ΑρχικήsecurityRansomware: Η μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ransomware: Η μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο για τους περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτηρίστηκε το Ransomware, από την επικεφαλής του τομέα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της GCHQ.

Ransomware Ηνωμένο Βασίλειο

Δείτε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο: Αγωγή κατά της Apple για υπερχρέωση 20 εκατομμυρίων καταναλωτών

Η Lindy Cameron, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δήλωσε σε μία ομιλία της ότι το φαινόμενο κατά το οποίο οι hackers κρυπτογραφούν δεδομένα και απαιτούν λύτρα, αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο επαγγελματικό.

Μιλώντας στο think tank της Rusi τη Δευτέρα, η Cameron σκοπεύει να ενημερώσει ότι, ενώ η κατασκοπεία στο διαδίκτυο από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα κράτη παραμένει «κακόβουλη στρατηγική απειλή», η πιο επείγουσα κρίση είναι το ransomware.

«Για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, και μάλιστα για τη συντριπτική πλειονότητα των κρίσιμων εθνικών παρόχων υποδομής και κυβερνητικών παρόχων υπηρεσιών, η πρωταρχική βασική απειλή δεν είναι οι κρατικοί φορείς αλλά οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο», λέει η Cameron.

Τα περιστατικά Ransomware έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια παγκοσμίως, καθώς εγκληματικές συμμορίες που δραστηριοποιούνται από χώρες όπως η Ρωσία και άλλα πρώην Σοβιετικά κράτη, τα οποία κλείνουν τα μάτια στις δραστηριότητές τους, δημιουργούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εκβιάζοντας τις εταιρείες να τους δώσουν λύτρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η εταιρεία καυσίμων Colonial Pipeline, η οποία έπεσε θύμα Ransomware τον Μάιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία των επιχειρήσεών της και να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης ως αποτέλεσμα του πανικού που προκλήθηκε.

Δείτε ακόμα: Colonial Pipeline: Ransomware επίθεση έπληξε τον μεγαλύτερο αγωγό καυσίμων των ΗΠΑ

Ransomware Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με την Cameron, η αγορά ransomware είχε γίνει όλο και πιο «επαγγελματική» καθώς οι εγκληματίες hackers κερδίζουν χρήματα «από μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χάσουν τα δεδομένα τους… ή να υποφέρουν από καθυστερήσεις».

Οι συμμορίες συχνά κατασκοπεύουν τους στόχους τους ώστε να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στο μέγεθος του πελάτη. Οι περισσότεροι από τους στόχους είναι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες απενεργοποιούνται από τις επιθέσεις.

Στη σύνοδο κορυφής του G7 στην Κορνουάλη την Κυριακή, ηγέτες των κορυφαίων βιομηχανικών εθνών συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής κάλεσε τη Ρωσία να «λογοδοτήσει για εκείνους που βρίσκονται εντός των συνόρων της και πραγματοποιούν επιθέσεις ransomware» και είπε ότι τα έθνη του G7 θα συνεργαστούν «για να αντιμετωπίσουν επειγόντως την αυξανόμενη κοινή απειλή».

Δείτε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για το SolarWinds hack

Το ΝΑΤΟ αναμένεται επίσης να συμφωνήσει με μια νέα πολιτική άμυνας στον κυβερνοχώρο στην ετήσια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Cameron ζητά από τις εταιρείες να σταματήσουν να πληρώνουν λύτρα και είπε ότι τα ανώνυμα κρυπτονομίσματα που συχνά απαιτούνται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, όπως το bitcoin, δεν πρέπει να “διευκολύνουν ύποπτες συναλλαγές”.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS