ΑρχικήUpdatesΗ Intel ενημερώνει το Linux με υποστήριξη Sapphire Rapids

Η Intel ενημερώνει το Linux με υποστήριξη Sapphire Rapids

Η Intel ονόμασε Sapphire Rapids την τέταρτη γενιά επεξεργαστή Xeon το 2019 και αποκάλυψε υποστήριξη για DDR5, PCIe 5.0 και in-package μνήμη τα τελευταία χρόνια. Αλλά για όλα αυτά, δεν έχουν δεσμεύσει ένα πρόγραμμα κυκλοφορίας.

Δείτε επίσης: Intel Platform Update: Η Intel διορθώνει 73 ευπάθειες σε προϊόντα της

Την περασμένη εβδομάδα, η Intel υπέβαλε μια αλλαγή στο Linux kernel η οποία παρέχει τις απαραίτητες ενημερώσεις που χρειάζονται για να εκτελέστουν τους επεξεργαστές Sapphire Rapids με ενεργοποιημένη την in-package μνήμη τους. Στη θεωρία, λοιπόν, η Intel ετοιμάζεται να κάνει το tape out, δηλαδή να λανσάρει το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας σχεδιασμού των δειγμάτων για δοκιμές απόδοσης.

Μνήμη εντός πακέτου, ή σε αυτήν την περίπτωση, η μνήμη «επί του πακέτου» είναι μια ιδέα να παρεμβάλλεται ένα άλλο επίπεδο μνήμης μεταξύ της μνήμης cache L3 και της μνήμης συστήματος. Το πακέτο HBM2e της Sapphire Rapids θα είναι πολύ πιο γρήγορο από το DDR5, με πολύ απλά μαθηματικά, ίσως πέντε ή δέκα φορές πιο γρήγορο.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι θα σημαίνει αυτό για την απόδοση. Το νέο Linux submission της Intel είναι ένα update του driver EDAC i20nm που παρέχει αναφορά εντοπισμού και διόρθωσης σφαλμάτων μνήμης – εάν κάποιος είχε εκτελέσει δοκιμές χωρίς να το χρησιμοποιήσει, τότε τα αποτελέσματά τους δεν θα είχαν κανένα νόημα.

Δείτε επίσης: Intel: Τα PC προσφέρουν καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού από τα mac

Σύμφωνα με την υποβολή τους, η Intel αποκαλύπτει ότι: “Ένας μελλοντικός επεξεργαστής Xeon θα περιλαμβάνει in-package HBM”, κάτι που θα είναι πολύ ωραίο, αλλά συνεχίζει αποκαλύπτοντας ότι “ο ελεγκτής μνήμης in-package HBM μοιράζεται την ίδια αρχιτεκτονική με τον κανονικό DDR memory controller,” που σημαίνει τουλάχιστον ότι δεν θα είναι δύσκολο για το software να ενημερωθεί για να χρησιμοποιήσει in-package μνήμη.

Sapphire Rapids

Σε σχετικές ειδήσεις, όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες του Sapphire Rapids. Οι εικόνες δείχνουν ότι δεν μπορούν να έχουν 80 πυρήνες όπως πιστεύαμε προηγουμένως.

Δείτε επίσης: Intel: Επεξεργαστές με clock speed 5.0 GHz και 5G M.2 module για laptops

Στις παρακάτω εικόνες, το πλέγμα τέσσερα προς πέντε που ελήφθη για να υπονοήσει την ύπαρξη 20 πυρήνων είναι ακόμα ορατό, αλλά τώρα μπορούμε να δούμε ότι μία από τις σειρές δεν περιέχει cores. Ένα από τα τετράγωνα που αναμιγνύεται με τα άλλα φαίνεται επίσης να περιέχει μια διαφορετική εσωτερική δομή από τους cores, δημιουργώντας συνολικά 15 cores ανά core complex ή 60 ανά επεξεργαστή τετραπλού συμπλέγματος. Οι φήμες λένε ότι οι κακές αποδόσεις αναγκάζουν την Intel να απενεργοποιήσει ένα core ανά complex, με αποτέλεσμα ένα χρησιμοποιήσιμο σύνολο 56 cores.

Πηγή πληροφοριών: techspot.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS