ΑρχικήinetΟ αλγόριθμος TikTok κατευθύνει τους χρήστες σε fake news για τον πόλεμο...

Ο αλγόριθμος TikTok κατευθύνει τους χρήστες σε fake news για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ένας νέος λογαριασμός TikTok μπορεί να δει fake news σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας μέσα σε λίγα λεπτά από την εγγραφή στην εφαρμογή, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου κατά της παραπληροφόρησης NewsGuard.

Δείτε επίσης: Netflix και TikTok αποσύρονται από τη Ρωσία

TikTok

Η εταιρεία, η οποία παρακολουθεί την αξιοπιστία των ειδησεογραφικών ειδήσεων σε ολόκληρο τον Ιστό, πραγματοποίησε ένα ζευγάρι δοκιμών για να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο αντιμετώπισε τις πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση. Διαπιστώθηκε ότι ένας νέος λογαριασμός που δεν έκανε τίποτα άλλο από το να κάνει scroll στην αλγοριθμικά επιμελημένη σελίδα For You της εφαρμογής, παρακολουθώντας βίντεο σχετικά με τον πόλεμο, θα “έβλεπε” ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο εντός 40 λεπτών.

Δείτε επίσης: Το TikTok επεκτείνει την πιλοτική λειτουργία Stories

«Προς το τέλος του πειράματος των 45 λεπτών, οι ροές των αναλυτών ήταν σχεδόν αποκλειστικά γεμάτες με fake news σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία – χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ της παραπληροφόρησης και των αξιόπιστων πηγών», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Για να πραγματοποιήσει τη δοκιμή, η ερευνητική ομάδα του NewsGuard απλώς δημιούργησε νέους λογαριασμούς στην εφαρμογή και αφιέρωσε 45 λεπτά κάνοντας scroll στη σελίδα For You, σταματώντας και βλέποντας πλήρως οποιοδήποτε βίντεο φαινόταν να αφορούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν και το TikTok δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς λειτουργεί ο αλγόριθμός του, πιστεύεται ότι λαμβάνει υπόψη τον χρόνο που αφιερώνεται στην παρακολούθηση διαφόρων βίντεο, καθώς και άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επισημάνσεων "μου αρέσει", σχολίων και του ποιον χρήστη ακολουθεί ή έχει αποκλείσει ο κάθε χρήστης.

Η λειτουργία αναζήτησης του TikTok συνδύαζει με παρόμοιο τρόπο πραγματικό και ψευδές περιεχόμενο, παρέχοντας βίντεο που περιείχαν ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς στα κορυφαία 20 αποτελέσματα για αναζητήσεις για «Ουκρανία», «Ρωσία», «Πόλεμος», «Κίεβο» και «Ντονμπάς», ανέφερε η NewsGuard.

Δείτε επίσης: Πώς να επαναφέρετε τον αλγόριθμο του TikTok

Ένας εκπρόσωπος του TikTok προειδοποίησε ότι το πείραμα προσφέρει περιορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο, καθώς αποτυγχάνει να μιμηθεί την τυπική συμπεριφορά προβολής.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS