ΑρχικήinetΑυστραλία: Facebook και Google θα πληρώνουν για τα νέα

Αυστραλία: Facebook και Google θα πληρώνουν για τα νέα

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μίας διαμάχης μεταξύ του Facebook και της Αυστραλίας, σχετικά με το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα. Και τώρα, η Αυστραλία ενέκρινε έναν νόμο, που θα αναγκάζει τους ψηφιακούς γίγαντες όπως το Facebook και τη Google, να πληρώνουν τους τοπικούς εκδότες για το περιεχόμενο των ειδήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να ξεκινήσει μία παγκόσμια κίνηση που θα περιορίσει την ισχύ αυτών των εταιρειών.

Facebook

Η νομοθεσία ψηφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη και θα διασφαλίσει ότι «οι επιχειρήσεις των ειδησεογραφικών μέσων αμείβονται αρκετά για το περιεχόμενο που δημιουργούν», δήλωσε ο Josh Frydenberg. «Πρόκειται για μια σημαντική μικροοικονομική μεταρρύθμιση, που έχει στρέψει τα μάτια του κόσμου στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας».

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν παρακολουθήσει στενά τη νομοθεσία καθώς παλεύουν με τη διαφημιστική κυριαρχία του Facebook και της Google, οι οποίες αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική παρόμοιων μέτρων σε όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός Scott Morrison είπε ότι έχει συζητήσει το νέο νόμο με τους ηγέτες της Ινδίας, του Καναδά, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εταιρείας τεχνολογίας των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν σκληρά με την αυστραλιανή κυβέρνηση για να εξαγάγουν παραχωρήσεις.

Η Google που ανήκει στην Alphabet Inc. δήλωσε πέρυσι ότι θα διέκοπτε τη μηχανή αναζήτησής της στην Αυστραλία, εάν τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Εν τω μεταξύ, το Facebook μπλόκαρε τις ειδήσεις στην πλατφόρμα για τους κατοίκους της Αυστραλίας, μία κίνηση η οποία καταδικάστηκε από τον Morrison.

Αυστραλία

Μετά από συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, η κυβέρνηση συμφώνησε να τροποποιήσει τη νομοθεσία και η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ενεργοποίησε ξανά τα νέα.

Η Google και το Facebook μπορούν να αποφασίζουν ποιες εμπορικές συμφωνίες θα ακολουθήσουν. Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να εφαρμόσει τον κώδικα, θα δοθεί ειδοποίηση στις εταιρείες για ένα μήνα και θα έχουν επίσης περισσότερο χρόνο να προχωρήσουν σε συμφωνίες με εκδότες μέσων ενημέρωσης.

Η Google και το Facebook φαίνεται να έχουν καταφέρει να αποφύγουν τα χειρότερα από τα μέτρα του νέου νόμου προς το παρόν, ωστόσο όπως δήλωσε η Belinda Barnet, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Swinburne στη Μελβούρνη, δεν έχουν ακόμα ξεμπερδέψει με την υπόθεση.

Αυστραλία Facebook

Ο Nick Clegg, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων του Facebook, δήλωσε ότι οι αλλαγές «σημαίνουν δίκαιες διαπραγματεύσεις χωρίς την επικείμενη απειλή βαριάς και απρόβλεπτης διαιτησίας».

Ο Clegg είπε ότι το Facebook απενεργοποίησε προσωρινά τις ειδήσεις στην Αυστραλία επειδή η νομοθεσία παρερμήνευσε τη σχέση της εταιρείας με τους εκδότες. Οι επιχειρήσεις μέσων δημοσιεύουν εθελοντικά ειδήσεις στο Facebook, κάτι που τις βοηθά να προσεγγίσουν μεγαλύτερο κοινό.

«Δεν παίρνουμε ούτε ζητάμε το περιεχόμενο για το οποίο μας ζητήθηκε να πληρώσουμε μια πιθανώς υπερβολική τιμή», είπε. Η πλατφόρμα είπε ότι μόλις το 4% των δημοσιεύσεων που βλέπουν οι χρήστες στη ροή ειδήσεων του Facebook είναι ειδήσεις. Ωστόσο, το Facebook επένδυσε 600 εκατομμύρια δολάρια από το 2018 για να υποστηρίξει τη βιομηχανία ειδήσεων παγκοσμίως και σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια ακόμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Google από την πλευρά της, έχει συνάψει ανεξάρτητα συμφωνίες για να πληρώσει μια σειρά αυστραλιανών εκδοτών για ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένης της News Corp. Ο νέος νόμος θα αναθεωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών εντός ενός έτους για να διασφαλιστεί ότι λειτουργεί όπως πρέπει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS