ΑρχικήinetNYSE: Αποκλείονται τρεις κινεζικές telcos. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ!

NYSE: Αποκλείονται τρεις κινεζικές telcos. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ!

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) θα αποκλείσει τρεις μεγάλες κινεζικές telcos, καθώς η εκτελεστική εντολή που εξέδωσε στις 12 Νοεμβρίου ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιανουαρίου. Οι τρεις κινεζικές εισηγμένες εταιρείες που επλήγησαν από αυτή την κίνηση είναι η China Telecom, η China Mobile και η China Unicom Hong Kong. Εκτός από αυτές τις τρεις κινεζικές telcos, στη λίστα συγκαταλέγονται κι άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως οι Huawei, Hikvision, Inspur, Panda Electronics και Semiconductor Manufacturing International Corporation.

NYSE: Αποκλείονται τρεις κινεζικές telcos. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ!

Πιο αναλυτικά, ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστική εντολή με την οποία απαγόρευε οποιεσδήποτε εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες που αφορούσαν εταιρείες που έχουν θεωρηθεί στο παρελθόν κομμουνιστικές κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Η εντολή του Τραμπ θα απαγόρευε επίσης τις συναλλαγές σε εταιρείες, 60 ημέρες μετά την τοποθέτηση μιας τέτοιας ταμπέλας σε αυτές. Επιπλέον, ο Τραμπ ανέφερε στην εκτελεστική εντολή τα ακόλουθα:

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εκμεταλλεύεται την πρωτεύουσα των ΗΠΑ για να ενισχύσει τον στρατό της, κάτι που επιτρέπει στο Πεκίνο να απειλήσει τις ΗΠΑ και τις υπερπόντιες δυνάμεις τους, καθώς και να αναπτύξει προηγμένα συμβατικά όπλα, και κακόβουλες ενέργειες που υποστηρίζουν τον κυβερνοχώρο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών τους. Μέσω της εθνικής στρατηγικής του Military-Civil Fusion, η ΛΔΚ αυξάνει το μέγεθος του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της χώρας, αναγκάζοντας τις μη στρατιωτικές κινεζικές εταιρείες να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτές οι εταιρείες, αν και παραμένουν φαινομενικά ιδιωτικές και πολιτικές, υποστηρίζουν άμεσα τους στρατιωτικούς μηχανισμούς, τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της ΛΔΚ, και βοηθά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους. Ταυτόχρονα, αυτές οι εταιρείες συγκεντρώνουν κεφάλαια πουλώντας κινητές αξίες σε επενδυτές των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιούν συναλλαγές σε δημόσια χρηματιστήρια τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Για να προστατέψω τη χώρα και τον Αμερικανικό λαό, διακηρύσσω εθνική έκτακτη ανάγκη σε σχέση με αυτήν την απειλή.»

εντολή Τραμπ Vs Κίνα

Η Κίνα από την πλευρά της ανέφερε ότι πίσω από την εντολή του απερχόμενου Προέδρου να αποκλείσει τις τρεις κινεζικές telcos από το NYSE, κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς με αυτήν τους την κίνηση. Έτσι, η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό, ώστε να διαφυλαχθεί η «τάξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς».

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC) δήλωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι ο αποκλεισμός των κινεζικών telcos από το NYSE “αγνοεί” τα “νόμιμα δικαιώματα” των παγκόσμιων επενδυτών και “διαταράσσει σοβαρά” την τάξη της αγοράς.

NYSE: Αποκλείονται τρεις κινεζικές telcos. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ!

Επιπλέον, το πρακτορείο ειδήσεων “China Daily” ανέφερε ότι οι τρεις κινεζικές εταιρείες ήταν εισηγμένες στο NYSE για πάνω από 20 χρόνια. Επίσης, οι εταιρείες είχαν συμμορφωθεί με τους κανόνες και τους κανονισμούς σύμφωνα με την αγορά κινητών αξιών των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν προσπαθήσει να καταστείλουν τις εισηγμένες στις ΗΠΑ ξένες εταιρείες με το «κόστος της βλάβης» της παγκόσμιας θέσης της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, χαρακτηρίζοντας αυτές τις κινήσεις ως αυθαίρετες και παράλογες.

Η Επιτροπή σημείωσε, ωστόσο, ότι ο αποκλεισμός θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις λειτουργίες και την ανάπτυξη των τριών κινεζικών telcos, δεδομένης της μεγάλης βάσης χρηστών τους, των καθιερωμένων δραστηριοτήτων τους και της επιρροής τους στην παγκόσμια βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών.

NYSE: Αποκλείονται τρεις κινεζικές telcos. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ!

Η Επιτροπή τόνισε ακόμη ότι θα στηρίξει τις τρεις εταιρείες στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα ακόλουθα: «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την αγορά και το κράτος δικαίου και θα κάνουν περισσότερα για την προστασία της τάξης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς, τη διαφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των επενδυτών και την προώθηση της σταθερής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.»

Όπως αναφέρει το ZDNet, ένας αξιωματούχος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζικών και Ασφαλιστικών Υπηρεσιών της Κίνας (CBIRC) προέτρεψε επίσης για σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Ειδικότερα, επεσήμανε τα εξής: «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διατηρήσει το πνεύμα της μη σύγκρουσης, της μη αντιπαράθεσης, του αμοιβαίου σεβασμού και της win-win συνεργασίας, θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξη της σχέσης Κίνας-ΗΠΑ και θα διατηρήσει τη διεθνή χρηματοοικονομική σταθερότητα της αγοράς μαζί μας.»

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS