειες

Μυστική αστυνομία της Ρωσίας: Πώς διέρρευσαν λεπτομέρειες

Θύμα διαρροής δεδομένων φέρεται να έπεσε η μυστική αστυνομία της Ρωσίας, μετά την παραβίαση των συστημάτων μίας υπηρεσίας delivery.

Δείτε επίσης: Η Ρωσία από το 2025 δεν θα χρησιμοποιεί λογισμικό της Δύσης σε υποδομές ζωτικής σημασίας

μυστική αστυνομία

Η Yandex Food, μια εφαρμογή παράδοσης τροφίμων που λειτουργεί στη Ρωσία, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης διαρροής δεδομένων, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει το περιστατικό την 1η Μαρτίου. Τότε, η θυγατρική του τεχνολογικού γίγαντα Yandex, είπε ότι οι αριθμοί τηλεφώνου και οι πληροφορίες πελατών σχετικά με τις παραγγελίες, δημοσιεύονται ηλεκτρονικά, με τα δεδομένα να περιλαμβάνουν τη σύνθεση των παραγγελιών, τους χρόνους παράδοσης και άλλες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το Reuters, η διαρροή είχε σαν αποτέλεσμα την έκθεση περίπου 58.000 χρηστών της εφαρμογής και φέρεται να προκλήθηκε από έναν υπάλληλο. Η ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor σταμάτησε την παραβίαση, εμποδίζοντας την πρόσβαση στον χάρτη και τα δεδομένα.

Παρά την προσπάθεια της ρυθμιστικής αρχής να προστατεύσει τη λίστα, τα δεδομένα έχουν ερευνηθεί για πληροφορίες, που οδήγησαν σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Bellingcat, οι ερευνητές βρήκαν πιθανές αιτίες για περαιτέρω έρευνες σχετικά με διαφθορά, μεταξύ άλλων.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν ένα άτομο που συνδέεται με τη δηλητηρίαση του Alexey Navalny, του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος χρησιμοποίησε τη διεύθυνση email της εργασίας του για να εγγραφεί.

Δείτε ακόμα: Η Apple αποκλείει τη λειτουργία του Apple Pay στη Ρωσία

Οι έρευνες που σχετίζονται με το Αρχηγείο της ρωσικής GRU, την ξένη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, βρήκαν τέσσερα αποτελέσματα, ενώ ένα γνωστό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στη Μόσχα έφερε 20 αποτελέσματα. Τα αρχεία για το τελευταίο περιλαμβάνουν επίσης ασυνήθιστες οδηγίες προς τους οδηγούς, όπως να περάσουν από ορισμένα σημεία ελέγχου και να καλέσουν πριν από την άφιξη.

Ρωσία

Ένα άλλο αρχείο αναφέρει ότι περιέχει μια παραγγελία που δόθηκε από κάποιον σε ένα διαμέρισμα που υποτίθεται ότι ανήκει στην «κρυφή» κόρη και στην πρώην ερωμένη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρά τον δυνητικά ευαίσθητο χαρακτήρα των δεδομένων που εκτέθηκαν κατά την παραβίαση, καθώς και την προσπάθεια να αποτραπεί η διανομή των πληροφοριών, η Yandex Food ενδέχεται να μην αντιμετωπίσει βαρύ πρόστιμο. Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η Yandex αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 100.000 ρούβλια (έως 1.020 $) για την παραβίαση.

Η Yandex είναι ένα πιθανό χρυσωρυχείο δεδομένων για παρακολούθηση. Μια αναφορά στις 29 Μαρτίου στο Yandex λέει ότι ο κώδικας αναλυτικών στοιχείων που παρήχθη από την εταιρεία τεχνολογίας είναι ενσωματωμένος σε 52.000 εφαρμογές σε iOS και Android, οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να συλλέξουν δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες.

Δείτε επίσης: Η Ρωσία μπλοκάρει τα Google News για «αναξιόπιστες» πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Yandex ισχυρίζεται ότι έχει μια «πολύ αυστηρή» διαδικασία για την αντιμετώπιση αιτημάτων για δεδομένα από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι από τη στιγμή που τα δεδομένα φτάσουν στη Ρωσία, η Yandex μπορεί να κάνει πολύ λίγα για να εμποδίσει την κυβέρνηση να τα αποκτήσει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS