ΑρχικήinetΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουν το Facebook για το block στην Αυστραλία

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουν το Facebook για το block στην Αυστραλία

Πολιτικοί, ειδησεογραφικοί πράκτορες και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν στοχοποιήσει το Facebook για την απόφασή του να αποκλείσει όλο το περιεχόμενο ειδήσεων στην Αυστραλία.

Facebook Αυστραλία

Οι παραπάνω ομάδες κατηγορούν το Facebook για “απόπειρα εκφοβισμού της δημοκρατίας“. Σύμφωνα με την απόφαση της πλατφόρμας, οι 18 εκατομμύρια Αυστραλοί χρήστες δεν μπορούν να βλέπουν ή να μοιράζονται ειδήσεις. Αυτή η κίνηση έγινε ως απάντηση του Facebook σε νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο της Αυστραλίας, το οποίο θα αναγκάζει τις τεχνολογικές εταιρείες (Facebook, Google) να πληρώνουν για το περιεχόμενο εκδοτών και πρακτορείων.

Η Google φρόντισε να συνάψει συμφωνίες με πολλά πρακτορεία πριν από την εφαρμογή του νόμου, ώστε να μπορεί να προβάλει ειδήσεις από και προς την Αυστραλία, αλλά το Facebook ακολούθησε μια πιο επιθετική προσέγγιση.

Αφού ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison, χαρακτήρισε τις ενέργειες της εταιρείας “τόσο αλαζονικές όσο και απογοητευτικές“, ο Julian Knight, πρόεδρος της Digital, Culture, Media and Sport committee του βρετανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια του Facebook (την οποία ονόμασε bullyboy action) δείχνει την επιθυμία της πλατφόρμας να δείξει ότι μπορεί να μην δίνει σημασία στις νομοθεσίες.

Ο Knight είπε ότι τώρα πρέπει να δουν όλοι πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τεχνολογικοί γίγαντες, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν για το περιεχόμενο που προβάλουν.

Στην ίδια λογική, ο David Cicilline, πολιτικός των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή “δεν ήταν συμβατή με τη δημοκρατία“.

Η απειλή να ρίξει μια ολόκληρη χώρα στα γόνατά της για να συμφωνήσει με τους όρους του Facebook είναι η απόλυτη παραδοχή της μονοπωλιακής εξουσίας“, δήλωσε ο Cicilline στο Twitter, δημοσιεύοντας έναν σύνδεσμο για ένα άρθρο σχετικά με την απόφαση του Facebook.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναφέρει ότι ο νέος νόμος αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγωνιζόμενων εκδοτών, οι οποίοι έχουν χάσει σημαντικά διαφημιστικά έσοδα από τους εκδοτικούς γίγαντες των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Εκτός από τα συμβατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, κυβερνητικές σελίδες κλπ, αποκλείστηκαν επίσης, και σελίδες υποστήριξης για την υγεία των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Facebook Αυστραλία

Το Facebook είπε ότι θα πάρει πίσω αυτά τα blocks και κατηγόρησε την αυστραλιανή κυβέρνηση για τον παραπλανητικό ορισμό που είχε δώσει σχετικά με το περιεχόμενο ειδήσεων, αν και η κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή τη δικαιολογία.

Ο Morrison έγραψε στο Facebook: “Οι ενέργειες του Facebook ενάντια στην Αυστραλία, που διακόπτουν βασικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης, ήταν τόσο αλαζονικές όσο και απογοητευτικές“.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση είπε ότι ήτανζωτικής σημασίας” για το κοινό της Αυστραλίας να έχει πρόσβαση σε ακριβείς ειδήσεις και πληροφορίες, ιδίως κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας και πρόσθεσε: “Ενθαρρύνουμε το Facebook και την αυστραλιανή κυβέρνηση να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας λύσης“.

Ο Steven Guilbeault, υπουργός στον Καναδά, δήλωσε ότι η κίνηση του Facebook ήταν “εξαιρετικά ανεύθυνη“.

Ο Dietmar Wolff, επικεφαλής της ένωσης εκδοτών ειδήσεων BDZV στη Γερμανία, δήλωσε: “Είναι καιρός οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να περιορίσουν την ισχύ των πλατφορμών“.

Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και media groups καταδίκασαν, επίσης, το Facebook. Ο Tim O’Connor από τη Διεθνή Αμνηστία της Αυστραλίας είπε ότι ήταν “εξαιρετικά ανησυχητικό” ότι μια ιδιωτική εταιρεία μπορούσε να ελέγξει την πρόσβαση σε πληροφορίες. “Η δράση του Facebook καταδεικνύει έντονα γιατί το να επιτρέπεται σε μια εταιρεία να ασκεί τόσο κυρίαρχη δύναμη στο πληροφοριακό μας οικοσύστημα απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα“, δήλωσε ο O’Connor.

Η Elaine Pearson, διευθύντρια του Human Rights Watch Australia, δήλωσε ότι “Η διακοπή της πρόσβασης σε ζωτικές πληροφορίες σε μια ολόκληρη χώρα είναι ασυνήθιστη“.

Ωστόσο, ο Bernard Keane, ο πολιτικός συντάκτης του Crikey website, υπερασπίστηκε το Facebook και είπε ότι η κίνησή του ήταν “αποτέλεσμα ενός εσφαλμένου υπολογισμού από μια κυβέρνηση, που πίστευε ότι θα μπορούσε να εκβιάσει τις εταιρείες τεχνολογίας“.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Guardian Media Group, η οποία κατέχει το Guardian και την Observer, δήλωσε ότι η δράση του Facebook άνοιξε τον δρόμο για την εξάπλωση παραπληροφόρησης σε μια εποχή που τα γεγονότα και η σαφήνεια είναι απολύτως απαραίτητα.

Πιστεύουμε ότι η δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερα διαθέσιμη για να έχουμε μια υγιή δημοκρατία“, δήλωσε εκπρόσωπος. “Υποστηρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο όταν πρόκειται για τη θέσπιση δίκαιης και διαφανούς ρύθμισης των διαδικτυακών πλατφορμών“.

Πηγή: The Guardian

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS