ΑρχικήsecurityΕρευνητές απέκτησαν πρόσβαση σε 100.000 αρχεία υπαλλήλων του ΟΗΕ!

Ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση σε 100.000 αρχεία υπαλλήλων του ΟΗΕ!

Ερευνητές της ομάδας Sakura Samurai αποκάλυψαν στις 11 Ιανουαρίου μια ευπάθεια ασφαλείας, η οποία τους επέτρεψε να αποκτήσουν σε λιγότερο από 24 ώρες πρόσβαση σε περισσότερα από 100.000 ιδιωτικά αρχεία υπαλλήλων του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Η παραβίαση δεδομένων προήλθε από εκτεθειμένους καταλόγους και credentials Git, που επέτρεψαν στους ερευνητές να «κλωνοποιήσουν» τα αποθετήρια Git και να συλλέξουν μεγάλο αριθμό προσωπικών στοιχείων (PII) που σχετίζονται με υπαλλήλους του ΟΗΕ.

Έχοντας συναντήσει το Πρόγραμμα Αποκάλυψης Ευπάθειας των Ηνωμένων Εθνών και το Hall of Fame του InfoSec, οι ερευνητές Jackson Henry, Nick Sahler, John Jackson και Aubrey Cottle της Sakura Samurai ξεκίνησαν να αναζητούν τυχόν σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τα συστήματα του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, εντόπισαν εκτεθειμένους καταλόγους Git (.git) και credentials files Git (.git- credentials) σε domains που σχετίζονται με το UNEP και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (ILO). Οι ερευνητές μπόρεσαν να «κλέψουν» το περιεχόμενο αυτών των αρχείων Git και να κλωνοποιήσουν ολόκληρα αποθετήρια από τα domains * .ilo.org και * .unep.org χρησιμοποιώντας το git-dumper.

Ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση σε 100.000 αρχεία υπαλλήλων του ΟΗΕ!

O κατάλογος .git περιλαμβάνει «ευαίσθητα» αρχεία, όπως αρχεία διαμόρφωσης WordPress (wp-config.php) που εκθέτουν τα database credentials διαχειριστή. Ομοίως, διαφορετικά αρχεία PHP που εκτέθηκαν ως μέρος αυτής της παραβίασης δεδομένων περιείχαν database credentials απλού κειμένου που σχετίζονται με άλλα διαδικτυακά συστήματα του UNEP και της ILO. Επιπλέον, τα προσβάσιμα στο κοινό .git-credentials files επέτρεψαν στους ερευνητές να αποκτήσουν πρόσβαση στη βάση του πηγαίου κώδικα του UNEP.

Ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση σε 100.000 αρχεία υπαλλήλων του ΟΗΕ!

δεδομένα στα οποία κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση οι ερευνητές περιέχουν πάνω από 100.000 αρχεία εργαζομένων του ΟΗΕ. Χρησιμοποιώντας αυτά τα credentials, οι ερευνητές μπόρεσαν να λάβουν πάνω από 100.000 αρχεία υπαλλήλων του ΟΗΕ από πολλά συστήματα.
Το σύνολο δεδομένων που αποκτήθηκε από την ομάδα εξέθεσε το ιστορικό ταξιδιού του προσωπικού του ΟΗΕ, με κάθε σειρά να περιέχει: αναγνωριστικό υπαλλήλου, ονόματα, ομάδες υπαλλήλων, αιτιολόγηση ταξιδιού, ημερομηνίες έναρξης και λήξης, κατάσταση έγκρισης, προορισμός και διάρκεια διαμονής. Ομοίως, άλλες βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ στις οποίες απέκτησαν πρόσβαση οι ερευνητές, εξέθεσαν δημογραφικά στοιχεία ανθρώπινου δυναμικού (εθνικότητα, φύλο, μισθός) χιλιάδων υπαλλήλων, αρχεία πηγών χρηματοδότησης έργων, γενικά αρχεία εργαζομένων και εκθέσεις αξιολόγησης της δουλειάς τους.

Ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση σε 100.000 αρχεία υπαλλήλων του ΟΗΕ!

Οι ερευνητές της Sakura Samurai δήλωσαν στο BleepingComputer σχετικά με αυτό τους το εγχείρημα τα ακόλουθα: «Όταν ξεκινήσαμε να ερευνούμε τον ΟΗΕ, δεν νομίζαμε ότι θα εξελιχθεί τόσο γρήγορα. Μέσα σε λίγες ώρες, είχαμε ήδη αποκτήσει ευαίσθητα δεδομένα και εντοπίσει ευπάθειες. Συνολικά, σε λιγότερο από 24 πλήρεις ώρες λάβαμε όλα αυτά τα δεδομένα. Συνολικά, βρήκαμε 7 επιπλέον ζεύγη credentials τα οποία θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση πολλών βάσεων δεδομένων. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε και να αναφέρουμε αυτήν την ευπάθεια μόλις μπορέσαμε να έχουμε πρόσβαση σε PII που εκτέθηκαν μέσω αντιγράφων ασφαλείας βάσεων δεδομένων που βρίσκονταν στα ιδιωτικά projects.»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χάκερς ενδέχεται να έχουν επίσης καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Ο Saiful Ridwan, επικεφαλής των εταιρικών λύσεων στο UNEP, ευχαρίστησε τους ερευνητές για την αναφορά της ευπάθειας, δηλώνοντας ότι η ομάδα DevOps είχε λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσει την ευπάθεια και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκτίμηση των επιπτώσεων αυτής της ευπάθειας. Οι ερευνητές ανέφεραν στο BleepingComputer, ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενήργησαν άμεσα για τον μετριασμό της εν λόγω ευπάθειας, επισημαίνοντας πως το μόνο πράγμα που τους ανησυχεί επί του παρόντος είναι η ενημέρωση των επηρεαζόμενων ατόμων. Συγκεκριμένα, ο Aubrey Cottle A.K.A. Kirtaner σημείωσε ότι αν ήταν τόσο εύκολο να ληφθούν τα δεδομένα, οι κυβερνοεγκληματίες πιθανότατα έχουν ήδη καταφέρει να τα αποκτήσουν.

Ηνωμένα Έθνη

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα συστήματα του ΟΗΕ υπέστησαν παραβίαση δεδομένων. Ο οργανισμός αποτελεί συχνό στόχο των κυβερνοεγκληματιών. Το 2019 κλάπηκαν εκατοντάδες gigabytes εσωτερικών δεδομένων, που ενδεχομένως περιλάμβαναν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων – γεγονός που έγινε γνωστό το 2020. Ο οργανισμός φάνηκε να χρησιμοποιεί τη διπλωματική του ασυλία για να κρατήσει το περιστατικό μυστικό.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο ΟΗΕ πιστεύεται ότι έχει επιδιορθώσει γρήγορα τις εν λόγω ευπάθειες και διασφαλίζει τα εκτεθειμένα δεδομένα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS