ΑρχικήsecurityΤεχνολογικές εταιρείες υποστηρίζουν το WhatsApp στη δικαστική μάχη με spyware εταιρεία

Τεχνολογικές εταιρείες υποστηρίζουν το WhatsApp στη δικαστική μάχη με spyware εταιρεία

Η Microsoft, η Cisco, η GitHub, η Google, η LinkedIn, η VMware και η Internet Association υποστηρίζουν δημόσια (μέσω εγγράφου) το WhatsApp στη νομική υπόθεση με την εταιρεία παροχής spyware, NSO Group.

WhatsApp spyware

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων (που ανήκει στο Facebook), WhatsApp, υπέβαλε αγωγή εναντίον της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, τον Οκτώβριο του 2019, κατηγορώντας την για κατασκοπεία δημοσιογράφων, ακτιβιστών και άλλων.

Σύμφωνα με το WhatsApp, η NSO Group επιχείρησε να μολύνει περίπου 1.400 συσκευές με spyware, σε μια προσπάθεια να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες από χρήστες του WhatsApp.

Από την άλλη μεριά, η ισραηλινή εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Pegasus spyware είναι ένα νόμιμο εργαλείο παρακολούθησης, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά κυβερνητικούς οργανισμούς να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα.

Ωστόσο, εταιρείες ασφαλείας και άλλοι οργανισμοί έχουν αποκαλύψει δημοσίως πλήθος περιστατικών στα οποία το Pegasus spyware χρησιμοποιήθηκε κακόβουλα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά χρήση ενός iMessage zero-day exploit για τη μόλυνση των iPhone των δημοσιογράφων της Al Jazeera.

Το έγγραφο υποστήριξης του WhatsApp από τη Microsoft και τις άλλες εταιρείες, υπογραμμίζει ότι spyware λογισμικά, όπως το Pegasus, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου, καθώς η NSO Group δεν κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με τις ευπάθειες που βρίσκει σε στοχευμένες πλατφόρμες.

Το έγγραφο δείχνει, επίσης, ότι ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία παρακολούθησης, που αγοράζονται από εταιρείες όπως η NSO, για να κατασκοπεύουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και άλλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ“, σημειώνει η Microsoft σε ένα blog post.

Σύμφωνα με τη Microsoft, το Pegasus spyware και άλλα παρόμοια εργαλεία επιτρέπουν την παρακολούθηση της τοποθεσίας του ατόμου, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για: λήψη ευαίσθητων δεδομένων, ακρόαση συνομιλιών, ανάγνωση μηνυμάτων και emails, πρόσβαση σε φωτογραφίες, κλοπή επαφών, χρήση ιστορικού αναζήτησης στο Διαδίκτυο και πολλά άλλα.

Η Microsoft και όλες οι άλλες εταιρείες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το WhatsApp, τόνισαν ότι το απόρρητο είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους. Τα εργαλεία παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο, όπως το Pegasus spyware της NSO Group, απειλούν αυτό το δικαίωμα, καθώς και τη ζωή των ατόμων.

Η επέκταση της ασυλίας που επιδιώκει η NSO Group θα ενθαρρύνει περαιτέρω την ανάπτυξη της βιομηχανίας επιτήρησης στον κυβερνοχώρο, ώστε να πωλούνται και να χρησιμοποιούνται εργαλεία για την εκμετάλλευση ευπαθειών, κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ. Οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όταν χρησιμοποιούν εργαλεία παρακολούθησης για να παραβιάσουν το νόμο ή επιτρέπουν εν γνώσει τους τη χρήση τους για τέτοιους σκοπούς, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι πελάτες τους ή τι προσπαθούν να επιτύχουν“, λέει η Microsoft.

Πηγή: Security Week

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS