ΑρχικήyoutubeΙστορική πλατφόρμα εκτόξευσης της NASA πρόκειται να κατεδαφιστεί

Ιστορική πλατφόρμα εκτόξευσης της NASA πρόκειται να κατεδαφιστεί

Η διάσημη πλατφόρμα εκτόξευσης Mobile Launcher Platform-2 της NASA, η οποία έχει συνδεθεί με τις αποστολές του Apollo και του Space Shuttle, πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Όπως αναφέρει το collectSpace, η εταιρεία διαστημικών ερευνών αποφάσισε να μετατρέψει την πλατφόρμα της σε χώρο στάθμευσης για οχήματα.

NASA πλατφόρμα εκτόξευσης

Έτσι σε λίγες εβδομάδες, η Mobile Launcher-2 γνωστή και ως MLP-2 θα αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η ιστορική πλατφόρμα εκτόξευσης χτίστηκε περισσότερα από 50 χρόνια πριν και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αξιοσημείωτες αποστολές της NASA όπως το Apollo 12 και 14 (και οι δύο αποστολές στο Φεγγάρι), το Skylab (πρόδρομος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού) και κάθε εναρκτήρια εκτόξευση Space Shuttle Columbia. Επίσης, αν και αμφισβητείται, η MLP-2 ήταν η πλατφόρμα από την οποία εκτοξεύτηκε το τραγικό αεροσκάφος Challenger το 1986. Συνολικά, η MLP-2 συμμετείχε σε περισσότερες από 50 εκτοξεύσεις από το 1968 έως το 2011. Έχει λοιπόν γραφτεί μεγάλη ιστορία σε αυτή τη δομή 160 μέτρων, πλάτους 41 μέτρων και ύψους 7.5 μέτρων.

Όπως αναφέρει ο Robert Pearlman από το collectSPACE, η NASA αποφάσισε να κατεδαφίσει την πλατφόρμα για έναν λόγο που είναι υπερβολικά απογοητευτικός.

Δεδομένης της ιστορίας της, «αναμενόταν ότι η MLP-2 θα αποσυρθεί ως μουσείο τέχνης», έγραψε ο Pearlman, ή ότι «θα μπορούσε να συνεχίσει να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, όπως έχουν και οι δύο άλλες πλατφόρμες εκκίνησης των Apollo και shuttle legacy mobile launch.” Αλλά όπως είπε ο Scott Tenhoff, που έχει αναλάβει το έργο της κατεδάφισης της MLP-2, ο διαστημικός οργανισμός ξεφορτώνεται την πλατφόρμα «επειδή εξαντλούνται οι θέσεις στάθμευσης».

Όπως ορθά επισημαίνει ο Pearlman, η NASA έχει δύο παρόμοιες πλατφόρμες, την MLP-1 (πρώην ML-3) και την MLP-3 (πρώην ML-1). Χτισμένες μεταξύ 1963 και 1965, αυτές οι τρεις πλατφόρμες δημιουργήθηκαν για τους πυραύλους Saturn V, Saturn IB και Saturn INT-21. Μετά το Apollo, οι δομές μεταμορφώθηκαν, μετονομάστηκαν και τέθηκαν σε χρήση για το Πρόγραμμα Διαστημικών Μεταφορών.

NASA

Αλλά η NASA μπαίνει τώρα σε μία νέα εποχή και η παλαιά πλατφόρμα δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος του επερχόμενου μέγα πύργου εκτόξευσης , Space Launch System, σύμφωνα με το collectSPACE. Για το σκοπό αυτό, η NASA ολοκλήρωσε μια νέα πλατφόρμα το 2018 με την ονομασία ML-1 και ξεκίνησε την κατασκευή μία δεύτερης, που θα ονομάζεται ML-2, πέρυσι.

Προς το παρόν οι MLP-1 και MLP-3 δεν προβλέπεται να κατεδαφιστούν και η MLP-1 χρησιμοποιείται ακόμα για την προετοιμασία των διαδρομών που έχουν ληφθεί από τους εκτοξευτές προς το pad εκτόξευσης, για το επερχόμενο Space Launch System. Το MLP-1 θα διασφαλίσει ότι το “μονοπάτι είναι αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει το βάρος για την επερχόμενη εκκίνηση @NASAArtemis I”, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος.

Η διαδικασία κατεδάφισης αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Προτού προχωρήσει στην κατεδάφιση της Mobile Launcher-2, η NASA είχε ρωτήσει αν κάποιος ενδιαφερόταν να σώσει κομμάτια από τη γιγαντιαία δομή, συμπεριλαμβανομένου του Smithsonian, όμως δεν έλαβε απάντηση.

Σίγουρα η αποθήκευση αυτής της γιγαντιαίας δομής σε ένα μουσείο είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να παγματωθεί, ωστόσο ελπίζουμε ότι ορισμένα πιο μικρά κομμάτια θα περισωθούν για να θυμίζουν την ιστορική πλατφόρμα στις επόμενες γενιές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS