ΑρχικήyoutubeElon Musk: Δίνει $ 100 εκατ. για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης CO2

Elon Musk: Δίνει $ 100 εκατ. για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης CO2

Ο Elon Musk δήλωσε χθες, στο λογαριασμό του στο Twitter, ότι σκοπεύει να δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια, ως βραβείο στην καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

τεχνολογία δέσμευσης CO2
Elon Musk: Δίνει $ 100 εκατ. για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης CO2

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο οποίος πρόσφατα κατέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Jeff Bezos, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δωρεά. Στο tweet ανέφερε απλά ότι θα αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, μια πηγή του TechCrunch, είπε ότι το project συνδέεται με το Xprize Foundation. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που φιλοξενεί διαγωνισμούς με στόχο την ενθάρρυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας για το καλό της ανθρωπότητας.

Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, την οποία ενθαρρύνει ο Elon Musk, κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της. Δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται σε διυλιστήρια ή εργοστάσια και στη συνέχεια το αποθηκεύει με σκοπό την απομάκρυνση του δυνητικού επιβλαβούς υποπροϊόντος από το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι ιδιαίτερα νέα τεχνολογία αλλά μέχρι τώρα έχει γίνει λίγη πρόοδος.

Elon Musk
Elon Musk: Δίνει $ 100 εκατ. για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης CO2

Γενικά, πολλές εταιρείες έχουν προσπαθήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες να βοηθήσουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους.

Το υψηλό κόστος για τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που έχουν ασχοληθεί με τη δέσμευση και τη χρήση άνθρακα, μια τεχνολογία παρόμοια με τη δέσμευση και αποθήκευση, όπου οι εκπομπές διοξειδίου συλλέγονται και μετατρέπονται σε άλλες πιο πολύτιμες χρήσεις.

Elon Musk: Δίνει $ 100 εκατ. για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης CO2

Για παράδειγμα, η LanzaTech έχει αναπτύξει τεχνολογία που δεσμεύει τις εκπομπές καυσαερίων και χρησιμοποιεί βακτήρια για να τις μετατρέψει σε καύσιμο αιθανόλης. Με τη χρήση ενός βιοαντιδραστήρα, οι εκπομπές αερίων από εργοστάσια κλπ, μετατρέπονται σε υγρά. Η LanzaTech βασίζεται σε ένα βακτήριο που του αρέσει να “τρώει” αυτά τα αέρια απόβλητα. Καθώς τo βακτήριo τρώει τις εκπομπές, δημιουργεί αιθανόλη. Η αιθανόλη μπορεί, στη συνέχεια, να μετατραπεί σε διάφορα προϊόντα. Η LanzaTech έχει δημιουργήσει και μια νέα ανεξάρτητη εταιρεία που ονομάζεται LanzaJet και εργάζεται σε άλλα πιθανά προϊόντα, όπως στη μετατροπή της αιθανόλης σε αιθυλένιο (ή αλλιώς αιθένιο), το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυαιθυλενίου για φιάλες και PEP για τις ίνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρούχων.

Άλλες εταιρείες που ασχολούνται με τη δέσμευση και χρήση αερίων είναι οι Climeworks και Carbon Engineering.

Η ελβετική Climeworks ειδικεύεται στην άμεση δέσμευση αέρα, η οποία χρησιμοποιεί φίλτρα για τη λήψη διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα. Οι εκπομπές αποθηκεύονται ή πωλούνται για άλλες χρήσεις. Η Carbon Engineering, από την άλλη, είναι μια καναδική εταιρεία που απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το επεξεργάζεται για άλλες χρήσεις ή ακόμα και για τη δημιουργία νέων συνθετικών καυσίμων.

Πηγή: Techcrunch

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS