ΑρχικήinetΕμβόλιο AstraZeneca: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί θρόμβωση

Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί θρόμβωση

Το εμβόλιο για τον COVID-19, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία AstraZeneca, έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού τις τελευταίες μέρες, αφού σύμφωνα με ορισμένες πηγές αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο, ένας μικρός αριθμός ευρωπαϊκών κρατών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τη διάθεσή τους, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά τους ισχυρισμούς.

AstraZeneca

Δείτε επίσης: Πάνω από 8 εκατομμύρια αποτελέσματα τεστ COVID-19 διέρρευσαν online

Οι χώρες που έχουν προς το παρόν αποσύρει το εμβόλιο, είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Μία εβδομάδα νωρίτερα και η Αυστρία καθώς και άλλα έθνη της ΕΕ, σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca από μια συγκεκριμένη παρτίδα 1 εκατομμυρίου δόσεων.

Η διακοπή στην διάθεση του εν λόγω εμβολίου, είναι αποτέλεσμα του θανάτου ενός εμβολιασμένου ασθενούς στη Νορβηγία και ενός ακόμα στη Δανία στις 11 Μαρτίου. Ωστόσο, σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου, ο ΕΟΦ διατηρεί “τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca για την πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου να υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Δείτε ακόμα: Κλεμμένα δεδομένα εμβολίου COVID-19 χειραγωγήθηκαν από hackers

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν τις αποφάσεις του ΕΟΦ, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διοίκηση Θεραπευτικών Προϊόντων της Αυστραλίας, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν αύξηση των συμβάντων θρόμβωσης, που να σχετίζονται με το εμβόλιο.

Πιστεύω ότι οι διάφοροι ρυθμιστικοί φορείς που έχουν σταματήσει προσωρινά την κυκλοφορία των εμβολίων της AstraZeneca είναι απλά υπερβολικά προσεκτικοί“, δήλωσε ο Adrian Esterman, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Όπως δήλωσε ο Esterman, υπήρξαν μόλις 30 αναφορές για προβλήματα πήξης αίματος σε σχεδόν 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, κάτι που συμβαίνει και σε άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.

εμβόλιο

Οι μολύνσεις αυξάνονται σε ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, η οποία επέστρεψε σε lockdown για να περιορίσει τη διάδοση του COVID-19 και της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα νοσηλείας από τον Νοέμβριο.

Σε δελτίο τύπου την Κυριακή, η AstraZeneca διαβεβαίωσε το κοινό για την ασφάλεια του εμβολίου της. “Προχωρούμε πέρα ​​από τις τυπικές πρακτικές για την παρακολούθηση της ασφάλειας των αδειοδοτημένων φαρμάκων στην αναφορά συμβάντων εμβολίων, για να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια“, δήλωσε η Ann Taylor, επικεφαλής ιατρός της AstraZeneca.

Δείτε επίσης: Covid-19: Το εμβόλιο δεν θα επαναφέρει άμεσα την κανονικότητα

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση από ρυθμιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νότια Κορέα και τη Βραζιλία με άδεια έκτακτης ανάγκης σε περισσότερες από δώδεκα άλλες χώρες.

Ενώ τα συμβάντα πρέπει να διερευνηθούν, υπάρχουν προτάσεις ότι μια παύση μπορεί να είναι μια υπερβολική αντίδραση που θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο. “Θα ζητήσουμε απόλυτη προσοχή στην παύση της διάθεσης ενώ διεξάγονται έρευνες, καθώς όταν σταματά η διάθεση εμβολίων, μερικές φορές μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη τόσο πολύ που να δυσκολευτεί να ανακάμψει“, δήλωσε ο Nigel Crwaford, ειδικός εμβολίων στο Ινστιτούτο Ερευνών για τα Παιδιά του Murdoch, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS