ΑρχικήsecurityΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όχι στην μαζική επιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όχι στην μαζική επιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ νόμου που ουσιαστικά απαιτεί την απαγόρευση των βιομετρικών τεχνολογιών μαζικής επιτήρησης που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου.

τεχνητή νοημοσύνη
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την απαγόρευση της μαζικής επιτήρησης με τεχνητή νοημοσύνη

Δείτε επίσης: Η NVIDIA θα λανσάρει τρεις νέες κάρτες γραφικών τον Ιανουάριο του 2022

Ένα μεγάλο «όχι» στη μαζική επιτήρηση

Οι ευρωβουλευτές (μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ανησυχούν για τις διακρίσεις, την προκατάληψη και την αδικία που προκύπτουν από την προληπτική αστυνόμευση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και οι ανησυχίες τους βασίζονται σε πολλά πραγματικά παραδείγματα. Για την ιστορία, 377 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 248 κατά και 62 απουσίαζαν.

Οι προμηθευτές λύσεων αναγνώρισης προσώπου που βασίζονται σε AI έχουν παραδεχτεί ότι η προκατάληψη των αλγορίθμων έχει ταλαιπωρήσει τα συστήματά τους για χρόνια και έχουν καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος μέσω διαφορετικών συνόλων δεδομένων και βελτιστοποιήσεων machine learning. Ωστόσο, τα ποσοστά διακρίσεων είναι ακόμη πολύ υψηλά για να είναι αποδεκτά σε οποιοδήποτε σημαντικό πλαίσιο ανάπτυξης.

Με τη σημερινή απόφαση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μόνιμη απαγόρευση της αυτόματης αναγνώρισης ατόμων σε δημόσιους χώρους και απαγόρευση πρόβλεψης αστυνόμευσης βάσει δεδομένων συμπεριφοράς.

Η μόνη εξαίρεση στην απαγόρευση είναι περιπτώσεις υπόπτων για εγκλήματα, αλλά ακόμη και τότε, η χρήση βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου θα πρέπει να αποκλειστεί από τα διαθέσιμα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη δικαιολογία ή την απόδειξη της υπαιτιότητας αυτού του ατόμου. Το Clearview AI αναφέρεται συγκεκριμένα ως παράδειγμα του τι πρέπει να αποφεύγεται.

Δείτε επίσης: Tomiris: Το νέο backdoor που μπορεί να συνδέεται με τους hackers της SolarWinds

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας, όπως η χρήση ανοιχτού κώδικα για τους αλγόριθμους ανίχνευσης, επιτρέποντας δημόσιο έλεγχο σε όλες τις πτυχές αυτών των συστημάτων.

Ο Petar Vitanov, επικεφαλής ευρωβουλευτής για το θέμα, δήλωσε τα εξής:

Τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να είναι δεδομένα. Για πρώτη φορά, ζητάμε προσωρινή αναστολή ενός νόμου, καθώς η τεχνολογία έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και συχνά οδηγεί κάνει διακρίσεις.

Είμαστε σαφώς αντίθετοι με την προληπτική αστυνόμευση που βασίζεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης καθώς και σε οποιαδήποτε επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων που οδηγεί σε μαζική παρακολούθηση. Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Δείτε επίσης: Το Skype αποκτά πολύχρωμη εμφάνιση και νέες δυνατότητες

Αν και πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και ένα ισχυρό βήμα προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, η υπόθεση με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει κλείσει.

Ο «Νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη» βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και καταρτίζεται, οπότε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παίζει απλώς καταλυτικό ρόλο αυτήν τη στιγμή. Οι ευρωβουλευτές στέλνουν ένα μήνυμα για το τι θα είναι αποδεκτό και πού θα ήθελαν να εισαχθούν περισσότερες εγγυήσεις.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS