ΑρχικήinetFacebook: Απαγορεύει στους Αυστραλούς να βλέπουν και να δημοσιεύουν ειδήσεις

Facebook: Απαγορεύει στους Αυστραλούς να βλέπουν και να δημοσιεύουν ειδήσεις

Το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέπει πλέον σε Αυστραλούς εκδότες και χρήστες να μοιράζονται ή να βλέπουν ειδήσεις στην πλατφόρμα, ως απάντηση σε έναν νέο προτεινόμενο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα.

Facebook ειδήσεις

Με το νόμο που πρότεινε η αυστραλιανή κυβέρνηση, επιδιώκει να απαιτήσει από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook να πληρώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία για προβολή και σύνδεση με το περιεχόμενό τους.

Το Facebook φαίνεται να μην συμφωνεί με αυτή τη νομοθεσία, οπότε αποφάσισε να περιορίσει τους εκδότες και τους Αυστραλούς χρήστες από το να βλέπουν αλλά και να δημοσιεύουν περιεχόμενο ειδήσεων στην πλατφόρμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ειδήσεις από διεθνείς εκδότες δεν θα είναι ορατές στους Αυστραλούς χρήστες του Facebook, αλλά και ότι οι χρήστες σε άλλες χώρες δεν θα μπορούν να βλέπουν ειδήσεις από αυστραλιανούς εκδότες (αφού οι τελευταίοι δεν θα μπορούν να δημοσιεύουν περιεχόμενο).

Facebook Αυστραλούς

Όπως είπε εκπρόσωπος της πλατφόρμας, η απόφαση αυτή ήταν αρκετά δύσκολη: “Σήμερα πήραμε μια απίστευτα δύσκολη απόφαση, να περιορίσουμε τη διαθεσιμότητα των ειδήσεων στο Facebook στην Αυστραλία. Σε αντίθεση με αυτό που υπονόησαν κάποιοι, το Facebook δεν κλέβει ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Οι εκδότες επιλέγουν να μοιραστούν τα δημοσιεύματά τους στο Facebook“.

Η πλατφόρμα είπε ακόμα ότι “η ισοτιμία ανάμεσα στο Facebook και τους εκδότες μέχρι τώρα ήταν υπέρ των εκδοτών. Πέρυσι το Facebook δημιούργησε περίπου 5,1 δισεκατομμύρια δωρεάν παραπομπές σε Αυστραλούς εκδότες, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 407 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας“.

Έτσι από σήμερα, οι σελίδες όλων των τοπικών και παγκόσμιων ειδησεογραφικών sites δεν ήταν διαθέσιμες για τους Αυστραλούς πολίτες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέκρινε έντονα την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι απέδειξε την “τεράστια δύναμη των κοινωνικών μέσων στην αγορά“.

Η απόφαση του Facebook να απαγορεύσει τις αυστραλιανές ειδήσεις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Google, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει μια συμφωνία κατανομής εσόδων με την News Corp., έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζει ειδήσεις από την εταιρεία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει στους Αυστραλούς χρήστες ειδήσεις και ακριβείς πληροφορίες. Επίσης, θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Agence France-Presse και το Australian Associated Press στο πλαίσιο του fact-checking προγράμματος.

Πηγή: CNBC

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS