ΑρχικήinetΗνωμένο Βασίλειο: Αγωγή κατά της Apple για υπερχρέωση 20 εκατομμυρίων καταναλωτών

Ηνωμένο Βασίλειο: Αγωγή κατά της Apple για υπερχρέωση 20 εκατομμυρίων καταναλωτών

Η Apple αντιμετωπίζει αγωγή στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία υπερχρέωσε σχεδόν 20 εκατομμύρια καταναλωτές στο Ηνωμένο βασίλειο για αγορές στο App Store της. Αυτή η νέα αγωγή προστίθεται στην ολοένα αυξανόμενη λίστα των αγωγών που κατατίθενται κατά του τεχνολογικού γίγαντα σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Η προμήθεια 30% της Apple είναι «υπερβολική» και «παράνομη», ανέφεραν οι ενάγοντες σε δελτίο τύπου. Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου στις 10 Μαΐου, απαιτεί από τον αμερικανικό κολοσσό να αποζημιώσει χρήστες iPhone και iPad στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω φερόμενης (μακροχρόνιας) υπερχρέωσης.

Διαβάστε επίσης: AirTag hacked: Ερευνητής ασφαλείας χάκαρε το AirTag της Apple

Ηνωμένο Βασίλειο Αγωγή κατά Apple υπερχρέωση
Ηνωμένο Βασίλειο: Αγωγή κατά της Apple για υπερχρέωση 20 εκατομμυρίων καταναλωτών

Η Rachael Kent, κύρια ενάγουσα στην υπόθεση και καθηγήτρια στο King’s College London, υποστηρίζει τα ακόλουθα: «Η Apple καταχράται την κυριαρχία της στην app store αγορά, γεγονός που έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η αγωγή, που χαρακτηρίστηκε από την Apple ως «άνευ αξίας», κατατέθηκε μετά τη δίκη των ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς της Epic Games ότι ο κατασκευαστής iPhone διαχειρίζεται την αγορά του ως μονοπώλιο, εξαπατώντας προγραμματιστές και καταναλωτές. Η αγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου εστιάζει στη φερόμενη ζημία που προκαλείται στους πελάτες και όχι στους προγραμματιστές.

Νωρίτερα φέτος, η Apple μείωσε την προμήθεια στο App Store της σε 15% από 30%, για τους προγραμματιστές που παράγουν ετήσια έσοδα έως και 1 εκατομμύριο δολάρια από τις εφαρμογές τους, αλλά και για εκείνους που είναι νέοι στο store.

Δείτε ακόμη: Το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε την αγωγή της Epic Games κατά της Apple

Ηνωμένο Βασίλειο Αγωγή κατά Apple
Ηνωμένο Βασίλειο: Αγωγή κατά της Apple για υπερχρέωση 20 εκατομμυρίων καταναλωτών

Οι νομικές προκλήσεις έρχονται καθώς η Apple αντιμετωπίζει την αντίδραση παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών και ορισμένων προγραμματιστών, που ισχυρίζονται ότι τα τέλη και άλλες πολιτικές της είναι «άδικα κι εξυπηρετούν μόνο την ίδια». Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε Δήλωση αντιρρήσεων στην Apple, αναφέροντας πώς πιστεύει ότι η εταιρεία καταχράται την κυρίαρχη θέση της στη διανομή εφαρμογών αναπαραγωγής μουσικής, μέσω του App Store. Η Δήλωση Αντιρρήσεων αντανακλά το προκαταρκτικό συμπέρασμα της Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο η Apple παραβίασε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη μεριά, η Apple ανέφερε σε δήλωσή της μέσω email τα εξής: «Πιστεύουμε ότι αυτή η αγωγή είναι άνευ αξίας και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με το δικαστήριο την ακλόνητη δέσμευσή μας προς τους καταναλωτές και τα πολλά οφέλη που έχει προσφέρει το App Store στην οικονομική καινοτομία του Ηνωμένου Βασιλείου.»

Πρόταση: Apple: Αγωγή για παραπλάνηση περί αδιάβροχων iPhone και «εγγυήσεις»!

Apple υπερχρέωση
Ηνωμένο Βασίλειο: Αγωγή κατά της Apple για υπερχρέωση 20 εκατομμυρίων καταναλωτών

Η Apple πρόσθεσε ακόμη ότι το 84% των εφαρμογών στο App Store είναι δωρεάν και ότι οι προγραμματιστές δεν πληρώνουν τίποτα στην εταιρεία. Όσον αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των προγραμματιστών που πληρώνουν προμήθεια στην Apple επειδή πωλούν ένα «ψηφιακό αγαθό» ή μια υπηρεσία, αυτοί δικαιούνται ποσοστό προμήθειας 15%, ανέφερε ο τεχνολογικός γίγαντας.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η Apple αποκλείει σκόπιμα τον πιθανό ανταγωνισμό και αναγκάζει τους απλούς χρήστες να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα επεξεργασίας πληρωμών, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να αποκομίσει παράνομα υπερβολικά κέρδη.

Οι ενάγοντες λένε ότι οποιοσδήποτε χρήστης iPhone ή iPad στο Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε εφαρμογές επί πληρωμή, συνδρομές ή πραγματοποίησε άλλες in-app αγορές από τον Οκτώβριο του 2015, δικαιούται αποζημίωση. Εκτιμούν επίσης ότι η Apple θα μπορούσε να κληθεί να πληρώσει αποζημίωση που να ξεπερνά τις 1,5 εκατομμύρια λίρες.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS