ΑρχικήinetΠόσο βοηθάει το οικογενειακό υπόβαθρο στο άνοιγμα μιας startup

Πόσο βοηθάει το οικογενειακό υπόβαθρο στο άνοιγμα μιας startup

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το οικογενειακό υπόβαθρο και τα χρήματα της οικογένειας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις startups επιχειρήσεις και μπορεί να είναι μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης.

Τι κοινό έχουν οι Bill Gates, Jeff Bezos και Elon Musk; Σίγουρα, είναι όλοι δισεκατομμυριούχοι, εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι, καινοτόμοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Αλλά υπάρχει και άλλο ένα κοινό: όλους τους βοήθησαν οι οικογένειες τους στην αρχή.

Η μαμά του Bill Gates τον παρουσίασε σε στελέχη της IBM, τα οποία τον βοήθησαν να συνάψει συμφωνία για το πρώτο λειτουργικό του σύστημα MS-DOS. Οι γονείς του Bezos ήταν πρώτοι επενδυτές στην Amazon. Ο Musk προέρχεται από μια πλούσια, νοτιοαφρικανική οικογένεια. Ο Mark Zuckerberg ανέφερε ότι έλαβε δάνειο 100.000 δολαρίων από τον πατέρα του για να λανσάρει το Facebook. Ο ιδρυτής της Nike Phil Knight αναφέρει ότι οι γονείς του ήτανε εκείνοι που τον βοήθησαν να ξεκινήσει και την εταιρεία.

Όλοι αυτοί οι άντρες προέρχονταν από οικογένειες ανώτερης τάξης και φυσικά κανένας από αυτούς δεν οφείλει την επιτυχία τους αποκλειστικά στη μαμά και τον μπαμπά. Αλλά χωρίς τη βοήθεια των γονέων τους, ποιος ξέρει πού θα ήταν σήμερα;

οικογενειακό υπόβαθρο

Το οικογενειακό υπόβαθρο και τα χρήματα της οικογένειας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο όταν πρόκειται να ιδρυθεί μια νέα επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για νεοσύστατες επιχειρήσεις, πολύ μπροστά από άλλες επιλογές όπως τραπεζικά δάνεια και επιχειρηματικά κεφάλαια. Και όσο περισσότερα χρήματα έχουν η μαμά και ο μπαμπάς, τόσο το καλύτερο. Μια μελέτη που έγινε πρόσβατα επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

«Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του εισοδήματος των γονέων σας και των πιθανοτήτων σας να γίνετε επιχειρηματίας μιας startup – εκείνοι που έχουν ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιχειρηματίες», δήλωσε η Shira Greenberg, η επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ, σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε.

Η μελέτη – η οποία χρησιμοποίησε δημογραφικά, ακαδημαϊκά και οικονομικά δεδομένα από Ισραηλινούς επιχειρηματίες ηλικίας από 25 έως 35 ετών και τις οικογένειές τους – διαπίστωσε ότι το εισόδημα των γονέων ενός επιχειρηματία ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πιθανότητα ίδρυσης μιας επιχείρησης.

Η ισραηλινή μελέτη συσχετίζεται με τα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Berkeley – οι οικονομολόγοι, Ross Levine και Rona Rubenstein το 2013 εξέτασαν τα κοινά χαρακτηριστικά των επιχειρηματιών και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ήταν λευκοί, άνδρες και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. «Εάν δεν έχεις χρήματα από την οικογενεία σου, οι πιθανότητες να γίνεις επιχειρηματίας πέφτουν αρκετά», είπε η Levine.

Και παρόλο που το χρήμα είναι σημαντικό, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το οικογενειακό περιβάλλον που έχει μεγάλο αντίκτυπο στον νεοεμφανιζόμενο επιχειρηματία.

οικογενειακό υπόβαθρο startup
Πόσο βοηθάει το οικογενειακό υπόβαθρο στο άνοιγμα μιας startup

Σύμφωνα με μελέτη, υπήρξε «μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του επιπέδου εκπαίδευσης των γονέων και της επιχειρηματικότητας» και «αυτή η σύνδεση είναι ακόμη ισχυρότερη αν οι γονείς είχαν σπουδάσει κάποια επιστήμη».

Το να είσαι έξυπνος δεν είναι ένας από τους παράγοντες. Η ισραηλινή μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και εκείνοι που σημείωσαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ μαθηματικών αλλά προέρχονταν από μια οικογένεια με υψηλότερο εισόδημα και πλούτο είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιχειρηματίες.

Προφανώς, κανένα από αυτά δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε επιτυχία. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της έναρξης μιας επιχείρησης και του να γίνει πραγματικά κερδοφόρα. Ο Bezos, ο Gates, ο Musk και όλοι οι άλλοι δισεκατομμυριούχοι που έλαβαν βοήθεια από τους γονείς τους εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη βοήθεια και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το μυαλό τους, την ηθική τους εργασία – και λίγη τύχη – για να χτίσουν μεγάλες εταιρείες.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS