Αρχικήyoutube"Εξαιρετικά διατηρημένο" απολίθωμα πτερόσαυρου βρέθηκε στη Σκωτία

“Εξαιρετικά διατηρημένο” απολίθωμα πτερόσαυρου βρέθηκε στη Σκωτία

Επιστήμονες ανακάλυψαν το απολίθωμα ενός πτερόσαυρου ηλικίας 170 εκατομμυρίων ετών, στη νήσο Skye στη Σκωτία. Το απολίθωμα περιγράφεται ως ο καλύτερα διατηρημένος σκελετός που έχει βρεθεί από το συγκεκριμένο προϊστορικό φτερωτό ερπετό και παρέχει νέες γνώσεις για την ιστορία των δεινοσαύρων.

πτεροδάκτυλου
“Εξαιρετικά διατηρημένο” απολίθωμα πτερόσαυρου βρέθηκε στη Σκωτία

Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας δήλωσε ότι το απολίθωμα του πτερόσαυρου, πιο γνωστού ως πτεροδάκτυλου, είναι το μεγαλύτερο του είδους του που έχει ανακαλυφθεί ποτέ από την Ιουρασική περίοδο. Το φτερωτό ερπετό είχε εκτιμώμενο άνοιγμα φτερών άνω των 2,5 μέτρων.

Δείτε επίσης: Θεωρία ρίχνει φως στο πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι

Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε το 2017 από διδακτορική φοιτήτρια που εντόπισε μέρος του στους βράχους στη νήσο Skye. Το ερπετό έζησε πριν από 170 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που κάνει την κατάσταση διατήρησής του ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ο πτερόσαυρος είχε καλή όραση και έτρωγε ψάρια. Το απολίθωμα εξακολουθεί να δείχνει γυαλιστερό σμάλτο στα δόντια του.

Το απολίθωμα αυτό είναι ένα φανταστικό παράδειγμα του γιατί η παλαιοντολογία δεν θα πάψει ποτέ να είναι εκπληκτική“, δήλωσε η διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Natalia Jagielska, η οποία είναι και συγγραφέας μιας νέας επιστημονικής εργασίας που περιγράφει το εύρημα. “Οι πτερόσαυροι που διατηρούνται σε τέτοια κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνιοι και συνήθως εντοπίζονται σε βραχώδεις σχηματισμούς στη Βραζιλία και την Κίνα. Κι όμως, ένας τεράστιος, εξαιρετικά διατηρημένος πτερόσαυρος βρέθηκε στη Σκωτία“.

Δείτε επίσης: Hubble NASA: Εξερευνά εξωπλανήτη όπου βρέχει πολύτιμους λίθους

απολίθωμα πτερόσαυρου
“Εξαιρετικά διατηρημένο” απολίθωμα πτερόσαυρου βρέθηκε στη Σκωτία

Στην πραγματικότητα, υπήρχαν μεγαλύτεροι πτερόσαυροι ή πτεροδάκτυλοι αλλά το συγκεκριμένο απολίθωμα δείχνει στους επιστήμονες κάτι νέο για το πώς έμοιαζαν αυτά τα φτερωτά ερπετά κατά τη διάρκεια του Ιουρασικής περιόδου. Είναι ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος που γνωρίζουμε από την Ιουρασική περίοδο και αυτό μας λέει ότι οι πτερόσαυροι έγιναν μεγαλύτεροι πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, πολύ πριν από την Κρητιδική περίοδο όταν ανταγωνίζονταν τα πουλιά, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό“, δήλωσε ο παλαιοντολόγος Steve Brusatte, συν-συγγραφέας της εργασίας.

Δείτε επίσης: Solar prominence: Το Solar Orbiter κατέγραψε γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο

Αυτή η μελέτη είναι μόνο η αρχή για αυτόν τον πτερόσαυρο, ο οποίος ήταν ανήλικος όταν πέθανε. Η Jagielska σχεδιάζει να διερευνήσει περαιτέρω το απολίθωμα για να μάθει περισσότερα για το πώς ζούσε και πετούσε. Είναι μια σπάνια ανακάλυψη που θα προσφέρει πολλές γνώσεις στους επιστήμονες.

Στο απολίθωμα του πτερόσαυρου έχει δοθεί το γαελικό όνομα Dearc sgiathanach.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS