ΑρχικήinetΔημιουργήθηκε εργατικό συνδικάτο υπαλλήλων της Google! Για τι μάχονται;

Δημιουργήθηκε εργατικό συνδικάτο υπαλλήλων της Google! Για τι μάχονται;

Περισσότεροι από 225 μηχανικοί της Google και άλλοι εργαζόμενοι έχουν σχηματίσει ένα συνδικάτο, θέλοντας να πολεμήσουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα ή μήπως όχι;

Google

Η δημιουργία του συνδικάτου είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για τη βιομηχανία τεχνολογίας, η οποία έχει από καιρό αντισταθεί στις προσπάθειες οργάνωσης του εργατικού δυναμικού της σε μεγάλο βαθμό. Ακολουθεί τις αυξανόμενες απαιτήσεις των υπαλλήλων της Google για αναθεωρήσεις πολιτικής σχετικά με τις αμοιβές, την σεξουαλική παρενόχληση και την ηθική και είναι πιθανό να κλιμακώσει τις εντάσεις με την ηγεσία της κορυφαίας εταιρείας.

Το νέο συνδικάτο, που ονομάζεται Alphabet Workers Union από τη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, οργανωνόταν κρυφά για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και εξέλεξε την ηγεσία του τον περασμένο μήνα. Η ομάδα συνδέεται με το Communications Workers of America, ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί εργαζομένους στις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Αλλά σε αντίθεση με ένα παραδοσιακό συνδικάτο, που απαιτεί από έναν εργοδότη να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συμφωνήσει στους όρους μιας σύμβασης, το Alphabet Workers Union είναι μια λεγόμενη ένωση μειονοτήτων που αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των 260.000 εργαζομένων και εργολάβων πλήρους απασχόλησης της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ήταν κυρίως μια προσπάθεια να δοθεί δομή στον ακτιβισμό στην Google, παρά να διαπραγματευτεί τους όρους των συμβάσεων.

Ο Chewy Shaw, μηχανικός της Google στο San Francisco Bay Area και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ηγεσίας του συνδικάτου, δήλωσε ότι το σωματείο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη διατήρηση της πίεσης στη διαχείριση, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να επιβάλλουν αλλαγές σε θέματα εργασίας. Φυσικά η ερώτηση που μας απασχολεί είναι η εξής: «Οι άνθρωποι πληρώνονται αρκετά;» είπε ο Shaw.

Σε απάντηση, ο Kara Silverstein, διευθυντής εργασιών της Google, δήλωσε: “Εργαζόμασταν πάντα σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό και επιβραβευτικό περιβάλλον εργασίας για το εργατικό μας δυναμικό. Αλλά όπως κάναμε πάντα, θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε απευθείας με όλους τους υπαλλήλους μας για να δούμε πως μπορούν να συνεχίσουν να είναι ευχαριστημένοι.”

Το νέο συνδικάτο είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι για το πόσο καλά έχουν περάσει οι εργαζόμενοι στη Silicon Valley τα τελευταία χρόνια. Ενώ οι μηχανικοί software και άλλοι εργαζόμενοι τεχνολογίας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί στο παρελθόν για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, οι εργαζόμενοι στην Amazon, το Salesforce, το Pinterest και άλλες εταιρείες έχουν γίνει πιο ενεργοί σε θέματα όπως η διαφορετικότητα, οι διακρίσεις στις αμοιβές και η σεξουαλική παρενόχληση.

Πουθενά αυτές οι φωνές δεν ήταν πιο δυνατές από ό, τι στην Google. Το 2018, περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργία για να διαμαρτυρηθούν για το πώς η εταιρεία χειρίστηκε τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Άλλοι αντιτάχθηκαν στις επιχειρηματικές αποφάσεις που έκριναν ανήθικες, όπως η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης για το Υπουργείο Άμυνας και η παροχή τεχνολογίας στα Τελωνεία και την Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, στο παρελθόν τα συνδικάτα δεν είχαν κερδίσει στην Silicon Valley. Πολλοί εργαζόμενοι στην τεχνολογία τα αποφεύγουν, υποστηρίζοντας ότι οι ομάδες αυτές επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως οι μισθοί – όχι κορυφαία ανησυχία στη βιομηχανία υψηλού εισοδήματος – και δεν ήταν εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ηθική και τον ρόλο της τεχνολογίας στην κοινωνία. Επίσης, οι ηγέτες των συνδικάτων δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν το τεράστιο εργατικό δυναμικό των τεχνολογικών εταιρειών, που είναι διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο.

Πηγή πληροφοριών: nytimes.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS