ΑρχικήsecurityΤο phishing ήταν η νούμερο 1 απειλή τους πρώτους μήνες του 2021

Το phishing ήταν η νούμερο 1 απειλή τους πρώτους μήνες του 2021

Η πρόσφατη έκθεση της Norton Labs, της ερευνητικής ομάδας της NortonLifeLock, αναφέρεται στις μεγαλύτερες τάσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, οι phishing επιθέσεις αποτελούν την κορυφαία απειλή για την ασφάλεια των χρηστών.

Δείτε επίσης: Google: Το Gmail κάθε μέρα μπλοκάρει 100 εκατ. προσπάθειες phishing

phishing

Οι phishing επιθέσεις που παρατηρήθηκαν αυτό το διάστημα, σχετίζονταν στις περισσότερες περιπτώσεις με την πανδημία, τα εμβόλια και την παροχή οικονομικής βοήθειας και τεχνολογικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με τον Darren Shou, επικεφαλής της τεχνολογίας στην NortonLifeLock, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να εκμεταλλευτούν την πανδημία και να εξαπατήσουν τους χρήστες και τους οργανισμούς.

Τους επόμενους μήνες, μπορούμε να περιμένουμε από τους απατεώνες να περάσουν στη σταδιακή μετάβαση σε μια μετα-Covid κατάσταση, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να επιστρέφουν στην εργασία, να ταξιδεύουν και να ασχολούνται με κοινωνικές δραστηριότητες“, δήλωσε ο Shou.

Σύμφωνα με τον Shou, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα αφού όπως είπε, η Norton μπλοκάρει περισσότερες από 900 εκατομμύρια απειλές κατά μέσο όρο κάθε 100 ημέρες. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021, αναφέρθηκαν 49,6 εκατομμύρια phishing απόπειρες, 46,3 εκατομμύρια κακόβουλα προγράμματα που βασίζονται σε αρχεία και 5.366.137 ανιχνεύσεις ransomware.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες από τις παραπάνω επιθέσεις είχαν στόχο στην εξαπάτηση των χρηστών για τη συλλογή προσωπικών και οικονομικών πληροφορίων και για την κλοπή χρημάτων.

Δείτε επίσης: Phishing εκστρατεία χρησιμοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις για να παγιδεύσει τα θύματα!

απειλή

Άλλες απειλές

Μπορεί το phishing να αποτελεί τη νούμερο ένα απειλή, αλλά υπάρχουν κι άλλες απειλές: stalkerware, παράνομη εξόρυξη νομισμάτων και gaming απειλές.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα stalkerware, ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί κρυφά τις δραστηριότητες των θυμάτων, αυξήθηκαν κατά 20% από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021.

Επίσης, τα cryptocurrencies αποτελούν αγαπημένο στόχο των hackers, οι οποίοι  έχουν αυξήσει τις ransomware επιθέσεις και το crypto-mining.

Με την εύκολη πρόσβαση των χρηστών στα cryptocurrencies μέσω υπηρεσιών, όπως οι Coinbase, Robinhood και PayPal, σημειώνεται και παράλληλη αύξηση των εκστρατειών ransomware που απαιτούν πληρωμή σε cryptocurrency, με αύξηση 35% από τα τέλη του 2020 έως τις αρχές του 2021.

Χρήσιμη πληροφορία: Phishing emails: Πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε;

Εκτός από τις phishing εκστρατείες, οι “Trojanized” crack εκστρατείες είναι μια αυξανόμενη απειλή που στοχεύει την gaming κοινότητα“, ανέφερε η έκθεση. Αυτά τα cracks διανέμονται από sites που εξαπατούν τους gamers για να τους κάνουν να απενεργοποιήσουν την προστασία από ιούς, ενώ αυτά μολύνουν το σύστημά τους με διάφορα κακόβουλα λογισμικά.

Πηγή: The Hindu BusinessLine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS