HomeinetΗ τεχνολογία μας βοήθησε να επιβιώσουμε από τον COVID-19, αλλά με τι...

Η τεχνολογία μας βοήθησε να επιβιώσουμε από τον COVID-19, αλλά με τι κόστος;

Δουλειά από το σπίτι, εξ αποστάσεως μαθήματα και κυβερνοεπιθέσεις – η πανδημία του Covid-19 επιτάχυνε το ήδη καυτό τοπίο της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ορισμένες από τις αλλαγές που καθόρισαν το 2020 θα παραμείνουν σε ισχύ πολύ πέρα ​​από το 2021, όπως και ορισμένα από τα λάθη.

COVID-19

Το gaming ξεφεύγει από την κοινωνική απόσταση

Η βιομηχανία του gaming κατέκτησε το δίκαιο μερίδιο της το 2020, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοφανών κερδών που έφτασαν τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Covid-19 αύξησε τα κέρδη και επιτάχυνε την ανάπτυξη σε έναν κλάδο που επεκτείνεται κάθε χρόνο και πιθανότατα θα είχε καταγράψει εντυπωσιακά κέρδη ακόμη και αν η πανδημία δεν είχε ξεσπάσει. Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε δήλωση στην οποία συνέστησε το παιχνίδι ως ασφαλή δραστηριότητα στην εποχή του COVID-19. Ο ΠΟΥ χρησιμοποίησε το hashtag #PlayApartTogether ως μέρος της έκκλησής του να ενώσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ τους ζητά να κρατήσουν και τις κοινωνικές αποστάσεις.

Η χρονιά που καταλάβαμε τι να κάνουμε με την τεχνητή νοημοσύνη

Η μηχανική εκμάθηση, η οποία μέχρι τώρα ήταν ως επί το πλείστον απαραίτητη λέξη-κλειδί στις παρουσιάσεις των επενδυτών στις startup, ήταν αυτή που επέτρεψε την πλήρη αλληλουχία της δομής του ιού και της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επέτρεψε την ταχεία ανάλυση των τεράστιων βάσεων δεδομένων και την επίτευξη συμπερασμάτων σχετικά με αυτά. Οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι ο COVID-19 ήταν παρόμοιος με τον SARS, για τον οποίο υπήρχε ήδη μια βάση για ένα εμβόλιο.

Το 2020 δεν μετέτρεψε μόνο τις θεωρίες σε πράξεις, αλλά αξιοποίησε την τεχνολογία σε δημόσιους τομείς. Οι geeks, οι nerds και οι τρελοί επιστήμονες, οι οποίοι εδώ και χρόνια περιγράφουν φρικτά σενάρια για θανατηφόρα κρούσματα ιών, απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο από απλώς να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους, να νικήσουν τον ιό.

Εργασιακά δικαιώματα

Οι πρώτες μέρες της πανδημίας χαρακτηρίστηκαν από την επανεκτίμηση των σχεδίων εργασίας, όχι μόνο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για έναν άλλο τύπο εργαζομένων: delivery, οδηγοί, ταμίες, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ και αποθηκάριοι. Ήταν οι ανώνυμοι και ανυποψίαστοι ήρωες της διαμονής στο σπίτι. Οι περισσότεροι από αυτούς κερδίζουν πάρα πολύ λίγα, στερούνται της ιατρικής ασφάλειας και μερικές φορές και των βασικών δικαιωμάτων. Στην αρχή φάνηκε ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και οι συνθήκες εργασίας τους. Η Amazon, για παράδειγμα, χορήγησε ένα μπόνους κινδύνου $ 2 την ώρα. Ωστόσο, ανέκλησε την απόφαση της όταν αποδείχθηκε ότι η πανδημία δεν θα ήταν ένα φευγαλέο γεγονός.

Η τεχνολογία χωρίζει, δεν ενώνει

Οι ψηφιακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οι διαδικτυακές αγορές, η εξ αποστάσεως μάθηση και η εργασία από το σπίτι, όλα έλαβαν ώθηση από την πανδημία του COVID-19 και έδωσαν μια εικόνα στο πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή την προσεχή δεκαετία. Όμως η ύπαρξη της τεχνολογίας ως η λύση για όλα τα τρέχοντα προβλήματα μας οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση στα ψηφιακά εργαλεία δεν κατανέμεται εξίσου, μεταξύ χωρών, πόλεων, ακόμη και οικογενειών.

Η επένδυση στην τεχνολογία υποτίθεται ότι υπόσχεται πρόοδο, βελτίωση, ακόμη και ισότητα, αλλά η τεχνολογία δεν διανέμεται ομοιόμορφα. Ο Covid-19 δεν αποκάλυψε την αποτυχία στην τεχνολογική υποδομή, αλλά η επιτυχία του ήταν περιορισμένη. Από το ξέσπασμα του, η τεχνολογία έχει γίνει ένα εργαλείο που φέρνει στην επιφάνει την ανισότητα. Μόνο όσοι διαθέτουν αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να δουλέψουν εύκολα από το σπίτι. Μόνο οικογένειες με αρκετούς υπολογιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να κάνουν τα σχολικά τους μαθήματα. Μόνο εκείνοι που είναι τεχνολογικά προσανατολισμένοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από υπηρεσίες απομακρυσμένης υγειονομικής περίθαλψης ή ψηφιακές αγορές για βασικά προϊόντα. Οι υπόλοιποι υπέστησαν διπλό χτύπημα – τόσο από την ίδια την πανδημία όσο και από τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο. Θα χρειαστούν χρόνια για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν το 2020.

Τα χθεσινά προβλήματα είναι σημερινές αγωγές

Οι δικηγόροι των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας θα περάσουν πολλά από τα επόμενα χρόνια στο δικαστήριο. Το 2020 έληξε με πολλές αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον της Google και του Facebook από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την FTC, και πιθανότατα είναι μόνο η αρχή. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αγωγές εμφανίζονται περίπου δέκα χρόνια μετά.

Για πάντα κάτω από τη σκιά του πολέμου; Οι μάχες στον κυβερνοχώρο είναι εδώ για να μείνουν

Οι κυβερνοεπιθέσεις έγιναν μια μεγάλη παγκόσμια απειλή εν μέσω της πανδημίας του COVID-19. Τα στατιστικά στοιχεία είναι σαφέστατα. Το 2009, πραγματοποιήθηκαν 12,4 εκατομμύρια επιθέσεις malware, το 2019 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 812 εκατομμύρια, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του FBI, το 2020 θα τελειώσει με τον αριθμό αυτό να τριπλασιάζεται υπό την αιγίδα της πανδημίας του COVID-19. Η ζημιά; 6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις. Η αιτία για την απότομη αύξηση των επιθέσεων δεν οφείλεται στην έλλειψη των εργαλείων προστασίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αφιερώνει 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην άμυνα στον κυβερνοχώρο. Δεν αρκεί, ωστόσο, να εξουδετερωθούν οι ευπάθειες. Οι πιο δημοφιλείς κωδικοί πρόσβασης εξακολουθούν να είναι “Password” ή “123456” με αποτέλεσμα το 95% των παραβιάσεων να οφείλονται σε λάθη που προκαλούνται από ανθρώπους.

Πηγή πληροφοριών: calcalistech.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS