ΑρχικήsecurityΗνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για το SolarWinds...

Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για το SolarWinds hack

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τη Ρωσία για το hack της SolarWinds, το οποίο επηρέασε πολυάριθμους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι ανακοινώσεις έγιναν την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ απέλασαν δέκα Ρώσους διπλωμάτες και επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες εταιρείες και άτομα, σε μια προσπάθεια να τιμωρήσουν τη Ρωσία, η οποία πιστεύεται ότι ενορχήστρωσε πέρυσι τόσο τις παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όσο και το hack της SolarWinds.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Κατηγορούν επίσημα τη SVR για το SolarWinds hack – Κυρώσεις και απέλαση Ρώσων διπλωματών

Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ - Ρωσία - SolarWinds hack
Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ VS Ρωσία

Η κυβέρνηση του Joe Biden δήλωσε ότι στόχος των ΗΠΑ με τις κυρώσεις είναι να στείλουν ένα μήνυμα στο Κρεμλίνο πως είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση ενάντια στις προσπάθειες που υπονομεύουν τη «διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων δημοκρατικών εκλογών και δημοκρατικών θεσμών, στις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους τους», καθώς και ενάντια σε οτιδήποτε «διευκολύνει κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ, των συμμάχων και των συνεργατών τους».

Ο Καναδάς δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι το hack της SolarWinds επηρέασε πάνω από εκατό καναδικές οντότητες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει εάν κάποια από αυτές παραβιάστηκε στην εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που ακολούθησε.

Δείτε ακόμη: Κρεμλίνο: Πώς αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο» για ransomware εγκληματίες;

SolarWinds κυβερνοεπίθεση
Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για το SolarWinds hack

Συγκεκριμένα, στη δήλωση αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Ο Καναδάς εκτιμά ότι η APT29 – γνωστή και ως The Dukes ή Cozy Bear – ευθύνεται για αυτήν τη δραστηριότητα και σχεδόν σίγουρα λειτουργεί ως μέρος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, SVR. Αυτή η δραστηριότητα είναι ανησυχητική, δεδομένης της ιστορίας άλλων ρωσικών κρατικών χάκερς που συνδέονται με καταστροφικές και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για να τονίσουμε τη σημασία της ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας στη χώρας μας.»

Η Ε.Ε. σημείωσε ότι το hack της SolarWinds είχε αντίκτυπο και στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις των κρατών-μελών της, εκφράζοντας ανησυχίες για την αυξημένη δραστηριότητα που στοχεύει «την ασφάλεια και την ακεραιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ)».

Πρόταση: ΗΠΑ: Κυρώσεις σε διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με κυβερνοεγκλήματα της Ρωσίας

Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ  Ρωσία
Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ VS Ρωσία

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ αποκάλυψε στις 15 Απριλίου ότι οι σύμμαχοί του λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας, προσθέτοντας ακόμη ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιδιώκει την αποσταθεροποίηση μέσω απόπειρας παρέμβασης στις εκλογές, εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης και κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων.

Ειδικότερα, το NATO επεσήμανε τα ακόλουθα: «Οι ΗΠΑ και άλλοι Σύμμαχοι εκτιμούν ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν την ευθύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παραβίαση της SolarWinds. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις ΗΠΑ». Την ίδια στιγμή, η Συμμαχία ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να έχει τέτοια συμπεριφορά.

hacking επίθεση
Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για το SolarWinds hack

Στη λίστα των χωρών που τάχθηκαν υπέρ των ΗΠΑ περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επίσης κατηγόρησε στις 15 Απριλίου άμεσα το Κρεμλίνο για την επίθεση στη SolarWinds, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «την πιο οξεία απειλή για την εθνική και συλλογική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου». Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε επίσης πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες της SVR στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) εξέδωσε στις 15 Απριλίου μία συμβουλευτική ασφαλείας, προειδοποιώντας για ρωσικές hacking επιχειρήσεις που στοχεύουν πέντε γνωστές και ήδη επιδιορθωμένες ευπάθειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τα Fortinet FortiGate VPN, Synacor Zimbra Collaboration Suite, Pulse Secure Pulse Connect Secure VPN, Citrix Application Delivery Controller and Gateway και VMware Workspace ONE Access.

Πηγή πληροφοριών: securityweek.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS