ΑρχικήinetJulian Assange: δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ λένε οι δικαστές

Julian Assange: δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ λένε οι δικαστές

Σύμφωνα με την απόφαση ενός Βρετανού δικαστή τη Δευτέρα, ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Assange

Η ΗΠΑ, καταζητούν τον Assange, καθώς από το 2010 και έως και το 2011, δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού.

Ο Assange, του οποίου η υγεία έχει επιδεινωθεί ενώ κρατείται σε βρετανική φυλακή, είναι καταζητούμενος για 18 κατηγορίες, 17 εκ των οποίων εμπίπτουν στον νόμο κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν συγκεκριμένα για συνομωσία με την αναλύτρια στρατιωτικών πληροφοριών Chelsea Manning, για την αποκρυπτογράφηση ενός κωδικού πρόσβασης γνωστού ως «hash», προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και να αποκαλύψουν στρατιωτικά μυστικά.

Οι υποστηρικτές του Assange λένε ότι οι ΗΠΑ τον στοχεύουν για πολιτικούς λόγους, επειδή τα στοιχεία που δημοσίευσε αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εάν ο 49χρονος Αυστραλός εκδοθεί στις ΗΠΑ, οι δικηγόροι του έχουν πει ότι θα μπορούσε να πάει στη φυλακή για 30 έως 40 χρόνια. Η μητέρα του, Christine Assange είπε στο Twitter ότι δεν θα επιβιώσει εάν τελικά εκδοθεί. Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει όχι περισσότερο από 63 μήνες φυλάκιση.

Οι δικηγόροι του Assange, ανέφεραν σε γραπτή κατάθεση στη δικαστή Vanessa Baraitser, ότι η δίωξη είχε πολιτικά κίνητρα «κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής περιόδου στην ιστορία των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του (Προέδρου Donald) Trump».

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ είπε ότι απαγορεύεται στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να λάβουν υπόψη την πολιτική γνώμη κατά τη λήψη των αποφάσεών τους.

Νέες κατηγορίες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε νέο κατηγορητήριο τον Ιούνιο ισχυριζόμενο ότι ο Assange συνωμότησε με μέλη οργανώσεων πειρατείας και προσπάθησε να προσλάβει hacker σε συνέδρια στην Ευρώπη και την Ασία που θα μπορούσαν να παρέχουν στο WikiLeaks διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Ο δικηγόρος του Assange, Edward Fitzgerald QC, προσπάθησε να καθυστερήσει την ακρόαση, υποστηρίζοντας τον Αύγουστο ότι το κατηγορητήριο έφτασε πολύ αργά, ώστε να μπορέσει να το εξετάσει η ομάδα του και να απαντήσει σωστά. Ο James Lewis QC εκπροσωπεί τις αρχές των ΗΠΑ.

Ο Fitzgerald είπε ότι δεν είχε δει τον Assange για έξι μήνες, εν μέρει λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ωστόσο, μια προσπάθεια αποκλεισμού των νέων κατηγοριών δεν ήταν επιτυχής.

Ο ίδιος ο Assange δήλωσε τον Αύγουστο ότι δεν συναινεί στην έκδοση. Η ακρόαση διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες και δεκάδες μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν.

Το WikiLeaks είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο το 2010 όπου έδειχνε την επίθεση του αμερικανικού στρατού το 2007, με ελικόπτερα Apache στη Βαγδάτη που σκότωσαν δώδεκα άτομα. Στη συνέχεια δημοσίευσε χιλιάδες μυστικά στρατιωτικά έγγραφα.

Λίγο αργότερα, η Σουηδία προσπάθησε να εκδώσει τον Assange από τη Βρετανία για φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα. Όταν έχασε την υπόθεση το 2012, κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και ζήτησε άσυλο.

Ο Assange συνελήφθη στην πρεσβεία τον Απρίλιο του 2019 για παραβίαση των όρων εγγύησης και έκτοτε κρατείται στις φυλακές υψηλής ασφάλειας Belmarsh, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Η σύντροφος του Assange, Stella Moris, δήλωσε στην PA Media το καλοκαίρι ότι η υγεία του συντρόφου της επιδεινώθηκε.

«Πρόκειται για επίθεση στη δημοσιογραφία», είπε. «Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ για δημοσίευση της αλήθειας σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τότε θα δημιουργήσει προηγούμενο και οποιοσδήποτε Βρετανός δημοσιογράφος ή εκδότης θα μπορούσε επίσης να καταδικαστεί στο μέλλον». Η Moris ξεκίνησε μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων τον περασμένο μήνα για να πληρώσει τα νομικά τέλη του Assange. Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 175.000 £ (239.000 $).

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS