ΑρχικήsecurityΕγκληματίες μοιράζονται παράνομο περιεχόμενο μέσω του Google Drive

Εγκληματίες μοιράζονται παράνομο περιεχόμενο μέσω του Google Drive

Το Google Drive είναι μια από τις πιο γνωστές cloud-based υπηρεσίες αποθήκευσης και συγχρονισμού, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν διάφορα αρχεία, αλλά και να τα μοιράζονται με οποιονδήποτε, διευκολύνοντας την απομακρυσμένη συνεργασία.

Google Drive

Ωστόσο, φαίνεται ότι η υπηρεσία της Google δεν χρησιμοποιείται μόνο από απλούς χρήστες, αλλά και από “πειρατές” του Διαδικτύου και εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Το Google Drive φιλοξενεί χιλιάδες αρχεία με άσεμνο και παράνομο περιεχόμενο

Σύμφωνα με τον ερευνητή κυβερνοασφάλειας, Rajshekhar Rajaharia, χιλιάδες αρχεία με άσεμνο και παράνομο περιεχόμενο έχουν αποθηκευτεί και μοιράζονται μέσω του Google Drive σε zip μορφή.

Ο Rajaharia δημοσίευσε διάφορα screenshots που απεικονίζουν το παράνομο περιεχόμενο, που βρέθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021.

Επίσης, ο ερευνητής είπε ότι βρήκε στο Gοogle Drive χιλιάδες βίντεο και εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου και τουλάχιστον 25.000 με 30.000 συνδέσμους που πιθανότατα μοιράζονται παράνομο περιεχόμενο, όπως πειρατικό λογισμικό, ταινίες, παιχνίδια ή ακόμα και malware.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναζητήσει αυτούς τους συνδέσμους στο Google Drive άνετα“, είπε.

Στο μεταξύ, τα περισσότερα πειρατικά λογισμικά, παιχνίδια και ταινίες που εντοπίστηκαν στο Google Drive, έχουν ήδη καταργηθεί από το Google Play Store για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται, εξακολουθούν να κυκλοφορούν και μάλιστα από μια υπηρεσία της Google.

Google Drive: Οι ταχύτερες λήψεις το έκαναν ελκυστικό για τους εγκληματίες

Σύμφωνα με τον Rajaharia, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πιθανότατα επιλέξει το Google Drive, επειδή επιτρέπονται ταχύτερες λήψεις σε σχέση με άλλα sites κοινής χρήσης αρχείων. Γι’ αυτό το λόγο το πειρατικό και παράνομο περιεχόμενο “ευδοκιμεί στην πλατφόρμα του“.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν το 80% των συνδέσμων για τις ταινίες, οδηγούν σε κάποιο malware, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να μολύνουν τον υπολογιστή ή το smartphone των χρηστών.

παράνομο περιεχόμενο

Προσοχή κατά τη χρήση του Google Drive

Οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google αναφέρουν τα εξής: “Μπορεί να εξετάζουμε το περιεχόμενο για να διαπιστώσουμε εάν είναι παράνομο ή αν παραβιάζει τις Πολιτικές και ενδέχεται να καταργήσουμε ή να αρνηθούμε την εμφάνιση περιεχομένου που πιστεύουμε ότι παραβιάζει τις πολιτικές ή τους κανόνες μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι το κάνουμε“.

Πιθανότατα η εταιρεία χρησιμοποιεί file-hashes για τον εντοπισμό πειρατικού περιεχομένου.

Ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ανεξάρτητα από τα μέτρα προστασίας που παίρνει η Google.

Ο Rajaharia ενθάρρυνε τους χρήστες να αποφεύγουν τη δημοσίευση περιεχομένου στην πλατφόρμα και να μοιράζονται αρχεία και δεδομένα μόνο με άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Πηγή: Tech Times

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS