ΑρχικήsecurityΙρλανδία: Η Europol καταδιώκει οικογένεια για «ξέπλυμα» €4 εκατομμυρίων

Ιρλανδία: Η Europol καταδιώκει οικογένεια για «ξέπλυμα» €4 εκατομμυρίων

Η Europol καταδιώκει μια οικογένεια στην Ιρλανδία, η οποία πιστεύεται ότι έχει «ξεπλύνει» έως και 4 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα μέρη. Το Criminal Assets Bureau (CAB) της Ιρλανδικής Εθνικής Αστυνομίας διέταξε να διεξαχθεί έρευνα σε τέσσερα σπίτια και σε ένα επιχειρηματικό χώρο στο Tipperary και στο Kilkenny. Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 100.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και ενός αυτοκινήτου αξίας 75.000 ευρώ, σύμφωνα με την Europol.

Επιπλέον, «πάγωσαν» περίπου 16 τραπεζικοί λογαριασμοί που συνδέονται με μέλη της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, με τα ποσά που περιέχονται σε αυτούς να ανέρχονται στα 540.000 ευρώ.

Ιρλανδία: Η Europol καταδιώκει οικογένεια για «ξέπλυμα» €4 εκατομμυρίων

Η Europol ισχυρίστηκε ότι οι κατασχέσεις ήταν δυνατές, διότι η αστυνομία στην Ιρλανδία εφαρμόζει ένα μοντέλο «έκπτωσης εξαιτίας καταδίκης», σύμφωνα με το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να κατασχεθούν χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί ποινική καταδίκη. Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρήματα που πιστεύεται ότι αποκτήθηκαν παράνομα από εγκληματικές δραστηριότητες, μπορούν να κατασχεθούν προτού «ξεπλυθούν» από εγκληματίες.

Όπως αναφέρει το Infosecurity Magazine, η ίδια συμμορία, η οποία δεν κατονομάζεται, πιστεύεται ότι έχει βγάλει τα χρήματά της από παράνομες δραστηριότητες που έλαβαν χώρα σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Europol επεσήμανε τα ακόλουθα: «Σε αυτήν την περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Europol (EFECC) συγκέντρωσε τις πληροφορίες που παρείχαν διάφορες χώρες σε αυτό το ίδιο εγκληματικό δίκτυο και έθεσε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες σε ένα τραπέζι. Οι συνεργάτες εργάστηκαν στενά για αυτήν την υπόθεση, ώστε να αποκαλύψουν το πραγματικό μέγεθος της εγκληματικής δραστηριότητας αυτής της συμμορίας και να δημιουργήσουν μια κοινή στρατηγική για την τελική φάση της έρευνας».

Ιρλανδία: Η Europol καταδιώκει οικογένεια για «ξέπλυμα» €4 εκατομμυρίων

Ωστόσο, η δράση της οικογένειας από την Ιρλανδία είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Μια διαρροή άνω των 2000 αναφορών ύποπτης δραστηριότητας (SAR) που κατατέθηκαν στο Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ (FinCEN) μεταξύ του 2000 και του 2017, αποκάλυψε δραστηριότητα «ξεπλύματος» χρημάτων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, μία έρευνα που διεξήγαγε η BAE Systems Applied Intelligence πέρυσι, αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι τραπεζικοί πελάτες θέλουν το χρηματοπιστωτικό τους ίδρυμα να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και σχετικά αδικήματα. Ωστόσο, η έλλειψη πόρων, η «ξεπερασμένη» τεχνολογία, η «κακή» διεθνής συνεργασία και ένα «σπασμένο» ρυθμιστικό σύστημα αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το 2020 «ξεπλύθηκαν» περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS