ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΓεωμαγνητική καταιγίδα καταστρέφει 40 δορυφόρους Starlink της SpaceX

Γεωμαγνητική καταιγίδα καταστρέφει 40 δορυφόρους Starlink της SpaceX

Έως και 40 από τους δορυφόρους Starlink της SpaceX αναμένεται να βγουν εκτός τροχιάς λόγω φαινομένου που δεν είχε υπολογίσει η εταιρεία πριν στείλει τους δορυφόρους στο διάστημα. Η SpaceX εκτόξευσε τους δορυφόρους Starlink πριν μερικές ημέρες, αλλά επηρεάζονται από μια γεωμαγνητική καταιγίδα.

Μια παρτίδα 49 δορυφόρων εκτοξεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου και τώρα η εταιρεία αναμένει να χάσει τους περισσότερους από αυτούς λόγω μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων, ή ηλιακοί άνεμοι, που εκπέμπονται από τον ήλιο αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Τα ενεργοποιημένα σωματίδια μπορούν να θερμάνουν την ανώτερη ατμόσφαιρα και να προκαλέσουν αύξηση της ατμοσφαιρικής πυκνότητας.

Δείτε επίσης: Τμήμα πυραύλου της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι

Γεωμαγνητική καταιγίδα

Σε αυτήν την περίπτωση, η καταιγίδα επηρέασε την περιοχή στην οποία εκτοξεύτηκαν οι νεότεροι δορυφόροι Starlink της SpaceX και έκανε την ατμόσφαιρα αρκετά πυκνή ώστε οι δορυφόροι να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι την προβλεπόμενη τροχιά τους.

Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική επίπτωση για την εταιρεία του Elon Musk. Η SpaceX δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος κατασκευής ενός δορυφόρου Starlink, αν και το 2019 είχε ειπωθεί ότι η τιμή ήταν πολύ κάτω από το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι 49 δορυφόροι που εκτόξευσε η SpaceX την περασμένη εβδομάδα αναμενόταν να “ενωθούν” με περίπου 2.000 δορυφόρους Starlink που βρίσκονται ήδη σε τροχιά. Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας ενισχύσει δραστικά την παγκόσμια επιχείρηση Διαδικτύου που βασίζεται στο διάστημα. Η εταιρεία θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Η SpaceX έχει πει θα χρειαστεί έως και 42.000 δορυφόρους, που θα εργάζονται συντονισμένα για να καλύψουν όλο τον κόσμο και να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας.

Ωστόσο, τώρα κάποιοι από τους δορυφόρους Starlink θα χαθούν, αφού η SpaceX μάλλον δεν υπολόγισε την γεωμαγνητική καταιγίδα.

Στο παρελθόν, έχουν γίνει καθυστερήσεις σε εκτοξεύσεις πυραύλων λόγω αντίστοιχων διαστημικών φαινομένων. Οι υπεύθυνοι εκτόξευσης παρακολουθούν τακτικά τον καιρό του διαστήματος πριν απογειωθούν οι πύραυλοι.

Διαφορετικές εταιρείες έχουν τα δικά τους κριτήρια” για να αποφασίσουν εάν ένα διαστημικό καιρικό γεγονός θα επηρεάσει ή όχι την εκτόξευσή τους, δήλωσε ειδικός.

Δείτε επίσης: Οι αστρονόμοι μόλις ανακάλυψαν μια πολύ διαφορετική μαύρη τρύπα!

Ο James Spann, από τη NASA που μελετά τον ήλιο, είπε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς πώς μια τέτοια γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τους δορυφόρους Starlink. Η καταιγίδα δεν ήταν τόσο σφοδρή, οπότε ο αντίκτυπος μπορεί να μην είναι μεγάλος.

Και παρόλο που η απώλεια 40 δορυφόρων δεν είναι ιδανική, ο Spann τόνισε ότι τα δεδομένα που θα αποκτήσει η NASA και η NOAA από την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο οι δορυφόροι Starlink θα αντιδράσουν στην γεωμαγνητική καταιγίδα, θα είναι πολύ χρήσιμα.

 δορυφόρους Starlink της SpaceX

Θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι πιθανότητες επιτυχίας θα είναι ακόμη καλύτερες από ό,τι είναι ήδη τώρα“.

Τα δεδομένα GPS από τους δορυφόρους Starlink “υποδηλώνουν ότι η ταχύτητα και η σφοδρότητα της καταιγίδας είχε ως συνέπεια μια «ατμοσφαιρική οπισθέλκουσα», που ήταν έως και 50% υψηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις”, έγραψε η SpaceX σε μια ενημέρωση στο site της. “Η ομάδα του Starlink έδωσε εντολή στους δορυφόρους να λειτουργήσουν σε safe-mode, όπου θα πετούσαν σαν ένα φύλλο χαρτιού για να γλιτώσουν από την καταιγίδα“, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ωστόσο, φαίνεται πως “έως και 40 από τους δορυφόρους θα εισέλθουν ξανά ή θα έχουν ήδη εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης“, αναφέρει η ανάρτηση της SpaceX.

Δείτε επίσης: Ερευνητές έψαξαν για εξωγήινους σε 144 εξωπλανήτες και δισεκατομμύρια αστέρια

Η εταιρεία σημείωσε ότι οι αποτυχημένοι δορυφόροι δεν θέτουν κανέναν κίνδυνο για άλλους δορυφόρους κατά την κάθοδό τους και ότι θα διαλυθούν καθώς προσκρούουν στο πιο παχύ μέρος της ατμόσφαιρας της Γης, ώστε να μην απειλήσουν κανέναν άνθρωπο ή περιουσία στο έδαφος.

Όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι σχεδιασμένα, είπε η εταιρεία. Η SpaceX έχει πει ότι στέλνει σκόπιμα τους δορυφόρους Starlink σε χαμηλότερο ύψος από την προβλεπόμενη τροχιά τους, ώστε αν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία να μην πετάει ο δορυφόρος ανεξέλεγκτος στην τροχιά του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (προσπάθεια μετριασμού των διαστημικών απορριμμάτων).

Από την άλλη, το χαμηλότερο υψόμετρο μπορεί να φταίει για το ότι οι δορυφόροι Starlink επηρεάστηκαν τόσο άσχημα από τη γεωμαγνητική καταιγίδα.

Πηγή: CNN International

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS